Join with Health.com.kh on Telegram

​ការ៉ុត គឺជា​បន្លែ​ជា​មើម ដែល​ត្រូវបាន​គេ​អះអាងថា​ជា​អាហារ​សុខភាព​ល្អឥតខ្ចោះ​។​

​វា​មាន​រសជាតិ​ឈ្ងុយឆ្ងាញ់ ស្រួយ​និង​មាន​ជីវជាតិ​ខ្ពស់​។ ការ៉ុត​គឺជា​ប្រភព​ដ៏​ល្អ​ពិសេស​មួយ​នៃ​សារធាតុ​បេ​តា​ការ៉ូ​ទីន ជាតិ​សរសៃ វីតាមីន K1 ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម និង​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម ។​

​ការ៉ុត ក៏មាន​អត្ថប្រយោជន៍​សុខភាព​មួយចំនួន​ផងដែរ​។ ពួកគេ ជា​អាហារ​សម្រក​ទម្ងន់ ហើយ​ត្រូវបាន​ផ្សារភ្ជាប់​ទៅនឹង​ការថយចុះ​កម្រិត​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ុល និង​ធ្វើអោយ​សុខភាព​ភ្នែក​ប្រសើរឡើង​។​

​លើសពីនេះទៅទៀត​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម carotene របស់​វា ត្រូវបាន​ផ្សារភ្ជាប់​ទៅនឹង​ការថយចុះ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺមហារីក​។​

​ការ៉ុត​ត្រូវបាន​គេ​រកឃើញ​មាន​ច្រើន​ពណ៌​រួមមាន​ពណ៌​លឿង ពណ៌​ស ពណ៌​ទឹកក្រូច ក្រហម និង​ស្វាយ​។​

​ការ៉ុត​ពណ៌​ទឹកក្រូច​ទទួលបាន​ពណ៌​ភ្លឺ​ថ្លា​ពី​បេ​តា​ការ៉ូ​ទីន ដែលជា​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ដែល​រាងកាយ​របស់​អ្នក​បំ​លែង​ទៅជា​វីតាមីន A​។​

​អត្ថបទ​នេះ​ប្រាប់​អ្នក​នូវ​អ្វីដែល​អ្នក​ត្រូវ​ដឹង​អំពី​ការ៉ុត​។

.​អង្គហេតុ​អាហារ​រូប​ត្ថ​ម្ភ​
​មាតិកា​ទឹក​របស់​ការ៉ុត​មាន​ចាប់ពី ៨៦-៩៥% ហើយ​ផ្នែក​ដែល​អាច​បរិភោគបាន​មាន​ប្រហែល ១០% កាបូន ។​

​ការ៉ុត​មាន​ផ្ទុក​ជាតិ​ខ្លាញ់ និង​ប្រូតេអ៊ីន​តិចតួច​បំផុត​។​

​អង្គហេតុ​អាហារូបត្ថម្ភ​សម្រាប់​ការ៉ុត​ឆៅ​តូច – មធ្យម​ចំនួន​ពីរ (១០០ ក្រាម​) គឺ​៖

.​កាឡូរី​: ៤១
.​ទឹក ៨៨%
.​ប្រូតេអ៊ីន​៖ ០,៩ ក្រាម​
.​ការ៉ុត​៖ ៩,៦ ក្រាម​
.​ស្ករ​៖ ៤,៧ ក្រាម​
.​ជាតិ​សរសៃ​៖ ២,៨ ក្រាម​
.​ខ្លាញ់​: 0,2 ក្រាម ។​

.​កាបូន​
​ការ៉ុត​ត្រូវបាន​ផ្សំ​ឡើងជា​ចម្បង​នៃ​ទឹក​និង​កាបូន​។​

​ការ៉ុត​មាន​ផ្ទុក​នូវ​ម្សៅ និង​ស្ករ​ដូចជា sucrose និង​គ្លុយកូស ។​

​ពួកវា​ក៏​ជា​ប្រភព​ដ៏​ល្អ​នៃ​ជាតិ​សរសៃ​ផងដែរ ដោយ​ការ៉ុត​មួយ​មាន​ទំហំ​មធ្យម (៦១ ក្រាម​) ផ្តល់ ២ ក្រាម​។​

​ការ៉ុត​ច្រើនតែ​ដាក់​ចំណាត់​ថ្នាក់ទាប​នៅ​លើស​ន្ទ​ស្សន៍​គ្លី​សេ​ទី​ម (GI) ដែលជា​រង្វាស់​នៃ​របៀប​ដែល​អាហារ​ធ្វើឱ្យ​ជាតិ​ស្ករ​កើនឡើង​ក្រោយពេល​បរិភោគ​។

.​ជាតិ​សរសៃ​
​ការ៉ុត​គឺមាន​ជាតិ​ស្ករ​ប្រហែល ១០ ភាគរយ ដែលមាន​ផ្ទុក​ជាតិ​សរសៃ ម្សៅ និង​ជាតិ​ស្ករ​ធម្មតា​។ ពួកវា​មាន​ជាតិ​ខ្លាញ់ និង​ប្រូតេអ៊ីន​ទាប​បំផុត​។

.​វីតាមីន​និង​សារធាតុ​រ៉ែ
​ការ៉ុត គឺជា​ប្រភព​ដ៏​ប្រសើរ​នៃ​វីតាមីន A ក្នុង​ទម្រង់​ជា​បេ​តា​ការ៉ូ​ទីន​។ ពួកគេ​ក៏​ជា​ប្រភព​ដ៏​ល្អ​នៃ​វីតាមីន B ជាច្រើន​ក៏ដូចជា​វីតាមីន K និង​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម។

.អត្ថប្រយោជន៍​សុខភាព​របស់​ការ៉ុត​
ភាគច្រើន​នៃ​ការស្រាវជ្រាវ​លើ​ការ៉ុត​បាន​ផ្តោតលើ carotenoids​។​
​ការបរិភោគ​ការ៉ុត​ត្រូវបាន​ផ្សារភ្ជាប់​ទៅនឹង​ការថយចុះ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺមហារីក និង​ជំងឺ​បេះដូង ក៏ដូចជា​ធ្វើអោយ​ប្រសើរឡើង​នូវ​សុខភាព​ភ្នែក​ផងដែរ​។ លើសពីនេះ​ទៀត បន្លែ​នេះ​អាចជា​សមាសធាតុ​ដ៏​មានតម្លៃ​នៃ​របប​អាហារ​សម្រក​ទម្ងន់​ប្រកបដោយ​ប្រសិទ្ធភាព​។