ជំងឺរាក គឺជាបញ្ហាមួយក្នុងចំណោមបញ្ហាសុខភាពទូទៅបំផុត។ វាអាចមានចាប់ពីស្ថានភាពស្រាល និងបណ្តោះអាសន្ន រហូតដល់គ្រោះថ្នាក់ដល់អាយុជីវិត។
ហេតុអ្វីអ្នករាករូស?
ករណីរាគ ជាច្រើន បណ្តាលមកពីការឆ្លងមេរោគក្នុងក្រពះពោះវៀន។ មីក្រុប ដែលទទួលខុសត្រូវចំពោះប្រភពនៃការឆ្លងនេះរួមមាន៖
.បាក់តេរី
.មេរោគ
.សារពាង្គកាយប៉ារ៉ាស៊ីត ។
តើត្រូវព្យាបាលយ៉ាងដូចម្តេច?
ករណីរាគស្រាល អាចដោះស្រាយដោយគ្មានការព្យាបាល។
ចំពោះជំងឺរាគរូសជាប់រហូត ឬរ៉ាំរ៉ៃ វេជ្ជបណ្ឌិតនឹងព្យាបាលមូលហេតុមូលដ្ឋានបន្ថែមលើរោគសញ្ញារាគ។
របបអាហារ
ការណែនាំអំពីរបបអាហារខាងក្រោមអាចជួយក្នុងការរាគ ៖
.ទទួលទានវត្ថុរាវដូចជាភេសជ្ជៈអេឡិចត្រូលីត ទឹក ឬទឹកផ្លែឈើ ដោយមិនបន្ថែមជាតិស្ករ
.បន្ទាប់ពីការរាកម្តង ត្រូវជំនួសវត្ថុរាវ ដែលបាត់បង់ជាមួយវត្ថុរាវ ឫទឹក យ៉ាងតិច ១ ពែង
.ផឹកទឹកភាគច្រើននៅចន្លោះពេលទទួលទានអាហារ
.ទទួលទានអាហារ និងវត្ថុរាវប៉ូតាស្យូមខ្ពស់ដូចជាទឹកផ្លែឈើរាវ ដំឡូងដែលគ្មានសម្បក និងចេក
.ទទួលទានអាហារ និងវត្ថុរាវ ដែលមានជាតិសូដ្យូមខ្ពស់ដូចជាទំពាំងបាយជូរ ស៊ុប ភេសជ្ជៈកីឡា និងនំ cracker អំបិល
.ការទទួលទានអាហារដែលមានជាតិសរសៃរលាយខ្ពស់ដូចជាចេក ប្រេងអូលីវ និងអង្ករ ព្រោះអាហារទាំងនេះជួយធ្វើឱ្យលាមកកាន់តែខាប់
.ដាក់កម្រិតអាហារដែលអាចធ្វើឱ្យរាគកាន់តែអាក្រក់ដូចជាក្រែមមានជាតិខ្លាញ់ចៀន ទឹកដោះគោខ្ពស់ និងអាហារមានជាតិស្ករ
អាហារ និងភេសជ្ជៈដែលអាចធ្វើឱ្យរាគកាន់តែអាក្រក់រួមមាន៖
.ស្ករកៅស៊ូគ្មានជាតិស្ករ, ជីរអង្កាម, ឈឺររីផ្អែម និង ផ្លែព្រូន
.ភេសជ្ជៈដែលមានជាតិកាហ្វេអ៊ីន និងថ្នាំ
.ស្ករក្នុងបរិមាណខ្ពស់ពីទឹកផ្លែឈើ ទំពាំងបាយជូរ ទឹកឃ្មុំ ផ្លែស្រមើ គ្រាប់ផ្លែឈើ ផ្លែល្វា ភេសជ្ជៈ និងផ្លែព្រូន។
.ស្ករនៅក្នុងផលិតផលទឹកដោះគោ
.ម៉ាញ៉េស្យូម
.olestra (សារជាតិម្យ៉ាងស្រដៀងខ្លាញ់) ដែលជាអ្នកជំនួសខ្លាញ់
.អ្វីដែលមានផ្ទុកជាតិផ្អែមសិប្បនិម្មិត ៕