ជាតិសរសៃ គឺជាឈ្មោះមួយដែលអនុវត្តចំពោះកាបូអ៊ីដ្រាតប្រភេទណាមួយដែលរាងកាយរបស់អ្នកមិនអាចរំលាយបាន។ ការពិតរាងកាយរបស់អ្នកមិនប្រើជាតិសរសៃសម្រាប់ឥន្ធនៈ មិនធ្វើឱ្យវាមិនមានតម្លៃចំពោះសុខភាពទូទៅរបស់អ្នកទេ។
ជាតិសរសៃអាហារ អាចផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ដូចខាងក្រោមនៅពេលអ្នកទទួលទានវា៖
.កាត់បន្ថយកូលេស្តេរ៉ុល: វត្តមានជាតិសរសៃនៅក្នុងបំពង់រំលាយអាហារអាចជួយកាត់បន្ថយការស្រូបយកកូលេស្តេរ៉ុលរបស់រាងកាយ។ នេះជាការពិតជាពិសេសប្រសិនបើអ្នកប្រើថ្នាំ Statins ដែលជាថ្នាំដើម្បីបន្ថយកូលេស្តេរ៉ុល ហើយប្រើថ្នាំបំប៉នជាតិសរសៃដូចជាជាតិសរសៃ psyllium ។
.លើកកម្ពស់ទំងន់ដែលមានសុខភាពល្អ: អាហារមានជាតិសរសៃខ្ពស់ដូចជាផ្លែឈើនិងបន្លែច្រើនតែមានកាឡូរីទាប។ ដូចគ្នានេះផងដែរវត្តមានរបស់ជាតិសរសៃអាចជួយរំលាយអាហារក្នុងក្រពះយឺត ៗ ដើម្បីជួយឱ្យអ្នកមានអារម្មណ៍ឆ្អែតបានយូរ។
.បន្ថែមបរិមាណច្រើនទៅបំពង់រំលាយអាហារ: អ្នកដែលតស៊ូនឹងការទល់លាមក ឬបំពង់រំលាយអាហារ ដែលមានដំណើរការយឺតប្រហែលជាចង់បន្ថែមជាតិសរសៃទៅក្នុងរបបអាហាររបស់ពួកគេ។ ជាតិសរសៃបន្ថែមបរិមាណច្រើនដល់បំពង់រំលាយអាហារព្រោះរាងកាយរបស់អ្នកមិនរំលាយវា។ នេះរំញោចពោះវៀន។
.ជំរុញការគ្រប់គ្រងជាតិស្ករក្នុងឈាម: វាអាចធ្វើឱ្យរាងកាយរបស់អ្នកវែងជាងមុនដើម្បីបំបែកចំណីអាហារដែលមានជាតិសរសៃខ្ពស់។ នេះជួយអ្នកក្នុងការរក្សាកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាមឱ្យបានទៀងទាត់ដែលមានអត្ថប្រយោជន៍ជាពិសេសសម្រាប់អ្នកដែលមានជំងឺទឹកនោមផ្អែម។
.កាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកក្រពះពោះវៀន: ការទទួលទានជាតិសរសៃគ្រប់គ្រាន់អាចមានឥទ្ធិពលការពារប្រឆាំងនឹងប្រភេទមហារីកមួយចំនួនរួមទាំងមហារីកពោះវៀនផងដែរ។ មានហេតុផលជាច្រើនសម្រាប់បញ្ហានេះ រួមទាំងប្រភេទជាតិសរសៃមួយចំនួនដូចជាវត្ថុធាតុរអិលនៅក្នុងផ្លែប៉ោមអាចមានលក្ខណៈសម្បត្តិប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម។
ជាតិសរសៃផ្តល់អត្ថប្រយោជន៍ដល់សុខភាពជាច្រើន ប៉ុន្តែវាចាំបាច់ក្នុងការបញ្ចូលអាហារ ដែលមានជាតិសរសៃបន្តិចម្តងៗ ក្នុងរយៈពេលពីរបីថ្ងៃ ដើម្បីចៀសវាងផលប៉ះពាល់អវិជ្ជមានដូចជាហើមពោះ និងឧស្ម័ន។
ការទទួលទានទឹកឱ្យបានច្រើនខណៈពេលដែលអ្នកញ៉ាំជាតិសរសៃរបស់អ្នកក៏អាចជួយរក្សារោគសញ្ញាទាំងនេះបានផងដែរ៕