ផ្លែអម្ពិលជាប្រភេទផ្លែឈើត្រូពិក។
វាត្រូវបានគេប្រើនៅក្នុងមុខម្ហូបជាច្រើននៅជុំវិញពិភពលោកហើយវាអាចមានលក្ខណៈសម្បត្តិឱសថផងដែរ។
អត្ថបទនេះប្រាប់អ្នកនូវអ្វីគ្រប់យ៉ាងដែលអ្នកត្រូវដឹងអំពីអម្ពិលរួមទាំងអ្វីដែលវាមានអត្ថប្រយោជន៍ចំពោះសុខភាពនិងរបៀបប្រើវា។
ការប្រើប្រាស់ធ្វើម្ហូប
សាច់អម្ពិល ត្រូវបានគេប្រើយ៉ាងទូលំទូលាយសម្រាប់ចម្អិនអាហារនៅអាស៊ីខាងត្បូ ងនិងអាស៊ីអាគ្នេយ៍ ម៉ិកស៊ិក មជ្ឈឹមបូព៌ា និងការ៉ាបៀន។ គ្រាប់ និងស្លឹកក៏អាចបរិភោគបានដែរ។
វាត្រូវបានគេប្រើនៅក្នុងទឹកជ្រលក់ សាច់ប្រឡាក់ ភេសជ្ជៈ និងបង្អែម។
ការប្រើប្រាស់ឱសថ
អម្ពិល បានដើរតួយ៉ាងសំខាន់ក្នុងឱសថបុរាណ។
នៅក្នុងសំណុំបែបបទភេសជ្ជៈវាត្រូវបានគេប្រើជាទូទៅដើម្បីព្យាបាលជំងឺរាគរូស ទល់លាមក គ្រុនក្តៅ និងដំបៅ។ សំបក និងស្លឹកក៏ត្រូវបានគេប្រើដើម្បីលើកកម្ពស់ការព្យាបាលមុខរបួសផងដែរ។
ប៉ូលីហ្វេណុល (polyphenols) នៅក្នុងអំពិលមានសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម និងប្រឆាំងនឹងការរលាក។ ទាំងនេះអាចការពារប្រឆាំងនឹងជំងឺដូចជា ជំងឺបេះដូង មហារីក និងទឹកនោមផ្អែម។
ការដកស្រង់គ្រាប់ពូជក៏អាចជួយបញ្ចុះជាតិស្ករក្នុងឈាមបានដែរ ខណៈពេលដែលការដកស្រង់ចេញអាចជួយឱ្យអ្នកស្រកទំងន់រាងកាយ និងបញ្ច្រាស់ជំងឺថ្លើមខ្លាញ់។
ការប្រើប្រាស់តាមផ្ទះ
អំពិលត្រូវបានគេប្រើជារសជាតិឈ្ងុយឆ្ងាញ់នៅក្នុងចានជាច្រើន។ វាក៏មានលក្ខណៈសម្បត្តិឱសថ និងអាចត្រូវបានប្រើជាថ្នាំបំបាត់ក្លិន។
វាមានសារធាតុចិញ្ចឹមខ្ពស់
អម្ពិលមានវីតាមីន ជាតិរ៉ែ អាស៊ីដអាមីណូ និងសមាសធាតុរុក្ខជាតិ ដែលមានអត្ថប្រយោជន៍។ វាក៏មានជាតិស្ករច្រើនដែរ។
សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មរបស់វាអាចជម្រុញដល់សុខភាពបេះដូង
សាច់អម្ពិលមានសមាសធាតុរុក្ខជាតិដែលអាចការពារប្រឆាំងនឹងជំងឺបេះដូង និងការខូចខាតអុកស៊ីតកម្ម។
វាមានជាតិម៉ាញ៉េស្យូមមានប្រយោជន៍ខ្ពស់
អម្ពិល មានបរិមាណម៉ាញ៉េស្យូមដែលជាសារធាតុរ៉ែសំខាន់មួយ ដែលដើរតួក្នុងមុខងារជាង ៦០០ នៅក្នុងខ្លួន។
វាអាចមានប្រសិទ្ធិភាពប្រឆាំងនឹងផ្សិត, ប្រឆាំងវីរុស និងអង់ទីប៊ីយ៉ូទិក
ការសិក្សាជាច្រើនបង្ហាញថា អម្ពិលអាចប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងមេរោគផ្សេងៗគ្នាជាច្រើន។ វាអាចជួយសំលាប់បាក់តេរី វីរុស ផ្សិត និងប៉ារ៉ាស៊ីត។
ស្ករគ្រាប់អម្ពិលអាចមានកម្រិតមិនមានសុវត្ថិភាពនៃសំណ
សម្រាប់ហេតុផលនេះកុមារ និងស្ត្រីមានផ្ទៃពោះគួរតែជៀសវាងវា៕