តែ គឺជាភេសជ្ជៈ ដែលប្រើញឹកញាប់បំផុតនៅលើពិភពលោកបន្ទាប់ពីទឹក។ កាហ្វេ ក៏មានប្រជាប្រិយភាពខ្លាំងមិនគួរឱ្យជឿ។
នៅសហរដ្ឋអាមេរិកមនុស្សពេញវ័យជាង ៨៥% ទទួលទានជាតិកាហ្វេអ៊ីនជាប្រចាំដោយការទទួលទានប្រចាំថ្ងៃជាមធ្យម ១៨០ មីលីក្រាម ដែលជាបរិមាណកាហ្វេអ៊ីន ក្នុងកាហ្វេ ប្រហែល ២ ពែង។
មនុស្សទទួលទានតែបៃតង និងកាហ្វេ សម្រាប់រសជាតិ លក្ខណៈ និងគុណប្រយោជន៍សម្រាប់សុខភាព។
អ្នកអាចរីករាយនឹងកាហ្វេមួយពែង ដោយញ៉ាំគ្រាប់កាហ្វេលីង និងកាកកាហ្វេ ខណៈពេលដែលអ្នកអាចរៀបចំតែបៃតង ដោយការទុកស្លឹក ដែលមិនមានការចាប់អារម្មណ៍របស់រុក្ខជាតិ Camellia sinensis ដែលត្រូវបានគេស្គាល់ថាជាតែរុក្ខជាតិ ។
អត្ថបទនេះប្រៀបធៀបអត្ថប្រយោជន៍ និងការធ្លាក់ចុះនៃកាហ្វេ និងតែបៃតង ក៏ដូចជាវិធីដែលមានសុខភាពល្អ និងមិនសូវមានសុខភាពល្អដើម្បីរៀបចំវា។
មាតិកាជាតិកាហ្វេអ៊ីន
ជាតិកាហ្វេអ៊ីន គឺជាថ្នាំរំញោចមួយប្រភេទ ដែលមាននៅក្នុងកាហ្វេ និងតែ។ ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយ កាហ្វេផ្តល់នូវបរិមាណកាហ្វេអ៊ីនប្រហែលបីដង នៃកាហ្វេអ៊ីនក្នុងតែបៃតង។
អត្ថប្រយោជន៍ចំពោះសុខភាព
តែបៃតង និងកាហ្វេមានអត្ថប្រយោជន៍ជាច្រើនចំពោះសុខភាព រួមទាំងមាតិកាប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មខ្ពស់ និងឥទ្ធិពលសម្រកទម្ងន់។
ប្រភពប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដ៏អស្ចារ្យ
រ៉ាឌីកាល់សេរី ដើរតួនាទីមានប្រយោជន៍ជាច្រើននៅក្នុងខ្លួន។ ទោះយ៉ាងណាក៏ដោយលើសពីនេះទៀតពួកគេនាំឱ្យមានភាពតានតឹងអុកស៊ីតកម្ម។
ស្ត្រេសអុកស៊ីតកម្ម គឺជាដំណើរការគ្រោះថ្នាក់មួយ ដែលអាចជះឥទ្ធិពលអវិជ្ជមានដល់សុខភាពរបស់អ្នក ដោយបណ្តាលឱ្យមានជំងឺ និងបង្កើនល្បឿនដំណើរការនៃភាពចាស់។
ជាភ័ព្វសំណាងកាហ្វេ និងតែបៃតងផ្ទុកទៅដោយសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម – សមាសធាតុផ្សំជាមួយនឹងផលប្រយោជន៏ប្រឆាំងនឹងភាពតានតឹងអុកស៊ីតកម្ម។
ពួកគេទាំងពីរសំបូរទៅដោយសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មមួយក្រុមហៅថាប៉ូលីហ្វេណុល។ នៅក្នុងភេសជ្ជៈទាំងពីរមុខនេះទទួលខុសត្រូវចំពោះគុណប្រយោជន៍ និងរសជាតិរបស់វាជាច្រើន។
ឥទ្ធិពលដល់ការសម្រកទម្ងន់
កាហ្វេ CGA និងតែបៃតង EGCG រួមជាមួយកាហ្វេអ៊ីនផ្តល់ជូនភេសជ្ជៈទាំងពីរមុខជាមួយនឹងលក្ខណៈសម្រកទម្ងន់។
វាក៏ជួយលើកកម្ពស់ការលូតលាស់នៃបាក់តេរីមានប្រយោជន៍នៅក្នុងពោះវៀនដែលជួយដុតបំផ្លាញជាតិខ្លាញ់ និងបង្កើនភាពប្រែប្រួលអាំងស៊ុយលីន ក្នុងចំណោមផលប្រយោជន៏ដទៃទៀត។
លើសពីនេះទៅទៀតការសិក្សាបានរកឃើញថា កាហ្វេអ៊ីនមានទំនាក់ទំនងជាមួយការសម្រកទម្ងន់។ វាបង្ហាញទៅ៖
.កាត់បន្ថយភាពអត់ឃ្លាន
.បង្កើនការដុតកាឡូរី
.ធ្វើឱ្យប្រភេទខ្លាញ់មួយប្រភេទដែលគេហៅថាជាលិកា adipose ពណ៌ត្នោត ដែលបរិមាណរបស់វាថយចុះនៅពេលអ្នកមានអាយុច្រើន។
BAT មានសក្តានុពលក្នុងការផលិតបរិមាណកំដៅច្រើននិងសំរួលការរំលាយអាហារជាតិខ្លាញ់ និងគ្លុយកូស ។
ការកាត់បន្ថយហានិភ័យសុខភាពជាក់លាក់
កាហ្វេ និងតែបៃតងផ្ទុកទៅដោយសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ដែលផ្តល់នូវលក្ខណៈសម្បត្តិប្រឆាំងនឹងមេរោគ។ ពួកគេក៏អាចជួយអ្នកសម្រកទម្ងន់បានដែរ។ L-theanine នៅក្នុងតែបៃតង អាចជួយឱ្យមានភាពស្ងប់ស្ងាត់ និងស្មារតីប្រុងប្រយ័ត្ន។
ការធ្លាក់ចុះសក្តានុពល
ការទទួលទានជាតិកាហ្វេអ៊ីនច្រើនពេក គឺជាសក្តានុពលមួយនៃការធ្លាក់ចុះកាហ្វេ និងតែបៃតង ហើយអាចនាំមកនូវផលប៉ះពាល់ជាច្រើន។ ការបន្ថែមស្ករទៅកាហ្វេ ឬ តែ របស់អ្នកជាប្រចាំក៏អាចនាំឱ្យមានបញ្ហាសុខភាពដែរ។
អ្នកអាចធ្វើឱ្យកាហ្វេ ឬតែ មានសុខភាពល្អ ដោយគ្រាន់តែចៀសវាងបន្ថែមជាតិស្ករ និងទឹកដោះគោខ្លាញ់ ឬក្រែម ដែលមានជាតិខ្លាញ់ ឬដោយបន្ថែមគ្រឿងផ្សំដូចជា cinnamon ក្រវាញ និង ទឹកក្រូចឆ្មា។
តើមួយណាល្អជាង?
តែបៃតង និងកាហ្វេ មានទាំងសុខភាព និងសុវត្ថិភាព។ តែបៃតងអាចជាជម្រើសល្អប្រសើរសម្រាប់អ្នកដែលមានការថប់បារម្ភ ឬគេងមិនលក់។ ផ្ទុយទៅវិញកាហ្វេអាចសមនឹងអ្នកប្រសើរជាង ប្រសិនបើអ្នកកំពុងស្វែងរកការបង្កើនការភ្ញាក់ដឹងខ្លួន ឬបង្កើនការហាត់ប្រាណ៕