​គ្រាប់​ជី ស្ថិតក្នុង​ចំណោម​អាហារ​ដែលមាន​សុខ​ភាពល្អ​បំផុត​នៅលើ​ភពផែនដី​។ ពួកវា​ផ្ទុក​ទៅដោយ​សារធាតុចិញ្ចឹម ដែល​អាចមាន​គុណប្រយោជន៍​សំខាន់​សម្រាប់​រាងកាយ និង​ខួរក្បាល​របស់​អ្នក​។​

​នេះ គឺជា​អត្ថប្រយោជន៍​សុខភាព​ចំនួន ១១ នៃ​គ្រាប់​ជី ដែល​គាំទ្រ​ដោយ​វិទ្យាសាស្ត្រ​។

១.​គ្រាប់​ជី ផ្តល់នូវ​បរិមាណ​ដ៏​ច្រើន​នៃ​សារធាតុចិញ្ចឹម​ដែលមាន​កាឡូរី​តិច​បំផុត​
​ទោះបី​ជាមាន​ទំហំ​តូច​ក៏ដោយ គ្រាប់​ជី គឺជា​អាហារ​មួយ​ ​ដែលមាន​ជីវជាតិ​ច្រើន​បំផុត​នៅលើ​ភពផែនដី​។ ពួកវា​ផ្ទុក​ទៅដោយ​ជាតិ​សរសៃ​ប្រូតេអ៊ីន​
​អាស៊ីត​ខ្លាញ់ អូ​មេ​ហ្គា ៣ និង​មីក្រូ​សារជាតិ​ផ្សេងៗ​។

២.​គ្រាប់់​ជី ត្រូវបាន​ផ្ទុក​ដោយសារ​ធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​
​គ្រាប់​ជី មាន​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ខ្ពស់ ដែល​ជួយ​​ការពារ​ខ្លាញ់​ខ្សោយ​នៅក្នុង​គ្រាប់​។ ពួកគេ​ក៏មាន​អត្ថប្រយោជន៍​ផ្សេងៗ​គ្នា​ដែរ​ចំពោះ​សុខភាព​។

៣.​ស្ទើរតែ​ទាំង​អស់នៃ​ជាតិ​កាបូន​នៅក្នុង​ពួកគេ​គឺជា​ជាតិ​សរសៃ​
​ស្ទើរតែ​ទាំង​អស់នៃ​កាបូ​អ៊ី​ដ្រា​ត​នៅក្នុង​គ្រាប់​ជី គឺជា​ជាតិ​សរសៃ​។ នេះ​ផ្តល់ឱ្យ​ពួកគេ​នូវ​សមត្ថភាព​ក្នុងការ​ស្រូបយក​ទំងន់​របស់​ពួកគេ​ពី ១០ ទៅ ១២ ដង​នៅក្នុង​ទឹក​។ ជាតិ​សរសៃ​ក៏មាន​ឥទ្ធិពល​ជន៍​ផ្សេងៗ​ដល់​សុខភាព​ផងដែរ​។

៤.​គ្រាប់​ជី​មាន​ប្រូតេអ៊ីន​ដែលមាន​គុណភាព​ខ្ពស់​
​គ្រាប់​ជី មាន​ប្រូតេអ៊ីន​ដែលមាន​គុណភាព​ខ្ពស់​​ខ្ពស់ជាង​អាហារ​រុក្ខជាតិ​ភាគច្រើន​។ ប្រូតេអ៊ីន គឺជា​ការ​សម្រក​ទំងន់​ប្រសើរ​បំផុត​
​ដោយ​អាច​កាត់បន្ថយ​ចំណង់​អាហារ និង​ការ​ឃ្លាន​អាហារ​យ៉ាងខ្លាំង​។

៥.​មាតិកា​ជាតិ​សរសៃ​ខ្ពស់ និង​ប្រូតេអ៊ីន​នៅក្នុង​គ្រាប់​ជី អាចជួយ​អ្នក​ឱ្យ​ស្រក​ទំងន់​
​គ្រាប់​ជី មាន​ប្រូតេអ៊ីន និង​ជាតិ​សរសៃ​ខ្ពស់​។​ ​ទាំងពីរ​នេះ ត្រូវបាន​បង្ហាញថា ជួយ​ដល់​ការ​សម្រក​ទម្ងន់​។

៦.​គ្រាប់​ជី មាន​ជាតិ​អាស៊ីត​ខ្លាញ់​អូ​មេ​ហ្គា ៣ ខ្ពស់​
​គ្រាប់​ជី គឺ​ខ្ពស់​ណាស់​នៅក្នុង​អាស៊ីត​ខ្លាញ់​អូ​មេ​ហ្គា ៣ ALA​។ ទោះជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ​មនុស្ស​មិនអាច​បំ​លែង​វា​ទៅជា DHA បានល្អ​ទេ ដូច្នេះ​អាស៊ីត​ខ្លាញ់​អូ​មេ​ហ្គា ៣ ច្រើន គឺ​ចាំបាច់​។

៧.​គ្រាប់​ជី អាច​បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​បេះដូង​
​ការសិក្សា​អំពី​ផលប៉ះពាល់​នៃ​គ្រាប់​ជី លើ​បេះដូង​
​កត្តា​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ គឺ​មិនមាន​លក្ខណៈ​ពេញលេញ​ទេ​។

៨.​វា​មាន​សារធាតុចិញ្ចឹម​ខ្ពស់​សម្រាប់​ឆ្អឹង​
​គ្រាប់​ជី មាន​ជាតិ​កាល់ស្យូម ម៉ាញ៉េ​ស្យូ​ម ផូស្វ័រ និង​ប្រូតេអ៊ីន​ខ្ពស់​។ សារធាតុចិញ្ចឹម​ទាំងអស់នេះ​គឺ​ចាំបាច់​សម្រាប់​សុខភាព​ឆ្អឹង​។

៩.​គ្រាប់​ជី អាច​កាត់បន្ថយ​កម្រិត​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​
​ការសិក្សា​បង្ហាញថា​គ្រាប់ពូជ​ជី អាច​បន្ថយ​ការកើនឡើង​
​នៅក្នុង​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​បន្ទាប់ពី​ទទួលទាន​អាហារ ដែលមាន​ជាតិ​ស្ករ​ខ្ពស់ អាច​ផ្តល់​ផលប្រយោជន៍​ដល់​អ្នក​ដែលមាន​
​ទឹកនោមផ្អែម​ប្រភេទ​ទី ២​។

១០.​ពួកគេ​អាច​កាត់បន្ថយ​ការ​រលាក​រ៉ាំរ៉ៃ​
​មានកំណត់​ភ័ស្តុតាង​បង្ហាញថា ការបរិភោគ​គ្រាប់​ជី​អាច​កាត់បន្ថយ​ការ​រលាក​។ ទោះជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ​អត្ថប្រយោជន៍​ចំពោះ​សុខភាព គឺ​មិន​ច្បាស់លាស់ និង​ការសិក្សា​ជាច្រើន​ទៀត​
​ត្រូវការ​ជា​ចាំបាច់​។

១១.​គ្រាប់​ជី ងាយស្រួល​បញ្ចូល​ក្នុង​របប​អាហារ​របស់​អ្នក​
​គ្រាប់​ជី ងាយស្រួល​រៀបចំ​សម្រាប់​ទទួលទាន​៕​