មូលហេតុនៃកូលេស្តេរ៉ុលខ្ពស់
ការញ៉ាំអាហារច្រើនពេក ដែលមានកូលេស្តេរ៉ុលខ្លាញ់ឆ្អែត និងខ្លាញ់ឆ្លង អាចបង្កើនហានិភ័យក្នុងការវិវត្តទៅជាកូលេស្តេរ៉ុលខ្ពស់។ កត្តានៃរបៀបរស់នៅផ្សេងទៀត ក៏អាចរួមចំណែកដល់កូលេស្តេរ៉ុលខ្ពស់ផងដែរ។ កត្តាទាំងនេះ រួមមានភាពអសកម្ម និងការជក់បារី។
ពន្ធុវិទ្យារបស់អ្នកក៏អាចជះឥទ្ធិពលដល់ឱកាសនៃការវិវត្តទៅជាកូលេស្តេរ៉ុលខ្ពស់។ ហ្សែនត្រូវបានបញ្ជូនពីឪពុកម្តាយទៅកូន។ ហ្សែនជាក់លាក់ណែនាំរាងកាយរបស់អ្នកអំពីរបៀបដំណើរការកូលេស្តេរ៉ុល និងខ្លាញ់។ ប្រសិនបើឪពុកម្តាយអ្នកមានកូលេស្តេរ៉ុលខ្ពស់អ្នកនឹងមានហានិភ័យខ្ពស់ក្នុងការមានវា។
ក្នុងករណីកម្រកូលេស្តេរ៉ុលខ្ពស់បណ្តាលមកពី hypercholesterolemia ក្នុងគ្រួសារ។ ជំងឺហ្សែននេះរារាំងរាងកាយរបស់អ្នកពីការដក LDL ។ យោងតាមវិទ្យាស្ថានស្រាវជ្រាវមនុស្សជាតិ មនុស្សពេញវ័យភាគច្រើន ដែលមានបញ្ហានេះមានកម្រិតកូលេស្តេរ៉ុលសរុបលើសពី ៣០០ មីលីក្រាម / ឌីអិល និងកម្រិតកូឡេស្តេរ៉ុលអិលអិលលើសពី ២០០ mg/dL។
ស្ថានភាពសុខភាពផ្សេងទៀតដូចជាជំងឺទឹកនោមផ្អែម និងជំងឺក្រពេញទីរ៉ូអ៊ីតក៏អាចបង្កើនហានិភ័យនៃការវិវត្តទៅជាកូលេស្តេរ៉ុលខ្ពស់ និងផលវិបាកដែលទាក់ទងផងដែរ។
កត្តាហានិភ័យនៃកូលេស្តេរ៉ុលខ្ពស់
អ្នកអាចមានហានិភ័យខ្ពស់ក្នុងការវិវត្តទៅជាកូលេស្តេរ៉ុលខ្ពស់ប្រសិនបើអ្នក៖
.លើសទម្ងន់ឬធាត់
.បរិភោគរបបអាហារគ្មានសុខភាពល្អ
.មិនធ្វើលំហាត់ប្រាណឱ្យបានទៀងទាត់
.ជក់ផលិតផលថ្នាំជក់
.មានប្រវត្តិគ្រួសារមានកូលេស្តេរ៉ុលខ្ពស់
.មានជំងឺទឹកនោមផ្អែម ជំងឺតំរងនោមេះឬជំងឺក្រពេញទីរ៉ូអ៊ីត។
មនុស្សគ្រប់វ័យ ភេទ និងជនជាតិ អាចមានកូលេស្តេរ៉ុលខ្ពស់៕