Join with Health.com.kh on Telegram

​ប្រូ​ខូ​លី គឺជា​បន្លែ​បៃតង​ដែល​មើលទៅ​ស្រដៀង​នឹង​ដើមឈើ​តូចៗ​។ វា​ទាក់ទង​យ៉ាង​ជិតស្និទ្ធ​ជាមួយ​ស្ពៃក្តោប ស្ព្រៃ​ព្រុ​ច​ស៊ែ​ល (​ស្ពៃក្តោប​តូចៗ​) ខាត់ណា និង​ផ្កា​ខាត់ណា​- រុក្ខជាតិ​ដែល​អាច​បរិភោគបាន​ទាំងអស់​នៅ​គ្រប់ផ្នែក​របស់​វា​។​

​នេះ​គឺជា​អត្ថប្រយោជន៍​សុខភាព​កំពូល​ទាំង ១៤ របស់​ផ្កា​ខាត់ណា​។
១.​ខ្ចប់​ជាមួយ​វីតាមីន រ៉ែ និង​សមាសធាតុ​ជីវសាស្ត្រ​
​ប្រូ​ខូ​លី គឺជា​ប្រភព​សម្បូរ​ទៅដោយ​វីតាមីន ជាតិ​រ៉ែ និង​ជាតិ​សរសៃ​ច្រើន​។ វិធី​ធ្វើ​ម្ហូប​ផ្សេងៗ​គ្នា អាច​ប៉ះពាល់​ដល់​សមាសធាតុ​ស​រ​ធាតុ​ចិញ្ចឹម​របស់​បន្លែ ប៉ុន្តែ​ប្រូ​ខូ​លី គឺជា​ការបន្ថែម​សុខភាព​ដល់​របប​អាហារ​របស់​អ្នក​មិន​ថា​ឆ្អិន ឬ​ឆៅ​។

២.​មាន​ផ្ទុក​នូវ​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ដ៏​ខ្លាំងក្លា ដែល​ផ្តល់នូវ​ប្រសិទ្ធភាព​ការពារ​សុខភាព​
​ប្រូ​ខូ​លី មាន​ផ្ទុក​នូវ​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ដ៏​ខ្លាំងក្លា ដែល​អាចជួយ​ដល់​កោសិកា និង​ជាលិកា​ដែលមាន​សុខភាព​ល្អ​ពាសពេញ​រាងកាយ​។

៣.​សមាសធាតុ​ជីវសាស្ត្រ​អាចរួមចំណែក​ដល់​ការកាត់បន្ថយ​ការ​រលាក​
​ប្រូ​ខូ​លី មាន​សមាសធាតុ​ជីវឧស្ម័ន​ជាច្រើន ដែល​បង្ហាញ​ពី​ប្រសិទ្ធភាព​ប្រឆាំងនឹង​ការ​រលាក​ក្នុងការ​សិក្សា​អំពី​សត្វ និង​បំពង់​សាកល្បង​។ ទោះយ៉ាងណា​ក៏ដោយ​ត្រូវការ​ការស្រាវជ្រាវ​លើ​មនុស្ស​បន្ថែមទៀត​។

៤.​អាច​ការពារ​ប្រឆាំងនឹង​ប្រភេទ​មហារីក​មួយចំនួន
​ការសិក្សា​ជាច្រើន​បាន​បង្ហាញថា បន្លែ​ដែលមាន​រសជាតិ​ឈ្ងុយឆ្ងាញ់​ដូចជា​ប្រូ​ខូ​លី អាចមាន​ឥទ្ធិពល​ការពារ​ជំងឺមហារីក ទោះបី​ត្រូវការ​ការស្រាវជ្រាវ​បន្ថែម​ក៏ដោយ​។

៥.​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម និង​ជាតិ​សរសៃ​អាចជួយ​គ្រប់គ្រង​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​
​ការបរិភោគ​ប្រូ​ខូ​លី អាច​បញ្ចុះ​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម និង​ធ្វើឱ្យ​ការគ្រប់គ្រង​ទឹកនោមផ្អែម​ប្រសើរឡើង​។ នេះ​ទំនងជា​ទាក់ទង​ទៅនឹង​មាតិកា​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម និង​ជាតិ​សរសៃ​របស់​វា​។

៦.​អាចជួយ​ដល់​សុខភាព​បេះដូង​តាម​វិធី​ផ្សេងៗ​គ្នា​
​ការស្រាវជ្រាវ​បង្ហាញថា​ប្រូ​ខូ​លី អាចជួយ​កាត់បន្ថយ​កត្តា​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​បេះដូង​ផ្សេងៗ និង​ការពារ​ការខូចខាត​ជាលិកា​បេះដូង​។

៧.​លើកកម្ពស់​ការរំលាយ​អាហារ​ដែលមាន​សុខភាព​ល្អ និង​កាត់បន្ថយ​ការ​ទល់លាមក​
​ការបរិភោគ​ប្រូ​ខូ​លី អាច​គាំទ្រ​ដល់​ភាពទៀងទាត់​នៃ​ពោះវៀន និង​បាក់តេរី​ដែលមាន​សុខភាព​ល្អ ទោះបីជា​ត្រូវការ​ការស្រាវជ្រាវ​បន្ថែម​ក៏ដោយ​។

៨.​ការធ្លាក់ចុះ​ខាង​ផ្លូវចិត្ត​យឺត និង​គាំទ្រ​មុខងារ​ខួរក្បាល​ដែលមាន​សុខភាព​ល្អ​
​ការសិក្សា​អំពី​សត្វ​ជាច្រើន​បង្ហាញថា​សមាសធាតុ​ជីវសាស្ត្រ​ជាក់លាក់​នៅក្នុង​ប្រូ​ខូ​ល​លី អាចមាន​ឥទ្ធិពល​ការពារ​ជាលិកា​ខួរក្បាល​។ ទោះយ៉ាងណា​ក៏ដោយ​ត្រូវការ​ការស្រាវជ្រាវ​បន្ថែមទៀត ដើម្បី​បង្កើត​ទំនាក់ទំនង​នេះ​នៅក្នុង​មនុស្ស​។

៩.​អាចជួយ​បន្ថយ​ដំណើរការ​ចាស់​
​សារធាតុ Sulforaphane ដែលជា​សមាសធាតុ​មួយ​ដែលមាន​នៅក្នុង​ប្រូ​ខូ​លី អាច​នឹង​ជួយ​បន្ថយ​ដំណើរការ​នៃ​ភាព​ចាស់​។ ការស្រាវជ្រាវ​បន្ថែម​របស់​មនុស្ស គឺ​ចាំបាច់​ដើម្បី​យល់​កាន់តែច្បាស់​ពីមុខ​ងារ​នេះ​។

១០.​មាតិកា​វីតាមីន C គាំទ្រ​ប្រព័ន្ធ​ភាពស៊ាំ​ដែលមាន​សុខភាព​ល្អ​
​ប្រូ​ខូ​លី ផ្តល់នូវ​ប្រភព​វីតាមីន C ដ៏​ប្រសើរ​ដែលជា​សារធាតុចិញ្ចឹម ដែល​គេ​ស្គាល់​ថា​គាំទ្រ​ដល់​ការឆ្លើយតប​របស់​ប្រព័ន្ធ​ភាពស៊ាំ ដែលមាន​សុខភាព​ល្អ​។

១១.​ទ្រទ្រង់​សុខភាព​មាត់​ធ្មេញ​
​សារធាតុចិញ្ចឹម​ជាក់លាក់ ដែលមាន​នៅក្នុង​ប្រូ​ខូ​លី ត្រូវបាន​ផ្សារភ្ជាប់​ជាមួយនឹង​ការថយចុះ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​ធ្មេញ និង​មាត់​មួយចំនួន​។

១២.​អាច​លើកកម្ពស់​ឆ្អឹង​និង​សន្លាក់​
​សារធាតុចិញ្ចឹម​ជាច្រើន​នៅក្នុង​ប្រូ​ខូ​លី​- រួមមាន​កាល់ស្យូម វីតាមីន K និង​ផូស្វ័រ គឺ​ចាំបាច់​សម្រាប់​ថែរក្សា​ឆ្អឹង​ឱ្យមាន​សុខភាព​ល្អ​។ លើសពីនេះ​ទៀត​ការស្រាវជ្រាវ​ដំបូង​បង្ហាញថា​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​មួយចំនួន​នៅក្នុង​ប្រូ​ខូ​លី អាច​ការពារ​ជំងឺ​សន្លាក់​មួយចំនួន​។

១៣.​មាតិកា​សារធាតុចិញ្ចឹម​អាច​ទ្រទ្រង់​ដល់​ការ​មាន​ផ្ទៃពោះ​ដែលមាន​សុខភាព​ល្អ​
​ប្រូ​ខូ​លី មាន​ផ្ទុក​សារធាតុចិញ្ចឹម​សំខាន់ៗ​សម្រាប់​ទិដ្ឋភាព​ជាក់លាក់​នៃ​ការវិវត្ត​របស់​ទារក​។ Folate មាន​សារៈសំខាន់​ជាពិសេស​នៅក្នុង​បញ្ហា​នេះ​។ ទោះយ៉ាងណា​ការស្រាវជ្រាវ​បន្ថែមទៀត គឺ​ចាំបាច់ ដើម្បី​សិក្សា​ប្រធានបទ​នេះ​បន្ថែមទៀត​។

១៤.​អាច​ការពារ​ស្បែក​របស់​អ្នក​ពី​ការខូចខាត​ដោយ​ពន្លឺព្រះអាទិត្យ​
​ការសិក្សា​សត្វ និង​មនុស្ស​តូច​មួយ បានបង្ហាញ​ពី​ការថយចុះ​នៃ​ការលូតលាស់​ដុំ​សាច់​យ៉ាងខ្លាំង​នៅពេលដែល​ចំរាញ់​ប្រូ​ខូ​លី ត្រូវបាន​ប្រើ​ជាការ​ព្យាបាល​ការពារ​ប្រឆាំងនឹង​កាំរស្មី​យូ​វី​៕​