ប្រូខូលី គឺជាបន្លែបៃតងដែលមើលទៅស្រដៀងនឹងដើមឈើតូចៗ។ វាទាក់ទងយ៉ាងជិតស្និទ្ធជាមួយស្ពៃក្តោប ស្ព្រៃព្រុចស៊ែល (ស្ពៃក្តោបតូចៗ) ខាត់ណា និងផ្កាខាត់ណា- រុក្ខជាតិដែលអាចបរិភោគបានទាំងអស់នៅគ្រប់ផ្នែករបស់វា។
នេះគឺជាអត្ថប្រយោជន៍សុខភាពកំពូលទាំង ១៤ របស់ផ្កាខាត់ណា។
១.ខ្ចប់ជាមួយវីតាមីន រ៉ែ និងសមាសធាតុជីវសាស្ត្រ
ប្រូខូលី គឺជាប្រភពសម្បូរទៅដោយវីតាមីន ជាតិរ៉ែ និងជាតិសរសៃច្រើន។ វិធីធ្វើម្ហូបផ្សេងៗគ្នា អាចប៉ះពាល់ដល់សមាសធាតុសរធាតុចិញ្ចឹមរបស់បន្លែ ប៉ុន្តែប្រូខូលី គឺជាការបន្ថែមសុខភាពដល់របបអាហាររបស់អ្នកមិនថាឆ្អិន ឬឆៅ។
២.មានផ្ទុកនូវសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដ៏ខ្លាំងក្លា ដែលផ្តល់នូវប្រសិទ្ធភាពការពារសុខភាព
ប្រូខូលី មានផ្ទុកនូវសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដ៏ខ្លាំងក្លា ដែលអាចជួយដល់កោសិកា និងជាលិកាដែលមានសុខភាពល្អពាសពេញរាងកាយ។
៣.សមាសធាតុជីវសាស្ត្រអាចរួមចំណែកដល់ការកាត់បន្ថយការរលាក
ប្រូខូលី មានសមាសធាតុជីវឧស្ម័នជាច្រើន ដែលបង្ហាញពីប្រសិទ្ធភាពប្រឆាំងនឹងការរលាកក្នុងការសិក្សាអំពីសត្វ និងបំពង់សាកល្បង។ ទោះយ៉ាងណាក៏ដោយត្រូវការការស្រាវជ្រាវលើមនុស្សបន្ថែមទៀត។
៤.អាចការពារប្រឆាំងនឹងប្រភេទមហារីកមួយចំនួន
ការសិក្សាជាច្រើនបានបង្ហាញថា បន្លែដែលមានរសជាតិឈ្ងុយឆ្ងាញ់ដូចជាប្រូខូលី អាចមានឥទ្ធិពលការពារជំងឺមហារីក ទោះបីត្រូវការការស្រាវជ្រាវបន្ថែមក៏ដោយ។
៥.សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម និងជាតិសរសៃអាចជួយគ្រប់គ្រងជាតិស្ករក្នុងឈាម
ការបរិភោគប្រូខូលី អាចបញ្ចុះជាតិស្ករក្នុងឈាម និងធ្វើឱ្យការគ្រប់គ្រងទឹកនោមផ្អែមប្រសើរឡើង។ នេះទំនងជាទាក់ទងទៅនឹងមាតិកាប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម និងជាតិសរសៃរបស់វា។
៦.អាចជួយដល់សុខភាពបេះដូងតាមវិធីផ្សេងៗគ្នា
ការស្រាវជ្រាវបង្ហាញថាប្រូខូលី អាចជួយកាត់បន្ថយកត្តាហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូងផ្សេងៗ និងការពារការខូចខាតជាលិកាបេះដូង។
៧.លើកកម្ពស់ការរំលាយអាហារដែលមានសុខភាពល្អ និងកាត់បន្ថយការទល់លាមក
ការបរិភោគប្រូខូលី អាចគាំទ្រដល់ភាពទៀងទាត់នៃពោះវៀន និងបាក់តេរីដែលមានសុខភាពល្អ ទោះបីជាត្រូវការការស្រាវជ្រាវបន្ថែមក៏ដោយ។
៨.ការធ្លាក់ចុះខាងផ្លូវចិត្តយឺត និងគាំទ្រមុខងារខួរក្បាលដែលមានសុខភាពល្អ
ការសិក្សាអំពីសត្វជាច្រើនបង្ហាញថាសមាសធាតុជីវសាស្ត្រជាក់លាក់នៅក្នុងប្រូខូលលី អាចមានឥទ្ធិពលការពារជាលិកាខួរក្បាល។ ទោះយ៉ាងណាក៏ដោយត្រូវការការស្រាវជ្រាវបន្ថែមទៀត ដើម្បីបង្កើតទំនាក់ទំនងនេះនៅក្នុងមនុស្ស។
៩.អាចជួយបន្ថយដំណើរការចាស់
សារធាតុ Sulforaphane ដែលជាសមាសធាតុមួយដែលមាននៅក្នុងប្រូខូលី អាចនឹងជួយបន្ថយដំណើរការនៃភាពចាស់។ ការស្រាវជ្រាវបន្ថែមរបស់មនុស្ស គឺចាំបាច់ដើម្បីយល់កាន់តែច្បាស់ពីមុខងារនេះ។
១០.មាតិកាវីតាមីន C គាំទ្រប្រព័ន្ធភាពស៊ាំដែលមានសុខភាពល្អ
ប្រូខូលី ផ្តល់នូវប្រភពវីតាមីន C ដ៏ប្រសើរដែលជាសារធាតុចិញ្ចឹម ដែលគេស្គាល់ថាគាំទ្រដល់ការឆ្លើយតបរបស់ប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ ដែលមានសុខភាពល្អ។
១១.ទ្រទ្រង់សុខភាពមាត់ធ្មេញ
សារធាតុចិញ្ចឹមជាក់លាក់ ដែលមាននៅក្នុងប្រូខូលី ត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ជាមួយនឹងការថយចុះហានិភ័យនៃជំងឺធ្មេញ និងមាត់មួយចំនួន។
១២.អាចលើកកម្ពស់ឆ្អឹងនិងសន្លាក់
សារធាតុចិញ្ចឹមជាច្រើននៅក្នុងប្រូខូលី- រួមមានកាល់ស្យូម វីតាមីន K និងផូស្វ័រ គឺចាំបាច់សម្រាប់ថែរក្សាឆ្អឹងឱ្យមានសុខភាពល្អ។ លើសពីនេះទៀតការស្រាវជ្រាវដំបូងបង្ហាញថាសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មមួយចំនួននៅក្នុងប្រូខូលី អាចការពារជំងឺសន្លាក់មួយចំនួន។
១៣.មាតិកាសារធាតុចិញ្ចឹមអាចទ្រទ្រង់ដល់ការមានផ្ទៃពោះដែលមានសុខភាពល្អ
ប្រូខូលី មានផ្ទុកសារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ៗសម្រាប់ទិដ្ឋភាពជាក់លាក់នៃការវិវត្តរបស់ទារក។ Folate មានសារៈសំខាន់ជាពិសេសនៅក្នុងបញ្ហានេះ។ ទោះយ៉ាងណាការស្រាវជ្រាវបន្ថែមទៀត គឺចាំបាច់ ដើម្បីសិក្សាប្រធានបទនេះបន្ថែមទៀត។
១៤.អាចការពារស្បែករបស់អ្នកពីការខូចខាតដោយពន្លឺព្រះអាទិត្យ
ការសិក្សាសត្វ និងមនុស្សតូចមួយ បានបង្ហាញពីការថយចុះនៃការលូតលាស់ដុំសាច់យ៉ាងខ្លាំងនៅពេលដែលចំរាញ់ប្រូខូលី ត្រូវបានប្រើជាការព្យាបាលការពារប្រឆាំងនឹងកាំរស្មីយូវី៕