Join with Health.com.kh on Telegram

​ផ្លែ​អម្ពិល​ជា​ប្រភេទ​ផ្លែឈើ​ត្រូ​ពិ​ក​។​

​វា​ត្រូវបាន​គេ​ប្រើ​នៅក្នុង​មុខម្ហូប​ជាច្រើន​នៅ​ជុំវិញ​ពិភពលោក​ហើយ​វា​អាចមាន​លក្ខណៈសម្បត្តិ​ឱសថ​ផងដែរ​។​

​អត្ថបទ​នេះ​ប្រាប់​អ្នក​នូវ​អ្វី​គ្រប់យ៉ាង​ដែល​អ្នក​ត្រូវ​ដឹង​អំពី​អម្ពិល​រួមទាំង​អ្វីដែល​វា​មាន​អត្ថប្រយោជន៍​ចំពោះ​សុខភាព​និង​របៀប​ប្រើ​វា​។

ការប្រើប្រាស់​ធ្វើ​ម្ហូប​

សាច់​អម្ពិល ត្រូវបាន​គេ​ប្រើ​យ៉ាង​ទូលំទូលាយ​សម្រាប់​ចម្អិន​អាហារ​នៅ​អាស៊ី​ខាង​ត្បូ ង​និង​អាស៊ីអាគ្នេយ៍ ម៉ិ​ក​ស៊ិ​ក ម​ជ្ឈឹ​ម​បូព៌ា និង​កា​រ៉ា​បៀ​ន​។ គ្រាប់ និង​ស្លឹក​ក៏​អាច​បរិភោគ​បានដែរ​។​

​វា​ត្រូវបាន​គេ​ប្រើ​នៅក្នុង​ទឹកជ្រលក់ សាច់​ប្រឡាក់ ភេសជ្ជៈ និង​បង្អែម​។

ការប្រើប្រាស់​ឱសថ​
​អម្ពិល បាន​ដើរតួ​យ៉ាងសំខាន់​ក្នុង​ឱសថ​បុរាណ​។​

​នៅក្នុង​សំណុំបែបបទ​ភេសជ្ជៈ​វា​ត្រូវបាន​គេ​ប្រើ​ជាទូទៅ​ដើម្បី​ព្យាបាល​ជំងឺ​រាគរូស ទល់លាមក គ្រុនក្តៅ និង​ដំបៅ​។ សំបក និង​ស្លឹក​ក៏ត្រូវ​បាន​គេ​ប្រើ​ដើម្បី​លើកកម្ពស់​ការព្យាបាល​មុខរបួស​ផងដែរ​។​

​ប៉ូ​លី​ហ្វេ​ណុល (polyphenols) នៅក្នុង​អំពិល​មាន​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម និង​ប្រឆាំងនឹង​ការ​រលាក​។ ទាំងនេះ​អាច​ការពារ​ប្រឆាំងនឹង​ជំងឺ​ដូចជា ជំងឺ​បេះដូង មហារីក និង​ទឹកនោមផ្អែម​។​

​ការដកស្រង់​គ្រាប់ពូជ​ក៏​អាចជួយ​បញ្ចុះ​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​បានដែរ ខណៈពេលដែល​ការដកស្រង់​ចេញ​អាចជួយ​ឱ្យ​អ្នក​ស្រក​ទំងន់​រាងកាយ និង​បញ្ច្រាស់​ជំងឺថ្លើម​ខ្លាញ់​។

ការប្រើប្រាស់​តាម​ផ្ទះ​
​អំពិល​ត្រូវបាន​គេ​ប្រើ​ជា​រសជាតិ​ឈ្ងុយឆ្ងាញ់​នៅក្នុង​ចាន​ជាច្រើន​។ វា​ក៏មាន​លក្ខណៈសម្បត្តិ​ឱសថ និង​អាច​ត្រូវបាន​ប្រើ​ជា​ថ្នាំ​បំបាត់​ក្លិន​។

​វា​មាន​សារធាតុចិញ្ចឹម​ខ្ពស់​
​អម្ពិល​មាន​វីតាមីន ជាតិ​រ៉ែ អាស៊ីដ​អា​មី​ណូ និង​សមាសធាតុ​រុក្ខជាតិ ដែលមាន​អត្ថប្រយោជន៍​។ វា​ក៏មាន​ជាតិ​ស្ករ​ច្រើន​ដែរ​។

​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​របស់​វា​អាច​ជម្រុញ​ដល់​សុខភាព​បេះដូង
​សាច់​អម្ពិល​មាន​សមាសធាតុ​រុក្ខជាតិ​ដែល​អាច​ការពារ​ប្រឆាំងនឹង​ជំងឺ​បេះដូង និង​ការខូចខាត​អុកស៊ីតកម្ម​។

​វា​មាន​ជាតិ​ម៉ាញ៉េ​ស្យូ​ម​មាន​ប្រយោជន៍​ខ្ពស់​
​អម្ពិល មាន​បរិមាណ​ម៉ាញ៉េ​ស្យូ​ម​ដែលជា​សារធាតុ​រ៉ែ​សំខាន់​មួយ ដែល​ដើរតួ​ក្នុង​មុខងារ​ជាង ៦០០ នៅក្នុង​ខ្លួន​។​

​វា​អាចមាន​ប្រសិទ្ធិភាព​ប្រឆាំងនឹង​ផ្សិត​, ប្រឆាំង​វីរុស និង​អង់​ទី​ប៊ី​យ៉ូ​ទិ​ក​
​ការសិក្សា​ជាច្រើន​បង្ហាញថា អម្ពិល​អាច​ប្រយុទ្ធ​ប្រឆាំងនឹង​មេរោគ​ផ្សេងៗ​គ្នា​ជាច្រើន​។ វា​អាចជួយ​សំលាប់​បាក់តេរី វីរុស ផ្សិត និង​ប៉ារ៉ាស៊ីត​។

​ស្ករ​គ្រាប់​អម្ពិល​អាចមាន​កម្រិត​មិនមាន​សុវត្ថិភាព​នៃ​សំណ​
​សម្រាប់​ហេតុផល​នេះ​កុមារ និង​ស្ត្រី​មាន​ផ្ទៃពោះ​គួរតែ​ជៀសវាង​វា​៕