Join with Health.com.kh on Telegram

​ការស្រាវជ្រាវ​ថ្មី​មួយ​បាន​បង្ហាញថា ការ​ញ៉ាំ​គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ ត្រឹមតែ​ពីរ​បី​ដង​ក្នុង​មួយ​សប្តាហ៍ ត្រូវបាន​ផ្សារភ្ជាប់​ទៅនឹង​ការថយចុះ​ហានិភ័យ​នៃ​ការស្លាប់​ដោយសារ​ជំងឺ​បេះដូង​។​

​ការស្រាវជ្រាវ​បាន​រាប់បញ្ចូល​ស្ត្រី​ចំនួន ៣៩.០០០ នាក់ ដែល​បាន​បំពេញ​កម្រង​សំណួរ​អំពី​របប​អាហារ​នៅពេល​ចាប់ផ្តើម​នៃ​ការស្រាវជ្រាវ និង​ម្តងទៀត​ប្រហែល ១០ ឆ្នាំក្រោយ​។ អំឡុងពេល​នៃ​ការតាមដាន​ដែលមានរ​យៈ​ពេល​ជា​មធ្យម ១៩​ឆ្នាំ ស្ត្រី​ជិត ១.០០០​នាក់ បាន​ស្លាប់​ដោយសារ​ជំងឺ​សរសៃឈាម​បេះដូង​។​

​ដើម្បី ទប់ស្កាត់​ឥទ្ធិពល​សក្តានុពល​នៃ​គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ​, អ្នកស្រាវជ្រាវ​បាន​រាប់បញ្ចូល​ស​ន្ទ​ស្សន៍​ម៉ាស​រាងកាយ សកម្មភាព​រាងកាយ ទម្លាប់​ជក់បារី និង​កត្តា​ដទៃទៀត​ដែល​ជះឥទ្ធិពល​ដល់​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​បេះដូង​។ ស្ត្រី​ដែល​ញ៉ាំ​គ្រាប់​ផ្លែឈើ (​ប្រហែល​មួយ​ភាគ​បួន​នៃ​ពែង​) យ៉ាងហោចណាស់​ពីរដង​ក្នុង​មួយ​សប្តាហ៍ មានការ​ថយចុះ​ហានិភ័យ​នៃ​ការស្លាប់​ដោយសារ​ជំងឺ​សរសៃឈាម​បេះដូង ២៧ ភាគរយ បើ​ធៀប​នឹង​ស្ត្រី ដែល​មិនបាន​បរិភោគ​គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ​។​

​អ្នកស្រាវជ្រាវ​បាន​រកឃើញថា កម្រិត​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ុល និង​កម្រិត​ជាតិ​ស្ករ​នៅក្នុង​ឈាម ដែល​ត្រូវបាន​គេ​ឃើញ​ក្នុងចំណោម​អ្នក​ញ៉ាំ​គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ អាចជា​ផ្នែក​មួយ​នៃ​អត្ថប្រយោជន៍​នេះ​៕​