​ការ​ច្រឹប​សាច់​យកមក​វិភាគ គឺជា​វិធីសាស្ត្រ​ដែល​គេ​ធ្វើ ដើម្បី​ទទួលបាន​គំរូ​នៃ​កោសិកា​ពី​រាងកាយ​របស់​អ្នក សម្រាប់​ការធ្វើ​តេស្ត​ក្នុង​មន្ទីរ​ពិសោធ​ន៏​។ ការ​ច្រឹប​យក​សាច់​យក​មក​វិភាគ​អាច​ត្រូវបាន​ប្រើ​ដើម្បី​យក​វត្ថុ​វិភាគ​ដែល​អាច​ជា​ជាលិកា ឬ​សារធាតុ​រាវ​។ វា​អាច​ជា​ជាលិកា​សាច់ដុំ ឬ​ឆ្អឹង និង​សរីរាង្គ​ដូចជា​ថ្លើម ឬ​សួត​ជាដើម​។ គ្រូពេទ្យ​របស់​អ្នក​អាច​ផ្ដល់​យោបល់​អោយ​ធ្វើការ​ច្រឹប​យក​សាច់​មក​វិភាគ​ដើម្បី​ជួយ​ដល់​ធ្វើ​រោគ​វិនិច្ឆ័យ ឬ​ដើម្បី​ទាត់ចោល​នូវ​ជំងឺ​ណាមួយ​។ ការ​ច្រឹប​យក​សាច់​យក​មក​វិភាគ​ក៏​អាច​ត្រូវបាន​ប្រើ​ដើម្បី​វាយតម្លៃ​លើ​ការវិវត្ត​នៃ​ការព្យាបាល​។ វត្ថុ​វិភាគ​អាច​ជួយ​គ្រូពេទ្យ​របស់​អ្នក​ក្នុង​ការកំណត់​នូវ​អ្វី​ដែល​ជា​ធាតុ​បង្ក​នៃ​ជំងឺ​របស់​អ្នក​ដែល​អាច​មាន​ដូចជា ៖

  • ​ដុំ​ពក ឬ​ដុំ​សាច់ ៖ ដើម្បី​បញ្ជាក់​ថា ដុំ​ដែល​អ្នកមាន​គឺជា​គីស ការឆ្លង​មេរោគ ដុំ​សាច់​ស្លូត ឬ​ជា​ដុំ​មហារីក​។
  • ​ការបង្ក​រោគ ៖ ការវិភាគ​នេះ​អាច​ជួយ​អោយ​វេជ្ជបណ្ឌិត​កំណត់​នូវ​អ្វី​ដែល​ជា​មូលហេតុ​បង្ក​នៃ​ការឆ្លង​មេរោគ ដូច្នេះ គ្រូពេទ្យ​អាច​ជ្រើស​ថ្នាំ​ដែល​មាន​ប្រសិទ្ធភាព​បំផុត​សម្រាប់​ព្យាបាល​។
  • ​ការ​រលាក ៖ ការវិភាគ​នេះ​អាច​បង្ហាញ​នូវ​អ្វី​ដែល​បណ្តាល​អោយ​មានកា​រ​រលាក និង​ប្រភេទ​នៃ​កោសិកា​ដែល​បាន​ចូលរួម​។
  • ​អ្នក​ក៏​អាច​តម្រូវអោយ​ធ្វើ​តេស្ត​រូបភាព​វេជ្ជសាស្ត្រ​ដូចជា​ស្កែន (CT) ឬ​អ៊ុល​ត្រា​សោន (​ថត​អេកូ​) មុន​នឹង​ច្រឹប​។ ពេលខ្លះ ការ​ធ្វើ​តេស្ត​ទាំងនេះ​ត្រូវបាន​ប្រើ​ក្នុងអំឡុងពេល​ច្រឹប​សាច់ ដើម្បី​រក​ទីតាំង​ច្រឹប​អោយបាន​ត្រឹមត្រូវ​៕