Join with Health.com.kh on Telegram

​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​ត្រូវគេ​កំណត់​លើ​ការឡើង​កម្រិត​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម ដូច្នេះ​ទើប​មនុស្ស​ជាច្រើន​ឆ្ងល់​ថា តើ​ការ​ញ៉ាំ​ស្ករ​ធ្វើ​ឲ្យ​កើត​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​មែនឬ​?

​ការ​ញ៉ាំ​ស្ករ​គ្រាន់​ជា​ផ្នែក​មួយ​នៃ​ការកើតមាន​ជំងឺ​នេះ​ប៉ុណ្ណោះ លើកលែងតែ​អ្នក​ញ៉ាំ​វា​ក្នុង​បរិមាណ​ច្រើន​។ ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម ក៏​កើតមាន​រួមផ្សំ​នឹង​កត្តា​ជាច្រើន​ទៀតផង​ដែរ ដូចជា របប​អាហារ របៀប​រស់នៅ និង​ហ្សែ​ន ជាដើម​។​

​ការផឹក​ភេសជ្ជៈ​ផ្អែម​ជា​ទៀងទាត់​អាចមាន​ឱកាស​កើត​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​ប្រភេទ​២ ដល់​ទៅ​២៥​ភាគរយ ហើយ​ការផឹក​ភេសជ្ជៈ​ផ្អែម​មួយ​កំប៉ុង​រាល់ថ្ងៃ​មាន​ហានិភ័យ​កើត​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​១៣​ភាគរយ​។​

​ទោះជា​ការទទួល​ទាន​ស្ករ​កែច្នៃ​ច្រើន​មាន​ទំនាក់ទំនង​ទៅនឹង​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​ក៏ដោយ ការទទួល​ទាន​ស្ករ​ធម្មជាតិ គឺ​មិន​ដូចគ្នា​ទេ​។ តើ​ស្ករ​ធម្មជាតិ​ជា​អ្វី​? ស្ករ​ធម្មជាតិ សម្ដៅលើ​ស្ករ ដែលមាន​នៅក្នុង​ផ្លែឈើ និង​បន្លែ ដោយ​មិនបាន​ឆ្លងកាត់​ការ​ចម្រាញ់​។​

​ស្ករ​ធម្មជាតិ​នៅក្នុង​បន្លែ និង​ផ្លែឈើ ផ្ទុក​ទៅដោយ​ជាតិ​សរសៃ ទឹក សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម និង​សារធាតុចិញ្ចឹម​ផ្សេងៗ​ទៀត​។ អ្វី​ទាំងអស់នេះ នឹងត្រូវ​រំលាយ និង​ស្រួប​យឺតៗ និង​មិន​ងាយ​ធ្វើ​ឲ្យ​ឡើង​កម្រិត​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​នោះទេ​។​

​ផ្ទុយទៅវិញ ការទទួល​ទាំ​ន​ទឹក​ផ្លែឈើ​ស្រស់ គឺមាន​ហានិភ័យ​កើត​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម ដោយសារ​ថា ទម្រាំ​អ្នក​កៀប​ទឹក​ផ្លែឈើ​បាន​១​កែវ អ្នក​អាច​នឹង​ចម្រាញ់​វា​ចេញពី​ផ្លែឈើ​យ៉ាងហោចណាស់​៤​ទៅ​៥​ផ្លែ ដូចនេះ​ក្នុង​ទឹក​ផ្លែឈើ​មាន​ជាតិ​ស្ករ​ខ្ពស់ និង​មាន​ជាតិ​សរសៃ​ទាប​៕​