​គី​វី គឺជា​ផ្លែឈើ​តូចៗ​ដែល​ផ្ទុក​នូវ​រសជាតិ​ច្រើន និង​មានគុណ​ប្រយោជន៍​ច្រើន​ចំពោះ​សុខភាព​។ សាច់​ពណ៌​បៃតង​របស់​ពួកគេ​គឺ​ផ្អែម​មុត​។ វា​ក៏​សំបូរ​ទៅដោយ​សារធាតុចិញ្ចឹម​ដូចជា​វីតាមីន C វីតាមីន K វីតាមីន E អាស៊ីតហ្វូលីក និង​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម​។ ពួកគេ​ក៏មាន​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ច្រើន និង​ជា​ប្រភព​ដ៏​ល្អ​នៃ​ជាតិ​សរសៃ​។ គ្រាប់​ខ្មៅ​តូចៗ​របស់​ពួកវា​អាច​បរិភោគបាន​ដូចជា​សំបក​ពណ៌​ត្នោត​ស្រអាប់​ទោះបីជា​មនុស្ស​ជាច្រើន​ចូលចិត្ត​បកសំបក​គី​វី​មុនពេល​បរិភោគ​វា​ក៏ដោយ​។ ខាងក្រោម​នេះ នឹង​បង្ហាញ​អ្នក​អំពី​គុន​ប្រយោជន៍​សុខភាព ៧​យ៉ាង របស់​គី​វី​៖

១.​អាចជួយ​ព្យាបាល​ជំងឺហឺត​បាន
​វា​ត្រូវបាន​គេ​គិតថា​បរិមាណ​វីតាមីន C និង​អង់​ទី​អុកស៊ីដ​ង់​ខ្ពស់​ដែល​គី​វី​វី​អាចជួយ​ព្យាបាល​ជំងឺហឺត​បាន​។ គី​វី​ស្រស់ អាច​កាត់បន្ថយ​ការ​ថប់ដង្ហើម ចំពោះ​កុមារ ដែល​ងាយ​ទទួលរង​គ្រោះ​។

២.​ជំនួយការ​រំលាយ​អាហារ​
​គី​វី មាន​ជាតិ​សរសៃ​ច្រើន ដែល​ល្អ​សម្រាប់​ការរំលាយ​អាហារ​។ ពួកវា​ក៏មាន​អង់ស៊ីម proteolytic ហៅថា actinidin ដែល​អាចជួយ​បំបែក​ប្រូតេអ៊ីន​។ ការសិក្សា​ថ្មី​មួយ​បាន​រកឃើញ​ប្រភព​ចុងក្រោយ​ថា​គី​វី​ចំរាញ់​ដែលមាន​សារធាតុ actinidin ជួយ​បង្កើន​ការរំលាយ​អាហារ​របស់​ប្រូតេអ៊ីន​ភាគច្រើន​។

៣.​ជម្រុញ​ប្រព័ន្ធ​ភាពស៊ាំ​
​គី​វី​សមាន​សារធាតុចិញ្ចឹម ក្រាស់​និង​ពោរពេញ​ទៅដោយ​វីតាមីន C​។ គី​វី ១ ពែង​ប៉ុណ្ណោះ ផ្តល់​ប្រហែល ២៧៣ ភាគរយ នៃ​តម្លៃ​ដែល​អ្នក​ណែនាំ​ប្រចាំថ្ងៃ​។ វីតាមីន​សេ គឺជា​សារធាតុចិញ្ចឹម​ដ៏​សំខាន់​មួយ​នៅពេល​វា​ជួយ​បង្កើន​ប្រព័ន្ធ​ភាពស៊ាំ​របស់​អ្នក​ឱ្យ​ចៀស​ផុតពី​ជំងឺ​។ ការសិក្សា​មួយ​បាន​រកឃើញថា​គី​វី​អាច​គាំទ្រ​មុខងារ​ប្រព័ន្ធ​ភាពស៊ាំ​និ ង​កាត់បន្ថយ​លទ្ធភាព​នៃ​ការវិវត្ត​ទៅជា​ជំងឺ​ផ្តាសាយ​។ នេះ ជាការ​ពិត ជាពិសេស​នៅក្នុង​ក្រុម ដែលមាន​ហានិភ័យ​ដូចជា​មនុស្សពេញវ័យ ដែលមាន​អាយុ​លើសពី ៦៥ ឆ្នាំ និង​ក្មេង​តូចៗ​។​

៤.​កាត់បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ស្ថានភាព​សុខភាព​ផ្សេងទៀត​
​ភាព​តានតឹង​អុកស៊ីតកម្ម​អាច​បណ្តាលឱ្យ​ខូចខាត​ដល់ DNA របស់​យើង​។ នេះ​អាច​នាំឱ្យមាន​បញ្ហា​សុខភាព​។ ដោយសារ​ការខូចខាត DNA អុកស៊ីតកម្ម ត្រូវបាន​ផ្សារភ្ជាប់​យ៉ាងខ្លាំង​ទៅនឹង​ជំងឺមហារីក​ពោះវៀនធំ​។ ការ​ញ៉ាំ​គី​វី​ទៀងទាត់​អាច​បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺមហារីក​ពោះវៀនធំ​ផងដែរ​។

៥.​អាចជួយ​គ្រប់គ្រង​សម្ពាធ​ឈាម​
​ផ្លែ​គី​វី មិន​ត្រឹមតែ​អាចជួយ​បង្កើន​ប្រព័ន្ធ​ភាពស៊ាំ​របស់​យើង​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ វា​ថែមទាំង​អាចជួយ​យើង​ក្នុងការ​គ្រប់គ្រង​សម្ពាធ​ឈាម​របស់​យើង​ទៀតផង​។ គី​វី ក៏​ជួយ​ឲ្យ​មាន​ហានិភ័យ​ទាប​នៃ​លក្ខខណ្ឌ ដែល​អាច​បណ្តាលមកពី​ជំងឺលើសឈាម​ដូចជា​ជំងឺ​ដាច់​សរសៃឈាម​ខួរក្បាល ឬ​គាំងបេះដូង​។

៦.​កាត់បន្ថយ​ការ​កកឈាម​
​ក្រៅពី​ជួយ​យើង​គ្រប់គ្រង​សម្ពាធ​ឈាម​របស់​យើង​គី​វី ពិតជា​អាច​កាត់បន្ថយ​ការ​កកឈាម​បាន​។ ការ​ញ៉ាំ​គី​វី ពីរ ទៅ បី​ផ្លែ ក្នុង​មួយថ្ងៃ​អាចជួយ​កាត់បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ការ​កកឈាម​។ ពួកគេ​ក៏ត្រូវ​បាន​គេ​រកឃើញ​ផងដែរ​ថា ជួយ​កាត់បន្ថយ​បរិមាណ​ជាតិ​ខ្លាញ់​នៅក្នុង​ឈាម​។ អ្នកស្រាវជ្រាវ​បាន​និយាយថា ផលប៉ះពាល់​ទាំងនេះ គឺ​ស្រដៀង​គ្នា​ទៅនឹង​ថ្នាំ​អាស្ពីរីន​មួយ​ដូ​ស ដើម្បី​បង្កើន​សុខភាព​បេះដូង​។​

៧.​ការពារ​ប្រឆាំងនឹង​ការបាត់បង់​ការមើលឃើញ​
​ការចុះ​ខ្សោយ​នៃ​ភ្នែក គឺ​បណ្តាលឱ្យ​បាត់បង់​ការមើលឃើញ ហើយ​គី​វី​អាចជួយ​ការពារ​ភ្នែក​របស់​អ្នក​បាន​។ ការសិក្សា​មួយ​បាន​រកឃើញថា តាមរយៈ​ការ​ញ៉ាំ​ផ្លែឈើ​ចំនួន​បី​ដង​ក្នុង​មួយថ្ងៃ ការធ្លាក់ចុះ​នៃ​ភ្នែក​ត្រូវបាន​ថយចុះ ៣៦ ភាគរយ​។