Join with Health.com.kh on Telegram

​មិន​ថា​ដុត ចៀន កិន ឬ​ចំហុយ​នោះទេ ដំឡូង​គឺជា​អាហារ​មួយ​ក្នុងចំណោម​អាហារ​ពេញនិយម​បំផុត​នៅក្នុង​របប​អាហារ​របស់​មនុស្ស​។ ពួកគេ​សំបូរ​ទៅដោយ​ជាតិ​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម និង​វីតាមីន B ហើយ​សម្បក​វា​គឺជា​ប្រភព​ដ៏​ល្អ​នៃ​ជាតិ​សរសៃ​។​

​ទោះជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ​ប្រសិនបើ​អ្នកមាន​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​អ្នក​ប្រហែលជា​បានលឺ ថា​អ្នក​គួរតែ​ដាក់​កម្រិត ឬ​ចៀសវាង​ដំឡូង​។​

​តាមពិត​មានការ​យល់ច្រឡំ​ជាច្រើន​អំពី​អ្វីដែល​អ្នកជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​គួរ និង​មិនគួរ​បរិភោគ​។ មនុស្ស​ជាច្រើន​សន្មត​ថា ដោយសារតែ​ដំឡូង​មាន​ជាតិ​កាបូ​អ៊ី​ដ្រា​ត​ខ្ពស់ ពួកគេ​នឹងមាន​ដែន​កំណត់​ប្រសិន បើ​អ្នកមាន​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​។

​ការពិត​គឺថា​អ្នក​ដែលមាន​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​អាច​បរិភោគ​ដំឡូងបារាំង​បាន​ច្រើន​ទម្រង់​ប៉ុន្តែ​ចាំបាច់​ត្រូវ​យល់​ពី​ផលប៉ះពាល់​ដែល​វា​មាន​លើ​កម្រិត​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​និង​ទំហំ​នៃ​ទំហំ​ដែល​សមស្រប​។​

​អត្ថបទ​នេះ​ប្រាប់​អ្នក​នូវ​អ្វី​គ្រប់យ៉ាង​ដែល​អ្នក​ត្រូវ​ដឹង​អំពី​ដំឡូង​និង​ទឹកនោមផ្អែម​។

​តើ​ដំឡូង​ប៉ះពាល់​ដល់​កម្រិត​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​យ៉ាងដូចម្តេច​?
​ដូច​អាហារ​ដែលមាន​ផ្ទុក​ជាតិ​ស្ករ​ច្រើន​ដែរ ដំឡូង​ជួយ​បង្កើន​កម្រិត​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​។ នៅពេលដែល​អ្នក​ញ៉ាំ​វា រាងកាយ​របស់​អ្នកនឹង​បំបែក​កាបូ​អ៊ី​ដ្រា​ត ទៅជា​ស្ករ​ធម្មតា ដែល​រំកិល​ទៅក្នុង​ចរន្តឈាម​របស់​អ្នក​។ នេះ​គឺជា​អ្វីដែល​គេ​ច្រើនតែ​ហៅថា​កម្រិត​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​កើនឡើង​។​

​អាំង​ស៊ុយ​លីន​អ័រម៉ូន ត្រូវបាន​បញ្ចេញ​ទៅក្នុង​ឈាម​របស់​អ្នក ដើម្បី​ជួយ​ដឹកជញ្ជូន​ជាតិ​ស្ករ​ទៅក្នុង​កោសិកា ដើម្បីឱ្យ​វា​ត្រូវបាន​ប្រើ​សម្រាប់​ថាមពល​។

​ចំពោះ​អ្នក​ដែលមាន​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម ដំណើរការ​នេះ​មិនមាន​ប្រសិទ្ធភាព​ទេ​។ ជំនួស​ឱ្យ​ជាតិ​ស្ករ​រំកិល​ចេញពី​ឈាម និង​ចូលក្នុង​កោសិកា​របស់​អ្នក វា​នៅតែមាន​ចលនា​ធ្វើឱ្យ​កម្រិត​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​កើនឡើង​ខ្ពស់​បានយូរ​។​

​ដូច្នេះ​ការទទួល​ទាន​អាហារ​ដែលមាន​ជាតិ​កាបូន​ខ្ពស់​និង / ឬ​ផ្នែក​ធំ ៗ អាច​បង្ក​ផលប៉ះពាល់​ដល់​អ្នក​ដែលមាន​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​។​

​តាមពិត​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម ដែល​គ្រប់គ្រង​មិនបាន​ល្អ​មាន​ទំនាក់ទំនង​ទៅនឹង​ជំងឺខ្សោយបេះដូង ដាច់​សរសៃឈាម​ខួរក្បាល ជំងឺ​ខ្សោយ​តំរងនោម ខូចខាត​សរសៃប្រសាទ ការ​កាត់ផ្តាច់ និង​បាត់បង់​ការមើលឃើញ​។​

​ដូច្នេះ​ជាធម្មតា​វា​ត្រូវបាន​គេ​ណែ​នាំឱ្យ​អ្នក​ដែលមាន​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​កំណត់​ការទទួល​ទាន​កាបូន ដែល​អាចរំលាយ​បាន​។ នេះ​អាច​រាប់​ចាប់ពី​ការទទួល​ទាន​កាបូ​អ៊ី​ដ្រា​ត​ទាប​បំផុត​ពី ២០-៥០ ក្រាម​ក្នុង​មួយថ្ងៃ​ដល់​កំរិត​មធ្យម ១០០-១៥០ ក្រាម​ក្នុង​មួយថ្ងៃ​។​

​សរុបសេចក្តី​ទៅ ដំឡូង ធ្វើឱ្យ​កើនឡើង​កំរិត​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម ខណៈដែល​កាបូន​ត្រូវបាន​បំបែក​ទៅជា​ជាតិ​ស្ករ​ហើយ​រំកិល​ទៅក្នុង​ចរន្តឈាម​របស់​អ្នក​។ ចំពោះ​អ្នក​ដែលមាន​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម ស្ករ​មិន​ត្រូវបាន​សម្អាត​ឱ្យបាន​ត្រឹមត្រូវ​ដែលនាំឱ្យ​កម្រិត​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​កើនឡើង និង​ផលវិបាក​ដល់​សុខភាព​៕