Join with Health.com.kh on Telegram

​ការធ្វើដំណើរ​ជួយ​ឱ្យ​យើង​ទទួលបាន​បទពិសោធន៍​ពី​វប្បធម៌​ដទៃទៀត​ភ្ជាប់​ទំនាក់ទំនង​ជាមួយ​អ្នកដទៃ​មើលឃើញ​ទស្សនៈ​ខុសៗ​គ្នា​និង​ស្វែងរក​គោលបំណង​ថ្មី​។ តាមពិត​ការសិក្សា​បង្ហាញថា ការធ្វើដំណើរ​អាចមាន​ឥទ្ធិពល​វិជ្ជមាន​ទៅលើ​សុខភាព សុខុមាលភាព ទំនាក់ទំនង និង​អាជីព​។​

​អូ​ហ៍​! ហើយ​អត្ថប្រយោជន៍​មួយទៀត​គឺ អាហារ​! នោះ​រាប់បញ្ចូល​ទាំង​ផ្លែឈើ​ត្រូ​ពិ​ក ដែល​ភាគច្រើន​ពោរពេញ​ទៅដោយ​វីតាមីន ជាតិ​រ៉ែ និង​សារធាតុចិញ្ចឹម​ផ្សេងទៀត ដែល​ជួយ​ក្នុងការ​ប្រយុទ្ធ​ប្រឆាំងនឹង​ជំងឺ និង​លើកកម្ពស់​សុខភាព​។ សូម​អាន ដើម្បី​រកឃើញ​ផ្លែឈើ​ថ្មី​ចំនួន ៩ មុខ​ដែល​អ្នក​មិន​ធ្លាប់​បានដឹង ប៉ុន្តែ​ពិតជា​មានតម្លៃ​សម្រាប់​ការធ្វើដំណើរ​។​

១.​ទុរេន​
​នៅ​តំបន់​អាស៊ីអាគ្នេយ៍​ជា “​ស្តេច​ផ្លែឈើ​” ទុរេន​ក៏​ល្បីល្បាញ​ដោយសារ​ក្លិន​ផងដែរ​។ សាច់​ខាងក្នុង​របស់​វា គឺ​សំបូរ​ទៅដោយ​ប្រភព​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម ជាតិ​សរសៃ ជាតិ​ដែក និង​វីតាមីន B ។ ការសិក្សា​បានបង្ហាញ​ថា​ផ្លែឈើ​ត្រូវបាន​គេ​បរិភោគ​បានល្អ​បំផុត​នៅពេល​ទុំ​ដោយសារ​មាតិកា​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ខ្ពស់​។ ការសិក្សា​ក៏​បង្ហាញ​ផងដែរ​ថា សំបក​ខាងក្រៅ​ដែលមាន​បន្លា​របស់​វា មាន​រោគសញ្ញា​បំបាត់​ការ​ក្អក និង​លក្ខណៈ​អង់​ទី​ប៊ី​យ៉ូ​ទិ​ក​។ ប៉ុន្តែ​សូម​ប្រយ័ត្ន​កុំ​បរិភោគ​វា​ច្រើនពេក​ព្រោះ​វា​ក៏មាន​បរិមាណ​កាឡូរី​ខ្ពស់​ដែរ ដែល​នាំ​ឲ​អ្នក​ឡើង​ទម្ងន់​។

២.​សាវម៉ាវ​
​សាច់ញាតិ​ជិតស្និទ្ធ​របស់​ផ្លែ​គូលែន គឺ ផ្លែ​សាវម៉ាវ​ដែលមាន​ផ្ទុក​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ខ្ពស់​ដូចជា​សារជាតិ flavonoids និង Polyphenols ដែល​អាចជួយ​ការពារ​ប្រឆាំងនឹង​ជំងឺ​ដូចជា​មហារីក​។ វា​ក៏មាន​ជាតិ​ដែក កាល់ស្យូម និង​ផូស្វ័រ ដែលជា​សារធាតុ​រ៉ែ​ទាំងអស់​ដែល​ជួយ​ធ្វើឱ្យ​ឆ្អឹង​រឹងមាំ​។

៣.​ស្រកានាគ​
​ស្រកានាគ​គឺជា​អាហារ​ដែលមាន​ជីវជាតិ​ល្អ​មិនគួរ​ឱ្យ​ជឿ​, ពោរពេញ​ទៅដោយ​អង់​ទី​អុកស៊ីដ​ង់​ដូចជា carotenoids, ក៏ដូចជា​ជាតិ​សរសៃ និង​វីតាមីន​C​។ ការសិក្សា​ពី​ឆ្នាំ ២០១០ បាន​រកឃើញថា សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ក្នុង​ស្រកានាគ អាចជួយ​បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម ជំងឺ​បេះដូង និង​ជំងឺលើសឈាម​។ សំបក​ពណ៌​ផ្កាឈូក​ភ្លឺ​របស់​ផ្លែឈើ​នេះ​ក៏មាន​ផ្ទុក​សារធាតុ​លី​កូ​ប៉ែន និង​ប៉ូ​លី​ហ្វេ​ណុល ដែល​អាចជួយ​ដល់​ប្រភពដើម​ការពារ​ជំងឺមហារីក​។

៤.​ក្រខុបបារាំង​
​នេះ​ជា​ផ្លែ​ប៊ឺ​រី​ត្រូ​ពិ​ក មាន​រស់ជាតិ​ជូរៗ ត្រូវបាន​គេ​សរសើរ​ចំពោះ​មាតិកា​វីតាមីន C ខ្ពស់​របស់​វា ដែល​ផ្តល់នូវ​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម និង​ប្រឆាំងនឹង​ការ​រលាក​។ ការសិក្សា​មួយ​នៅក្នុង​ទិនានុប្បវត្តិ CardiologyTrusted បាន​រកឃើញថា​នៅពេល​ទទួលទាន​អស់​រយៈពេល ៧ ថ្ងៃ​ទឹក​ពី​ផ្លែ​ក្រខុបបារាំង​នេះ ជួយ​កាត់បន្ថយ​ស្ត្រេ​ស​អុកស៊ីតកម្ម​។

៥.​គូលែន​
​ផ្លែឈើ​ក្រអូប​ឈ្ងុយឆ្ងាញ់​នេះ​ត្រូវបាន​គេ​ដឹងថា​មាន​ថាមពល​ផូស្វ័រ វីតាមីន និង​ជាតិ​សរសៃ​។ ជា​ការពិត​ការសិក្សា​មួយ​បាន​រកឃើញថា គូលែន​ពិតជា​អាចជួយ​កាត់​ខ្លាញ់​ក្បាលពោះ​បាន​៖ សមាសធាតុ​ដែលមាន​នៅក្នុង​ផ្លែ​ហៅថា oligonol អាចជួយ​ការពារ​ការ​ធាត់​និង​កាត់បន្ថយ​ជាតិ​ខ្លាញ់​ក្នុង​ភ្នែក​។ ផ្លែឈើ​នេះ​មាន​សំបក​ខាងក្រៅ​ពណ៌​ក្រហម​រដិបរដុប​និង​សាច់​ខាងក្នុង​ពណ៌​ស ដែល​អាច​បរិភោគ​ស្រស់ ឬ​ស្ងួត​ផ្តល់ឱ្យ​វា​នូវ​ភាពស៊ីសង្វាក់​ស្រដៀង​នឹង​ផ្លែ​ទំពាំងបាយជូរ​ក្រៀម​។

៦.​ហ្គូ​ជី​ប៊ឺ​រី​
​ផ្លែ​ប៊ឺ​រី​ពណ៌​ទឹកក្រូច​ភ្លឺ​ថ្លា​មាន​កញ្ចប់​អាហារ​បំប៉ន​ដ៏​មាន​អានុភាព​ចំពោះ​មាតិកា​វីតាមីន និង​សារធាតុ​រ៉ែ​ខ្ពស់​។ ប្រភពពី​ការសិក្សា​មួយ​បាន​រកឃើញថា ការទទួល​ទាន​ទឹក​ផ្លែឈើ​នេះ អាចជួយ​កាត់បន្ថយ​ភាព​នឿយហត់ និង​ស្ត្រេ​ស បង្កើន​ការ​ផ្តោតអារម្មណ៍ និង​ភាពវាងវៃ ហើយក៏​ជួយ​បង្កើន​អារម្មណ៍​សុខុមាលភាព​ទូទៅ​ផងដែរ ដោយសារតែ​វា​មានកំ​រិត​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ខ្ពស់​។ ផ្លែ​នេះ អាច​ត្រូវបាន​គេ​ប្រើប្រាស់​ឆៅ ស្ងួត ឬ​ក្នុង​ទម្រង់​ជា​ទឹក​។

៧.​មង្ឃុត​
​ម​ង្ឍុ​ត​មាន​សាច់​ពណ៌​ស​ផ្អែម គ្រាប់​ល្វីង និង​សំបក​ត្រូវបាន​ប្រើ​សម្រាប់​គោលបំណង​ឱសថ​។ នៅក្នុង​ថ្នាំបុរាណ​អាស៊ី​វា​ត្រូវបាន​គេ​ប្រើ​ដើម្បី​ប្រយុទ្ធ​ប្រឆាំងនឹង​ការបង្ក​រោគ និង​ព្យាបាល​ស្នាមរបួស ដែល​បាន​ឆ្លង ហើយ​ត្រូវបាន​គេ​អះអាងថា​ជួយ​ដល់​អ្វីៗ​ទាំង​អស់ពី​ការឆ្លង​មេរោគ​លើផ្លូវ​បង្ហូរទឹក​ម៉ូ​ត្រ និង​រាគ​រហូតដល់​ជម្ងឺ​ស្បែក​។ ខ្ចប់​ជាមួយ​វីតាមីន C ប្រភព​ផ្លែឈើ​នេះ​អាច​ត្រូវបាន​គេ​ចូលចិត្ត​ឆៅ​។

៨.Acai
​ផ្លែ​នេះ​ជា​អាហារ​សម្រាប់​កុលសម្ព័ន្ធ​អា​ម៉ា​ហ្សូ​ន​អស់​រយៈពេល​ជាច្រើន​សតវត្សរ៍​មកហើយ ប៉ុន្តែ​ថ្មីៗ​នេះ បានទទួល​ឋានៈ​ល្អប្រសើរ​សម្រាប់​សុខភាព ដែល​ត្រូវបាន​គេ​មើលឃើញ​ដោយ​និន្នាការ​ចុងក្រោយ​បំផុត​។ ហើយ​គ្មានអ្វី​ប្លែក​ទេ ដែលថា​ផ្លែឈើ​នេះ​សំបូរ​ទៅដោយ​វីតាមីន ជាតិ​រ៉ែ និង​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​។ អ្នកខ្លះ​អះអាងថា​ផ្លែ​អា acai មានមុខ​ងារ​ជា​ឧបករណ៍​បំប្លែង​សារជាតិ​បំប៉ន និង​បង្កើន​ទំងន់ ទោះបីជា​ការអះអាង​ទាំងនោះ​មិនមាន​សកម្មភាព​ក៏ដោយ​។ ការសិក្សា​បានបង្ហាញ​ថា កម្រិត​ខ្ពស់​នៃ​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម ដែល​ត្រូវបាន​រកឃើញ​នៅក្នុង​រុក្ខជាតិ Acai មាន​អត្ថប្រយោជន៍ ។ ខណៈដែល​នេះ​មិន​មានន័យថា​វា​នឹងធ្វើ​ឱ្យ​អាយុជីវិត​មនុស្ស​កាន់តែ​វែង​ការសិក្សា​មួយ​ផ្សេងទៀត​ពី​សង្គម​គីមី​អាមេរិក​បាន​រកឃើញថា​ការទទួល​ទាន​ផ្លែ​ប៊ឺ​រី​ដូចជា Acai ជួយ​ធ្វើឱ្យ​ខួរក្បាល​មាន​សុខ​ភាពល្អ និង​ការពារ​ការធ្លាក់ចុះ​នៃ​ខួរក្បាល​។

៩.​ផ្លែ​ខ្នុរ​
​អាហារសម្រន់​ត្រូ​ពិ​ក​នេះ គឺ​សំបូរ​ទៅដោយ​ប្រភព​ជាតិ​សរសៃ ដែលជា​ជំនួយ​ក្នុងការ​រំលាយ​អាហារ ដែលមាន​សុខភាព​ល្អ ហើយក៏​ជួយ​អោយ​អ្នក​ឆ្អែត​បានដែរ​។ សាច់​ប៊័រ​ផ្អែម ផ្លែឈើ​ក៏មាន​ផ្ទុក​សារជាតិ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ប្រឆាំងនឹង​ការ​រលាក និង​ប្រឆាំងនឹង​បាក់តេរី​។ ទន្ទឹមនឹងនោះ គ្រាប់​គឺជា​ប្រភព​ដ៏​ល្អ​នៃ​វីតាមីន B ដូចជា Thiamine និង riboflavin ដែល​ជួយ​ថែរក្សា​ស្បែក សក់ និង​ក្រចក​ឱ្យមាន​សុខភាព​ល្អ​។ ខណៈពេលដែល​គ្រាប់​ផ្លែឈើ​អាច​ត្រូវបាន​បរិភោគ​ឆៅ​ផ្លែឈើ​ខ្លួនឯង អាច​ត្រូវបាន​យកទៅ​ធ្វើ​ជាំ​ការ៉េម ឬ​ធ្វើជា​ឈី​ប​ខ្នុរ​៕