ការធ្វើដំណើរជួយឱ្យយើងទទួលបានបទពិសោធន៍ពីវប្បធម៌ដទៃទៀតភ្ជាប់ទំនាក់ទំនងជាមួយអ្នកដទៃមើលឃើញទស្សនៈខុសៗគ្នានិងស្វែងរកគោលបំណងថ្មី។ តាមពិតការសិក្សាបង្ហាញថា ការធ្វើដំណើរអាចមានឥទ្ធិពលវិជ្ជមានទៅលើសុខភាព សុខុមាលភាព ទំនាក់ទំនង និងអាជីព។
អូហ៍! ហើយអត្ថប្រយោជន៍មួយទៀតគឺ អាហារ! នោះរាប់បញ្ចូលទាំងផ្លែឈើត្រូពិក ដែលភាគច្រើនពោរពេញទៅដោយវីតាមីន ជាតិរ៉ែ និងសារធាតុចិញ្ចឹមផ្សេងទៀត ដែលជួយក្នុងការប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងជំងឺ និងលើកកម្ពស់សុខភាព។ សូមអាន ដើម្បីរកឃើញផ្លែឈើថ្មីចំនួន ៩ មុខដែលអ្នកមិនធ្លាប់បានដឹង ប៉ុន្តែពិតជាមានតម្លៃសម្រាប់ការធ្វើដំណើរ។
១.ទុរេន
នៅតំបន់អាស៊ីអាគ្នេយ៍ជា “ស្តេចផ្លែឈើ” ទុរេនក៏ល្បីល្បាញដោយសារក្លិនផងដែរ។ សាច់ខាងក្នុងរបស់វា គឺសំបូរទៅដោយប្រភពប៉ូតាស្យូម ជាតិសរសៃ ជាតិដែក និងវីតាមីន B ។ ការសិក្សាបានបង្ហាញថាផ្លែឈើត្រូវបានគេបរិភោគបានល្អបំផុតនៅពេលទុំដោយសារមាតិកាប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មខ្ពស់។ ការសិក្សាក៏បង្ហាញផងដែរថា សំបកខាងក្រៅដែលមានបន្លារបស់វា មានរោគសញ្ញាបំបាត់ការក្អក និងលក្ខណៈអង់ទីប៊ីយ៉ូទិក។ ប៉ុន្តែសូមប្រយ័ត្នកុំបរិភោគវាច្រើនពេកព្រោះវាក៏មានបរិមាណកាឡូរីខ្ពស់ដែរ ដែលនាំឲអ្នកឡើងទម្ងន់។
២.សាវម៉ាវ
សាច់ញាតិជិតស្និទ្ធរបស់ផ្លែគូលែន គឺ ផ្លែសាវម៉ាវដែលមានផ្ទុកសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មខ្ពស់ដូចជាសារជាតិ flavonoids និង Polyphenols ដែលអាចជួយការពារប្រឆាំងនឹងជំងឺដូចជាមហារីក។ វាក៏មានជាតិដែក កាល់ស្យូម និងផូស្វ័រ ដែលជាសារធាតុរ៉ែទាំងអស់ដែលជួយធ្វើឱ្យឆ្អឹងរឹងមាំ។
៣.ស្រកានាគ
ស្រកានាគគឺជាអាហារដែលមានជីវជាតិល្អមិនគួរឱ្យជឿ, ពោរពេញទៅដោយអង់ទីអុកស៊ីដង់ដូចជា carotenoids, ក៏ដូចជាជាតិសរសៃ និងវីតាមីនC។ ការសិក្សាពីឆ្នាំ ២០១០ បានរកឃើញថា សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មក្នុងស្រកានាគ អាចជួយបន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺទឹកនោមផ្អែម ជំងឺបេះដូង និងជំងឺលើសឈាម។ សំបកពណ៌ផ្កាឈូកភ្លឺរបស់ផ្លែឈើនេះក៏មានផ្ទុកសារធាតុលីកូប៉ែន និងប៉ូលីហ្វេណុល ដែលអាចជួយដល់ប្រភពដើមការពារជំងឺមហារីក។
៤.ក្រខុបបារាំង
នេះជាផ្លែប៊ឺរីត្រូពិក មានរស់ជាតិជូរៗ ត្រូវបានគេសរសើរចំពោះមាតិកាវីតាមីន C ខ្ពស់របស់វា ដែលផ្តល់នូវសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម និងប្រឆាំងនឹងការរលាក។ ការសិក្សាមួយនៅក្នុងទិនានុប្បវត្តិ CardiologyTrusted បានរកឃើញថានៅពេលទទួលទានអស់រយៈពេល ៧ ថ្ងៃទឹកពីផ្លែក្រខុបបារាំងនេះ ជួយកាត់បន្ថយស្ត្រេសអុកស៊ីតកម្ម។
៥.គូលែន
ផ្លែឈើក្រអូបឈ្ងុយឆ្ងាញ់នេះត្រូវបានគេដឹងថាមានថាមពលផូស្វ័រ វីតាមីន និងជាតិសរសៃ។ ជាការពិតការសិក្សាមួយបានរកឃើញថា គូលែនពិតជាអាចជួយកាត់ខ្លាញ់ក្បាលពោះបាន៖ សមាសធាតុដែលមាននៅក្នុងផ្លែហៅថា oligonol អាចជួយការពារការធាត់និងកាត់បន្ថយជាតិខ្លាញ់ក្នុងភ្នែក។ ផ្លែឈើនេះមានសំបកខាងក្រៅពណ៌ក្រហមរដិបរដុបនិងសាច់ខាងក្នុងពណ៌ស ដែលអាចបរិភោគស្រស់ ឬស្ងួតផ្តល់ឱ្យវានូវភាពស៊ីសង្វាក់ស្រដៀងនឹងផ្លែទំពាំងបាយជូរក្រៀម។
៦.ហ្គូជីប៊ឺរី
ផ្លែប៊ឺរីពណ៌ទឹកក្រូចភ្លឺថ្លាមានកញ្ចប់អាហារបំប៉នដ៏មានអានុភាពចំពោះមាតិកាវីតាមីន និងសារធាតុរ៉ែខ្ពស់។ ប្រភពពីការសិក្សាមួយបានរកឃើញថា ការទទួលទានទឹកផ្លែឈើនេះ អាចជួយកាត់បន្ថយភាពនឿយហត់ និងស្ត្រេស បង្កើនការផ្តោតអារម្មណ៍ និងភាពវាងវៃ ហើយក៏ជួយបង្កើនអារម្មណ៍សុខុមាលភាពទូទៅផងដែរ ដោយសារតែវាមានកំរិតសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មខ្ពស់។ ផ្លែនេះ អាចត្រូវបានគេប្រើប្រាស់ឆៅ ស្ងួត ឬក្នុងទម្រង់ជាទឹក។
៧.មង្ឃុត
មង្ឍុតមានសាច់ពណ៌សផ្អែម គ្រាប់ល្វីង និងសំបកត្រូវបានប្រើសម្រាប់គោលបំណងឱសថ។ នៅក្នុងថ្នាំបុរាណអាស៊ីវាត្រូវបានគេប្រើដើម្បីប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងការបង្ករោគ និងព្យាបាលស្នាមរបួស ដែលបានឆ្លង ហើយត្រូវបានគេអះអាងថាជួយដល់អ្វីៗទាំងអស់ពីការឆ្លងមេរោគលើផ្លូវបង្ហូរទឹកម៉ូត្រ និងរាគរហូតដល់ជម្ងឺស្បែក។ ខ្ចប់ជាមួយវីតាមីន C ប្រភពផ្លែឈើនេះអាចត្រូវបានគេចូលចិត្តឆៅ។
៨.Acai
ផ្លែនេះជាអាហារសម្រាប់កុលសម្ព័ន្ធអាម៉ាហ្សូនអស់រយៈពេលជាច្រើនសតវត្សរ៍មកហើយ ប៉ុន្តែថ្មីៗនេះ បានទទួលឋានៈល្អប្រសើរសម្រាប់សុខភាព ដែលត្រូវបានគេមើលឃើញដោយនិន្នាការចុងក្រោយបំផុត។ ហើយគ្មានអ្វីប្លែកទេ ដែលថាផ្លែឈើនេះសំបូរទៅដោយវីតាមីន ជាតិរ៉ែ និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម។ អ្នកខ្លះអះអាងថាផ្លែអា acai មានមុខងារជាឧបករណ៍បំប្លែងសារជាតិបំប៉ន និងបង្កើនទំងន់ ទោះបីជាការអះអាងទាំងនោះមិនមានសកម្មភាពក៏ដោយ។ ការសិក្សាបានបង្ហាញថា កម្រិតខ្ពស់នៃសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ដែលត្រូវបានរកឃើញនៅក្នុងរុក្ខជាតិ Acai មានអត្ថប្រយោជន៍ ។ ខណៈដែលនេះមិនមានន័យថាវានឹងធ្វើឱ្យអាយុជីវិតមនុស្សកាន់តែវែងការសិក្សាមួយផ្សេងទៀតពីសង្គមគីមីអាមេរិកបានរកឃើញថាការទទួលទានផ្លែប៊ឺរីដូចជា Acai ជួយធ្វើឱ្យខួរក្បាលមានសុខភាពល្អ និងការពារការធ្លាក់ចុះនៃខួរក្បាល។
៩.ផ្លែខ្នុរ
អាហារសម្រន់ត្រូពិកនេះ គឺសំបូរទៅដោយប្រភពជាតិសរសៃ ដែលជាជំនួយក្នុងការរំលាយអាហារ ដែលមានសុខភាពល្អ ហើយក៏ជួយអោយអ្នកឆ្អែតបានដែរ។ សាច់ប៊័រផ្អែម ផ្លែឈើក៏មានផ្ទុកសារជាតិប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មប្រឆាំងនឹងការរលាក និងប្រឆាំងនឹងបាក់តេរី។ ទន្ទឹមនឹងនោះ គ្រាប់គឺជាប្រភពដ៏ល្អនៃវីតាមីន B ដូចជា Thiamine និង riboflavin ដែលជួយថែរក្សាស្បែក សក់ និងក្រចកឱ្យមានសុខភាពល្អ។ ខណៈពេលដែលគ្រាប់ផ្លែឈើអាចត្រូវបានបរិភោគឆៅផ្លែឈើខ្លួនឯង អាចត្រូវបានយកទៅធ្វើជាំការ៉េម ឬធ្វើជាឈីបខ្នុរ៕