ការ​ទទួលទាន​អហារ​មាន​ជាតិ​សរសៃ​យ៉ាង​ត្រឹមត្រូវ​អាច​ចៀសវាង​ការ​ស្លាប់​មុន​វ័យ​ ​នៅ​ពេល​ដែល​លឺ​ពាក្យ​ថា​ជាតិ​សរសៃ​អ្នក​ប្រហែលជា​គិតដល់​សំបក​នៃ​គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ​ ដែល​វា​មិនមែន​ជា​ប្រភេទ​ អាហារ​ដែល​ធ្វើ​អោយ​អ្នក​ឃ្លាន​ចង់​ញុំា​នោះ​ទេ​។​ ប៉ុន្តែ​តាម​ការ​ស្រាវជ្រាវ​បានអោយ​ដឹង​ថា​ការ​ទទួលទាន​អាហារ​មាន​ជាតិ​សរសៃ​ច្រើន​ស្មើនឹង​ការ​កើន​អាយុ​ ១​ឆ្នាំ​។​

ក្រោយ​ពី​ការ​ស្រាវជ្រាវ​អស់​រយៈពេល​ ៩​ ឆ្នាំ​ ទៅ​លើ​មនុស្ស​ប្រហែល​ ៤០០០០០​ នាក់​ ក្នុង​ចន្លោះ​អាយុ​ពី​ ៥០​ឆ្នាំ​ ដល់​ ៧១​ឆ្នាំ​ លទ្ធផល​បាន​បង្ហាញ​ថា​ ក្នុង​ចំណោម​អ្នក​ដែល​ ទទួលទាន​ជាតិ​សរសៃ​ច្រើន​ជាងគេ​ អត្រា​នៃ​ការ​ស្លាប់​បាន​ថយ​ចុះ​រហូត​ដល់​ ២២%​។​ ដោយ​ផ្អែក​ទៅ​លើ​ការ​រក​ឃើញ​ពី​ការ​សិក្សា​ស្តី​ពី​សុខភាព​និង​របប​អាហារ​របស់​វិទ្យាស្ថាន​ជាតិ​សុខភាព​អា​មេ​រិ​ក​ បានអោយ​ដឹង​ថា​អត្រា​នៃ​ការ​ស្លាប់​ដោយសារ​ជំងឺ​បេះដូង​,​ ជំងឺឆ្លង​ និង​ ជំងឺ​ផ្លូវដង្ហើម​ បាន​ថយ​ចុះ​ ២៤%​ក្នុង​ចំណោម​បុរស​ចំនួន​  និង​ ៣៩%​ ក្នុង​ចំណោម​ស្ត្រី​ចំនួន​៥៩%​ ។

ហេតុ​អ្វី​បានជា​ការ​បកស្រាយ​ថា​ ជាតិ​សរសៃ​ជួយ​កាត់​បន្ថយ​អត្រា​ការ​ស្លាប់​ នៅ​មាន​ភាព​មិន​ច្បាស់លាស់​?​ លោក​ Yikyung​ Park​ ប្រធាន​ផ្នែក​និពន្ធ​និង​ជា​បុគ្គលិក​នៃ​វិទ្យាស្ថាន​ជាតិ​ប្រឆាំង​ជំងឺមហារីក​បានអោយ​ដឹង​ថា​នេះ​ប្រហែល​ មក​ពី​ជាតិ​សរសៃ​បាន​ចូល​ទៅ​ជួយ​កាត់​បន្ថយ​សារធាតុ​ខ្លាញ់​ដែល​មិនល្អ​,​ ធ្វើ​អោយ​ជាតិ​ស្ករ​ដែល​មាននៅ​ក្នុង​ឈាមមាន​ភាព​ប្រសើរ​ឡើង​,​ កាត់​បន្ថយ​ការ​រលាក​ និង​ បាន​ត​ភ្ជាប់​ទៅ​នឹង​កោសិកា​ដែល​ជួយ​ការពារ​ជំងឺមហារីក​ ។​វា​បាន​ចូល​ទៅ​លាង​សំអាត​សារធាតុ​ទាំងនោះ​ចេញពី​រាង​កាយ​។​

អ្វី​ដែល​ច្បាស់លាស់​នោះ​គឺថា​ជាតិ​សរសៃ​ដែល​ផ្តល់​គុណប្រយោជន៍​មាន​ដូច​ជា​ អាហារ​ដែល​ធ្វើ​ពី​ស្រូវ​សាលី​អូត​,​ ពោត​ និង​អង្ករ​សំ​រួប​។​ ចំណែក​ជាតិ​សរសៃ​ដែល​បាន​មក​ពី​បន្លែ​ ផ្លែ​ឈើ​ ឬ​សណ្តែក​មិន​អាច​មាន​ផល​ជួយ​កាត់​បន្ថយ​អត្រា​គ្រោះថ្នាក់​នៃ​ការ​ស្លាប់​បាន​ឡើយ​។​ គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ​ដែល​មិន​ទាន់​បាន​ចំរាញ់​គឺជា​ប្រភព​ដែល​សំបូរ​ជាតិ​សរសៃ​ច្រើន​ជាងគេ​ ហើយ​ថែម​ទាំង​ជា​ប្រភព​ដែល​សំបូរ​ទៅ​ដោយ​វីតាមីន​,​ ជាតិ​ខនិជ​ និង​សារធាតុ​សំខាន់ៗ​ផ្សេងៗ​ទៀត​ ដែល​ផ្តល់​គុណប្រយោជន៍​ដល់​សុខភាព​។​ ហើយ​គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ​ទាំ​នោះ​ផ្ទុក​ទៅ​ដោយសារ​ធាតុ​ការពារ​អុក​ស៊ី​ដ​កម្ម​ដ៏​ប្រសើរ​ និង​សារធាតុ​ការពារ​ការ​រលាក​ដែល​មាន​ប្រយោជន៍​។​ ការ​ស្រាវជ្រាវ​ផ្សេងៗ​ទៀត​ក៏​បាន​បង្ហាញ​ដែរ​ថា​ ជាតិ​សរសៃ​នៅ​ក្នុង​គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ​មានគុណ​ប្រយោជន៍​ដល់​សុខភាព​។

ជា​ការ​ពិត​ណាស់​ជាតិ​សរសៃ​ទាំងអស់​មិន​ត្រូវ​បាន​បង្កើត​ដោយ​បរិមាណ​ស្មើគ្នា​នោះ​ទេ​,​ នេះ​ជា​ការ​ដាស់តឿន​របស់​លោក​ James​ Anderson,​ អ្នកឯកទេស​ខាង​ក្រពេញ​អង់​ដូ​គ្រី​ន​(endocrinologist)​ ។​ “​សារធាតុ​សរសៃ​ខុស​គ្នា​ផ្តល់​នូវ​គុណសម្បត្តិ​ផ្សេងៗ​គ្នា​”​ ។​ការ​សិក្សា​នា​ពេល​បច្ចុប្បន្ន​បាន​បង្ហាញ​ពី​សារៈសំខាន់​នៃ​ជាតិ​សរសៃ​ដែល​មាននៅ​ក្នុង​គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ​។​ ជាមួយ​គ្នា​នេះ​ការ​សិក្សា​ពី​ជំនាន់​មុន​បាន​បង្ហាញ​ថា​ជាតិ​សរសៃ​ដែល​មាននៅ​ក្នុង​បន្លែ​ផ្លែ​ឈើ​ ផ្តល់​អត្ថប្រយោជន៍​ដល់​សុខភាព​បេះដូង​។​

ជាតិ​សរសៃ​ដែល​ងាយ​រលាយ គឺជា​អាហារ​ដែល​មាន​ជាតិ​សរសៃ​ងាយ​រលាយ​ខ្ពស់​ ដោយសារ​វា​មាន​សមត្ថភាព​ក្នុង​ការ​ធ្វើ​អោយរ​លាយ​យ៉ាង​ងាយស្រួល​នៅ​ក្នុង​ទឹក​ ដូច​ជាៈ​ ស្រូវ​សាលី​អូត​ រឺ​អាហារ​ដែល​ធ្វើ​ពី​ស្រូវ​សាលី​អូត​,​ គ្រាប់សណ្តែក​,​ ផ្លែ​សណ្តែក​,​ កន្ទក់​,​ ស្រូវ​បាលី​,​ ផ្លែក្រូច​ ផ្លែ​ស្ត្រ​បឺ​រី​ និង​សាច់​ផ្លែ​ប៉ម​។​ ទាំងនេះ​គឺជា​ការ​អះអាង​របស់​ សមាគម​បេះដូង​អា​មេ​រិ​ក​(American​ Heart​ Association)​។​ សារជាតិ​សរសៃ​ដែល​ងាយ​រលាយ​គឺ​មាន​ទំនាក់ទំនង​នឹង​ការ​កាត់​បន្ថយ​ជាតិ​ខ្លាញ់​ដែល​មិនល្អ​។​ សាស្ត្រាចារ្យ​ Joanne​ Slavin​ និយាយ​ថា​ ជាតិ​សរសៃ​ដែល​ស្អិត​អន្ធិល​ដែល​មាន​ក្នុង​កន្ទក់​និង​សណ្តែក​ អាច​នឹង​មាន​ផល​ល្អ​ព្រោះ​ពួក​វា​នឹង​បង្កើត​ជាតិ​អន្ធិល​នៅ​ក្នុង​ពោះវៀន​ដែល​ធ្វើ​ឱ្យ​ការ​បង្ករ​ឡើង​នៃ​ខ្លាញ់​មានការ​ថយ​ចុះ​។​

ជាតិ​សរសៃ​ដែល​ពិបាក​រំលាយ អាហារ​ដែល​មាន​ជាតិ​សរសៃ​ពិបាក​រំលាយ​ ដែល​មាន​ទាក់ទង​នឹង​ការ​បន្ថយ​គ្រោះថ្នាក់​នៃ​ជំងឺ​បេះដូង​។​ ដូច្នេះ​ហើយ​ ក្នុង​ខណៈ​ដែល​កំពុង​តែ​មានការ​វែកញែក​លើ​ប្រភេទ​ជាតិ​សរសៃ​ណា​ដែល​មាន​ប្រយោជន៍​ក្នុង​ការ​ការពារ​បេះដូង​ អ្នក​មិន​ត្រូវ​មាន​ទំនុកចិត្ត​លើ​ជាតិ​សរសៃ​ដែល​ងាយ​រំលាយ​តែ​មួយ​មុខ​ដើម្បី​ទទួល​បាន​ផលប្រយោជន៍​ចំពោះ​សុខភាព​ខ្ពស់​បំផុត​នោះ​ទេ​។​សមាគម​ជំងឺ​បេះដូង​អា​មេ​រិ​ក​ បាន​កំណត់​ថា​ នំប៉័ង​ស្រូវ​សាលី​,​ គ្រាប់ស្រូវ​សាលី​,​ កន្ទក់​ស្រូវ​សាលី​,​ ស្ពៃក្តោប​,​ ការ៉ុត​,​ ផ្កា​ខាត់ណា​និង​សំបក​ផ្លែ​ប៉ម​ គឺជា​អាហារ​ដែល​សម្បូរ​ជាតិ​សរសៃ​ប្រភេទ​នេះ​។​ វា​ខុស​ពី​ជាតិ​សរសៃ​ដែល​ងាយ​រំលាយ​។​ វា​មិន​រលាយ​ក្នុង​ទឹក​ ឬ​បង្ករ​ជាតិ​អន្ធិល​ទេ​ ប៉ុន្តែ​វា​នឹង​ធ្វើ​ដំណើរ​ឆ្លងកាត់​បំពង់​រំលាយ​អាហារ​ដោយ​មិន​ផ្លាស់​ប្តូរ​រូបរាង​។​ វា​គឺជា​ប្រភព​ដ៏​ល្អ​មួយ​ប្រសិនបើ​អ្នក​ទល់លាមក​ ព្រោះ​សរសៃ​ដែល​ពិបាក​រំលាយ​ច្រាន​របស់​ផ្សេងៗ​ដែល​នៅ​ក្នុង​បំពង់​អាហារ​ចេញ​មក​ក្រៅ​។​ ម្យ៉ាងវិញទៀត​ ជាតិ​សរសៃ​ដែល​ពិបាក​រំលាយ​ (​និង​ក្នុង​ករណី​ខ្លះ​ ជាតិ​សរសៃ​ដែល​ងាយ​រំលាយ​)​ អាច​ជួយ​អ្នក​ឱ្យ​មាន​អារម្មណ៍​ថា​ឆ្អែត​និង​អាច​ជួយ​គ្រប់គ្រង​ទម្ងន់​។​

ជាតិ​អាមីដុង​ វា​ជា​ផលិតផល​ម្សៅ​មិន​រំលាយ​ក្នុង​ពោះវៀនតូច​នោះ​ទេ​។​ ពួក​វា​ត្រូវ​បាន​គេ​រក​ឃើញ​ក្នុង​បន្លែ​អន្លក់​និង​អាហារ​ដូច​ជា​ដំឡូងបារាំង​ ប៉ា​ស្តា​ និង​បាយ​ដែល​ត្រជាក់​  និង​ចេកទុំ​។​    ​ទឹកដោះគោ​ជូរ​ដែល​មាន​លាយ​ជាតិ​សរសៃ​មាន​ផ្ទុក​ inulin​ ដែល​ជា​ក្រុម​នៃ​ជាតិ​ស្ករ​ធម្មតា​ដែល​មិន​រំលាយ​។​ សាស្ត្រាចារ្យ​ Slavin​ និយាយ​ថា​ inulin​ កើតឡើង​ដោយ​ឯកឯង​ក្នុង​ឫស​ឈើ​និង​រុក្ខជាតិ​ផ្សេង​ទៀត​និង​ធញ្ញជាតិ​ ហើយ​វា​ជា​ប្រភេទ​នៃ​ជាតិ​សរសៃ​ ប៉ុន្តែ​វា​ដូចនឹង​ជាតិ​ម្សៅ​ដែរ​។​ វា​មិន​មាន​ប្រសិទ្ធភាព​ប្រឆាំង​នឹង​ជាតិ​ខ្លាញ់​ទេ​។​

​ដូច្នេះ​តើ​អ្វី​ជា​ចំណុច​សំខាន់​?​ ការ​ណែនាំ​របប​អាហារ​សម្រាប់​ប្រជាជន​អា​មេ​រិ​ក​របស់​សហព័ន្ធ​រដ្ឋាភិបាល​ដែល​ទើបនឹង​ចេញ​ថា​ ការ​ទទួលទាន​ជាតិ​សរសៃ​ប្រហែល​ ២៥​ ក្រាម​ ក្នុង​មួយ​ថ្ងៃ​សម្រាប់​ស្ត្រី​ និង​ ៣៨​ ក្រាម​ សម្រាប់​បុរស​ ហើយ​ការ​ស្រាវជ្រាវ​បង្ហាញ​ថា​ពួក​គេ​ទទួល​បាន​ប្រហែល​ ១៥​ ក្រាម​តែ​ប៉ុណ្ណោះ​។​ ប៉ុន្តែ​ដោយសារ​ផលប្រយោជន៍​នៃ​ជាតិ​សរសៃ​សម្រាប់​សុខភាព​មាន​ភាព​ខុស​គ្នា​ទៅ​តាម​ប្រភេទ​ ហើយ​ក្នុង​ករណី​ជា​ច្រើន​មិន​ទាន់​ច្បាស់លាស់​ឬ​ប្រាកដ​នោះ​ ការ​ណែនាំ​ដែល​ល្អ​បំផុត​គឺ​ទទួលទាន​អាហារ​ដែល​ដាំ​ឱ្យ​បាន​ច្រើន​ ដូច​ជា​ផ្លែ​ឈើ​,​ បន្លែ​,​ បន្លែ​អន្លក់​ (legumes),​ និង​ធញ្ញជាតិ​ទាំងមូល​។​ វា​ខុស​ពី​ការ​រក​ឃើញ​ថ្មី​ដែល​ថា​មាន​តែ​ជាតិ​សរសៃ​ពី​ធញ្ញជាតិ​ប៉ុណ្ណោះ​ដែល​អាច​មាន​ទំនាក់ទំនង​នឹង​ការ​បន្ថយ​គ្រោះថ្នាក់​នៃ​ការ​ស្លាប់​មុន​វ័យ​។​ អ្នក​មិន​ត្រូវ​បារម្ភ​ខ្លាំង​ចំពោះ​ការ​ផ្តោត​លើ​ប្រភេទ​អាហារ​ជាតិ​សរសៃ​នោះ​ទេ​ ហើយ​លោក​ Slavin​ បាន​ណែនាំ​ថា​ “​ទទួលទាន​ជាតិ​នេះ​ពី​អាហារ​ខុសៗ​គ្នា​កាន់តែ​ច្រើន​កាន់តែ​ល្អ​”​។​ ប្រសិនបើ​អ្នក​ជ្រើសរើស​អាហារ​កញ្ចប់​ទៅ​តាម​ប្រភេទ​នៃ​ការ​ផ្ទុក​ជាតិ​សរសៃ​របស់​វា​នោះ​ អ្នក​ត្រូវ​ប្រាកដ​ថា​វា​មានគុណ​ភាពល្អ​។