Join with Health.com.kh on Telegram

ជំងឺរាក គឺជា​បញ្ហា​មួយ​ក្នុងចំណោម​បញ្ហា​សុខភាព​ទូទៅ​បំផុត​។ វា​អាចមាន​ចាប់ពី​ស្ថានភាព​ស្រាល និង​បណ្តោះអាសន្ន រហូតដល់​គ្រោះថ្នាក់​ដល់​អាយុជីវិត​។

ហេតុអ្វី​អ្នក​រាករូស​?
​ករណី​រាគ ជាច្រើន បណ្តាលមកពី​ការឆ្លង​មេរោគ​ក្នុង​ក្រពះ​ពោះវៀន​។ មីក្រុប ដែល​ទទួលខុស​ត្រូវចំ​ពោះ​ប្រភព​នៃ​ការឆ្លង​នេះ​រួមមាន​៖
.​បាក់តេរី​
.​មេរោគ​
.​សារពាង្គកាយ​ប៉ារ៉ាស៊ីត ។​

​តើ​ត្រូវ​ព្យាបាល​យ៉ាងដូចម្តេច​?
​ករណី​រាគ​ស្រាល អាច​ដោះស្រាយ​ដោយ​គ្មាន​ការព្យាបាល​។​
​ចំពោះ​ជំងឺ​រាគរូស​ជាប់​រហូត ឬ​រ៉ាំរ៉ៃ វេជ្ជបណ្ឌិត​នឹង​ព្យាបាល​មូលហេតុ​មូលដ្ឋាន​បន្ថែម​លើ​រោគសញ្ញា​រាគ​។​

​របប​អាហារ​
​ការណែនាំ​អំពី​របប​អាហារ​ខាងក្រោម​អាចជួយ​ក្នុងការ​រាគ ៖
.​ទទួលទាន​វត្ថុ​រាវ​ដូចជា​ភេសជ្ជៈ​អេឡិចត្រូលីត ទឹក ឬ​ទឹក​ផ្លែឈើ ដោយ​មិន​បន្ថែម​ជាតិ​ស្ករ​
.​បន្ទាប់ពី​ការ​រាក​ម្តង ត្រូវ​ជំនួស​វត្ថុ​រាវ ដែល​បាត់បង់​ជាមួយ​វត្ថុ​រាវ ឫ​ទឹក យ៉ាងតិច ១ ពែង​
.​ផឹកទឹក​ភាគច្រើន​នៅ​ចន្លោះពេល​ទទួលទាន​អាហារ​
.​ទទួលទាន​អាហារ និង​វត្ថុ​រាវ​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម​ខ្ពស់​ដូចជា​ទឹក​ផ្លែឈើ​រាវ ដំឡូង​ដែល​គ្មាន​សម្បក និង​ចេក​
.​ទទួលទាន​អាហារ និង​វត្ថុ​រាវ ដែលមាន​ជាតិ​សូ​ដ្យូ​ម​ខ្ពស់​ដូចជា​ទំពាំងបាយជូរ ស៊ុប ភេសជ្ជៈ​កីឡា និង​នំ cracker អំបិល​
.​ការទទួល​ទាន​អាហារ​ដែលមាន​ជាតិ​សរសៃ​រលាយ​ខ្ពស់​ដូចជា​ចេក ប្រេង​អូ​លីវ និង​អង្ករ ព្រោះ​អាហារ​ទាំងនេះ​ជួយ​ធ្វើឱ្យ​លាមក​កាន់តែ​ខាប់​
.​ដាក់​កម្រិត​អាហារ​ដែល​អាចធ្វើឱ្យ​រាគ​កាន់តែ​អាក្រក់​ដូចជា​ក្រែ​ម​មាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​ចៀន ទឹកដោះគោ​ខ្ពស់ និង​អាហារ​មាន​ជាតិ​ស្ករ

​អាហារ និង​ភេសជ្ជៈ​ដែល​អាចធ្វើឱ្យ​រាគ​កាន់តែ​អាក្រក់​រួមមាន​៖
.​ស្ករ​កៅស៊ូ​គ្មាន​ជាតិ​ស្ករ​, ជីរអង្កាម​, ឈឺរ​រី​ផ្អែម និង ផ្លែ​ព្រូន​
.​ភេសជ្ជៈ​ដែលមាន​ជាតិ​កាហ្វេ​អ៊ី​ន និង​ថ្នាំ​
.​ស្ករ​ក្នុង​បរិមាណ​ខ្ពស់​ពី​ទឹក​ផ្លែឈើ ទំពាំងបាយជូរ ទឹកឃ្មុំ ផ្លែ​ស្រមើ គ្រាប់​ផ្លែឈើ ផ្លែ​ល្វា ភេសជ្ជៈ និង​ផ្លែ​ព្រូន​។​
.​ស្ករ​នៅក្នុង​ផលិតផល​ទឹកដោះគោ​
.​ម៉ាញ៉េ​ស្យូ​ម​
.olestra (​សារជាតិ​ម្យ៉ាង​ស្រដៀង​ខ្លាញ់​) ដែលជា​អ្នក​ជំនួស​ខ្លាញ់​
.​អ្វី​ដែលមាន​ផ្ទុក​ជាតិ​ផ្អែម​សិប្បនិម្មិត ៕​