គីវី គឺជាផ្លែឈើតូចៗដែលផ្ទុកនូវរសជាតិច្រើន និងមានគុណប្រយោជន៍ច្រើនចំពោះសុខភាព។ សាច់ពណ៌បៃតងរបស់ពួកគេគឺផ្អែមមុត។ វាក៏សំបូរទៅដោយសារធាតុចិញ្ចឹមដូចជាវីតាមីន C វីតាមីន K វីតាមីន E អាស៊ីតហ្វូលីក និងប៉ូតាស្យូម។ ពួកគេក៏មានសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មច្រើន និងជាប្រភពដ៏ល្អនៃជាតិសរសៃ។ គ្រាប់ខ្មៅតូចៗរបស់ពួកវាអាចបរិភោគបានដូចជាសំបកពណ៌ត្នោតស្រអាប់ទោះបីជាមនុស្សជាច្រើនចូលចិត្តបកសំបកគីវីមុនពេលបរិភោគវាក៏ដោយ។ ខាងក្រោមនេះ នឹងបង្ហាញអ្នកអំពីគុនប្រយោជន៍សុខភាព ៧យ៉ាង របស់គីវី៖
១.អាចជួយព្យាបាលជំងឺហឺតបាន
វាត្រូវបានគេគិតថាបរិមាណវីតាមីន C និងអង់ទីអុកស៊ីដង់ខ្ពស់ដែលគីវីវីអាចជួយព្យាបាលជំងឺហឺតបាន។ គីវីស្រស់ អាចកាត់បន្ថយការថប់ដង្ហើម ចំពោះកុមារ ដែលងាយទទួលរងគ្រោះ។
២.ជំនួយការរំលាយអាហារ
គីវី មានជាតិសរសៃច្រើន ដែលល្អសម្រាប់ការរំលាយអាហារ។ ពួកវាក៏មានអង់ស៊ីម proteolytic ហៅថា actinidin ដែលអាចជួយបំបែកប្រូតេអ៊ីន។ ការសិក្សាថ្មីមួយបានរកឃើញប្រភពចុងក្រោយថាគីវីចំរាញ់ដែលមានសារធាតុ actinidin ជួយបង្កើនការរំលាយអាហាររបស់ប្រូតេអ៊ីនភាគច្រើន។
៣.ជម្រុញប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ
គីវីសមានសារធាតុចិញ្ចឹម ក្រាស់និងពោរពេញទៅដោយវីតាមីន C។ គីវី ១ ពែងប៉ុណ្ណោះ ផ្តល់ប្រហែល ២៧៣ ភាគរយ នៃតម្លៃដែលអ្នកណែនាំប្រចាំថ្ងៃ។ វីតាមីនសេ គឺជាសារធាតុចិញ្ចឹមដ៏សំខាន់មួយនៅពេលវាជួយបង្កើនប្រព័ន្ធភាពស៊ាំរបស់អ្នកឱ្យចៀសផុតពីជំងឺ។ ការសិក្សាមួយបានរកឃើញថាគីវីអាចគាំទ្រមុខងារប្រព័ន្ធភាពស៊ាំនិ ងកាត់បន្ថយលទ្ធភាពនៃការវិវត្តទៅជាជំងឺផ្តាសាយ។ នេះ ជាការពិត ជាពិសេសនៅក្នុងក្រុម ដែលមានហានិភ័យដូចជាមនុស្សពេញវ័យ ដែលមានអាយុលើសពី ៦៥ ឆ្នាំ និងក្មេងតូចៗ។
៤.កាត់បន្ថយហានិភ័យនៃស្ថានភាពសុខភាពផ្សេងទៀត
ភាពតានតឹងអុកស៊ីតកម្មអាចបណ្តាលឱ្យខូចខាតដល់ DNA របស់យើង។ នេះអាចនាំឱ្យមានបញ្ហាសុខភាព។ ដោយសារការខូចខាត DNA អុកស៊ីតកម្ម ត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់យ៉ាងខ្លាំងទៅនឹងជំងឺមហារីកពោះវៀនធំ។ ការញ៉ាំគីវីទៀងទាត់អាចបន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកពោះវៀនធំផងដែរ។
៥.អាចជួយគ្រប់គ្រងសម្ពាធឈាម
ផ្លែគីវី មិនត្រឹមតែអាចជួយបង្កើនប្រព័ន្ធភាពស៊ាំរបស់យើងប៉ុណ្ណោះទេ វាថែមទាំងអាចជួយយើងក្នុងការគ្រប់គ្រងសម្ពាធឈាមរបស់យើងទៀតផង។ គីវី ក៏ជួយឲ្យមានហានិភ័យទាបនៃលក្ខខណ្ឌ ដែលអាចបណ្តាលមកពីជំងឺលើសឈាមដូចជាជំងឺដាច់សរសៃឈាមខួរក្បាល ឬគាំងបេះដូង។
៦.កាត់បន្ថយការកកឈាម
ក្រៅពីជួយយើងគ្រប់គ្រងសម្ពាធឈាមរបស់យើងគីវី ពិតជាអាចកាត់បន្ថយការកកឈាមបាន។ ការញ៉ាំគីវី ពីរ ទៅ បីផ្លែ ក្នុងមួយថ្ងៃអាចជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃការកកឈាម។ ពួកគេក៏ត្រូវបានគេរកឃើញផងដែរថា ជួយកាត់បន្ថយបរិមាណជាតិខ្លាញ់នៅក្នុងឈាម។ អ្នកស្រាវជ្រាវបាននិយាយថា ផលប៉ះពាល់ទាំងនេះ គឺស្រដៀងគ្នាទៅនឹងថ្នាំអាស្ពីរីនមួយដូស ដើម្បីបង្កើនសុខភាពបេះដូង។
៧.ការពារប្រឆាំងនឹងការបាត់បង់ការមើលឃើញ
ការចុះខ្សោយនៃភ្នែក គឺបណ្តាលឱ្យបាត់បង់ការមើលឃើញ ហើយគីវីអាចជួយការពារភ្នែករបស់អ្នកបាន។ ការសិក្សាមួយបានរកឃើញថា តាមរយៈការញ៉ាំផ្លែឈើចំនួនបីដងក្នុងមួយថ្ងៃ ការធ្លាក់ចុះនៃភ្នែកត្រូវបានថយចុះ ៣៦ ភាគរយ។