ការ៉ុត គឺជាបន្លែជាមើម ដែលត្រូវបានគេអះអាងថាជាអាហារសុខភាពល្អឥតខ្ចោះ។
វាមានរសជាតិឈ្ងុយឆ្ងាញ់ ស្រួយនិងមានជីវជាតិខ្ពស់។ ការ៉ុតគឺជាប្រភពដ៏ល្អពិសេសមួយនៃសារធាតុបេតាការ៉ូទីន ជាតិសរសៃ វីតាមីន K1 ប៉ូតាស្យូម និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ។
ការ៉ុត ក៏មានអត្ថប្រយោជន៍សុខភាពមួយចំនួនផងដែរ។ ពួកគេ ជាអាហារសម្រកទម្ងន់ ហើយត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ទៅនឹងការថយចុះកម្រិតកូឡេស្តេរ៉ុល និងធ្វើអោយសុខភាពភ្នែកប្រសើរឡើង។
លើសពីនេះទៅទៀតសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម carotene របស់វា ត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ទៅនឹងការថយចុះហានិភ័យនៃជំងឺមហារីក។
ការ៉ុតត្រូវបានគេរកឃើញមានច្រើនពណ៌រួមមានពណ៌លឿង ពណ៌ស ពណ៌ទឹកក្រូច ក្រហម និងស្វាយ។
ការ៉ុតពណ៌ទឹកក្រូចទទួលបានពណ៌ភ្លឺថ្លាពីបេតាការ៉ូទីន ដែលជាសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដែលរាងកាយរបស់អ្នកបំលែងទៅជាវីតាមីន A។
អត្ថបទនេះប្រាប់អ្នកនូវអ្វីដែលអ្នកត្រូវដឹងអំពីការ៉ុត។
.អង្គហេតុអាហាររូបត្ថម្ភ
មាតិកាទឹករបស់ការ៉ុតមានចាប់ពី ៨៦-៩៥% ហើយផ្នែកដែលអាចបរិភោគបានមានប្រហែល ១០% កាបូន ។
ការ៉ុតមានផ្ទុកជាតិខ្លាញ់ និងប្រូតេអ៊ីនតិចតួចបំផុត។
អង្គហេតុអាហារូបត្ថម្ភសម្រាប់ការ៉ុតឆៅតូច – មធ្យមចំនួនពីរ (១០០ ក្រាម) គឺ៖
.កាឡូរី: ៤១
.ទឹក ៨៨%
.ប្រូតេអ៊ីន៖ ០,៩ ក្រាម
.ការ៉ុត៖ ៩,៦ ក្រាម
.ស្ករ៖ ៤,៧ ក្រាម
.ជាតិសរសៃ៖ ២,៨ ក្រាម
.ខ្លាញ់: 0,2 ក្រាម ។
.កាបូន
ការ៉ុតត្រូវបានផ្សំឡើងជាចម្បងនៃទឹកនិងកាបូន។
ការ៉ុតមានផ្ទុកនូវម្សៅ និងស្ករដូចជា sucrose និងគ្លុយកូស ។
ពួកវាក៏ជាប្រភពដ៏ល្អនៃជាតិសរសៃផងដែរ ដោយការ៉ុតមួយមានទំហំមធ្យម (៦១ ក្រាម) ផ្តល់ ២ ក្រាម។
ការ៉ុតច្រើនតែដាក់ចំណាត់ថ្នាក់ទាបនៅលើសន្ទស្សន៍គ្លីសេទីម (GI) ដែលជារង្វាស់នៃរបៀបដែលអាហារធ្វើឱ្យជាតិស្ករកើនឡើងក្រោយពេលបរិភោគ។
.ជាតិសរសៃ
ការ៉ុតគឺមានជាតិស្ករប្រហែល ១០ ភាគរយ ដែលមានផ្ទុកជាតិសរសៃ ម្សៅ និងជាតិស្ករធម្មតា។ ពួកវាមានជាតិខ្លាញ់ និងប្រូតេអ៊ីនទាបបំផុត។
.វីតាមីននិងសារធាតុរ៉ែ
ការ៉ុត គឺជាប្រភពដ៏ប្រសើរនៃវីតាមីន A ក្នុងទម្រង់ជាបេតាការ៉ូទីន។ ពួកគេក៏ជាប្រភពដ៏ល្អនៃវីតាមីន B ជាច្រើនក៏ដូចជាវីតាមីន K និងប៉ូតាស្យូម។
.អត្ថប្រយោជន៍សុខភាពរបស់ការ៉ុត
ភាគច្រើននៃការស្រាវជ្រាវលើការ៉ុតបានផ្តោតលើ carotenoids។
ការបរិភោគការ៉ុតត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ទៅនឹងការថយចុះហានិភ័យនៃជំងឺមហារីក និងជំងឺបេះដូង ក៏ដូចជាធ្វើអោយប្រសើរឡើងនូវសុខភាពភ្នែកផងដែរ។ លើសពីនេះទៀត បន្លែនេះអាចជាសមាសធាតុដ៏មានតម្លៃនៃរបបអាហារសម្រកទម្ងន់ប្រកបដោយប្រសិទ្ធភាព។