​តែ គឺជា​ភេសជ្ជៈ ដែល​ប្រើ​ញឹកញាប់​បំផុត​នៅលើ​ពិភពលោក​បន្ទាប់ពី​ទឹក​។ កាហ្វេ ក៏មាន​ប្រជាប្រិយ​ភាពខ្លាំង​មិនគួរ​ឱ្យ​ជឿ​។​

​នៅ​សហរដ្ឋអាមេរិក​មនុស្ស​ពេញវ័យ​ជាង ៨៥% ទទួលទាន​ជាតិ​កាហ្វេ​អ៊ី​ន​ជាប្រចាំ​ដោយ​ការ​ទទួលទាន​ប្រចាំ​ថ្ងៃជា​មធ្យម ១៨០ មី​លី​ក្រាម ដែលជា​បរិមាណ​កាហ្វេ​អ៊ី​ន ក្នុង​កាហ្វេ ប្រហែល ២ ពែង​។​

​មនុស្ស​ទទួលទាន​តែ​បៃតង និង​កាហ្វេ សម្រាប់​រសជាតិ លក្ខណៈ និង​គុណប្រយោជន៍​សម្រាប់​សុខភាព​។​

​អ្នក​អាច​រីករាយ​នឹង​កាហ្វេ​មួយ​ពែង ដោយ​ញ៉ាំ​គ្រាប់​កាហ្វេ​លីង និង​កាក​កាហ្វេ ខណៈពេលដែល​អ្នក​អាច​រៀបចំ​តែ​បៃតង ដោយ​ការ​ទុក​ស្លឹក ដែល​មិនមាន​ការចាប់អារម្មណ៍​របស់​រុក្ខជាតិ Camellia sinensis ដែល​ត្រូវបាន​គេ​ស្គាល់​ថា​ជា​តែ​រុក្ខជាតិ ។​

​អត្ថបទ​នេះ​ប្រៀបធៀប​អត្ថប្រយោជន៍ និង​ការធ្លាក់ចុះ​នៃ​កាហ្វេ និង​តែ​បៃតង ក៏ដូចជា​វិធី​ដែលមាន​សុខភាព​ល្អ និង​មិនសូវមាន​សុខ​ភាពល្អ​ដើម្បី​រៀបចំ​វា​។

​មាតិកា​ជាតិ​កាហ្វេ​អ៊ី​ន​
​ជាតិ​កាហ្វេ​អ៊ី​ន គឺជា​ថ្នាំ​រំញោច​មួយ​ប្រភេទ ដែលមាន​នៅក្នុង​កាហ្វេ និង​តែ​។ ទោះជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ កាហ្វេ​ផ្តល់នូវ​បរិមាណ​កាហ្វេ​អ៊ី​ន​ប្រហែល​បី​ដង នៃ​កាហ្វេ​អ៊ី​ន​ក្នុង​តែ​បៃតង​។

​អត្ថប្រយោជន៍​ចំពោះ​សុខភាព​
​តែ​បៃតង និង​កាហ្វេ​មាន​អត្ថប្រយោជន៍​ជាច្រើន​ចំពោះ​សុខភាព រួមទាំង​មាតិកា​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ខ្ពស់ និង​ឥទ្ធិពល​សម្រក​ទម្ងន់​។

​ប្រភព​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ដ៏​អស្ចារ្យ​
​រ៉ាឌីកាល់​សេរី ដើរតួនាទី​មាន​ប្រយោជន៍​ជាច្រើន​នៅក្នុង​ខ្លួន​។ ទោះយ៉ាងណា​ក៏ដោយ​លើសពីនេះ​ទៀត​ពួកគេ​នាំឱ្យមាន​ភាព​តានតឹង​អុកស៊ីតកម្ម​។​

​ស្ត្រេ​ស​អុកស៊ីតកម្ម គឺជា​ដំណើរការ​គ្រោះថ្នាក់​មួយ ដែល​អាច​ជះឥទ្ធិពល​អវិជ្ជមាន​ដល់​សុខភាព​របស់​អ្នក ដោយ​បណ្តាលឱ្យមាន​ជំងឺ និង​បង្កើនល្បឿន​ដំណើរការ​នៃ​ភាព​ចាស់​។​

​ជា​ភ័ព្វសំណាង​កាហ្វេ និង​តែ​បៃតង​ផ្ទុក​ទៅដោយ​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម – សមាសធាតុ​ផ្សំ​ជាមួយនឹង​ផល​ប្រ​យោ​ជ​ន៏​ប្រឆាំងនឹង​ភាព​តានតឹង​អុកស៊ីតកម្ម​។​

​ពួកគេ​ទាំងពីរ​សំបូរ​ទៅដោយ​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​មួយក្រុម​ហៅថា​ប៉ូ​លី​ហ្វេ​ណុល​។ នៅក្នុង​ភេសជ្ជៈ​ទាំងពីរ​មុខ​នេះ​ទទួលខុសត្រូវ​ចំពោះ​គុណប្រយោជន៍ និង​រសជាតិ​របស់​វា​ជាច្រើន​។​

ឥទ្ធិពល​ដល់​ការ​សម្រក​ទម្ងន់​
​កាហ្វេ CGA និង​តែ​បៃតង EGCG រួមជាមួយ​កាហ្វេ​អ៊ី​ន​ផ្តល់ជូន​ភេសជ្ជៈ​ទាំងពីរ​មុខ​ជាមួយនឹង​លក្ខណៈ​សម្រក​ទម្ងន់​។​

​វា​ក៏​ជួយ​លើកកម្ពស់​ការលូតលាស់​នៃ​បាក់តេរី​មាន​ប្រយោជន៍​នៅក្នុង​ពោះវៀន​ដែល​ជួយ​ដុតបំផ្លាញ​ជាតិ​ខ្លាញ់ និង​បង្កើន​ភាពប្រែប្រួល​អាំង​ស៊ុយ​លីន ក្នុងចំណោម​ផល​ប្រ​យោ​ជ​ន៏​ដទៃទៀត​។​

​លើសពីនេះទៅទៀត​ការសិក្សា​បាន​រកឃើញថា កាហ្វេ​អ៊ី​ន​មាន​ទំនាក់ទំនង​ជាមួយ​ការ​សម្រក​ទម្ងន់​។ វា​បង្ហាញ​ទៅ​៖
.​កាត់បន្ថយ​ភាពអត់ឃ្លាន​
.​បង្កើន​ការដុត​កាឡូរី​
.​ធ្វើឱ្យ​ប្រភេទ​ខ្លាញ់​មួយ​ប្រភេទ​ដែល​គេ​ហៅថា​ជាលិកា adipose ពណ៌​ត្នោត ដែល​បរិមាណ​របស់​វា​ថយចុះ​នៅពេល​អ្នកមាន​អាយុ​ច្រើន​។​

BAT មាន​សក្តានុពល​ក្នុង​ការផលិត​បរិមាណ​កំដៅ​ច្រើន​និង​សំរួល​ការរំលាយ​អាហារ​ជាតិ​ខ្លាញ់ និង​គ្លុយកូស ។​

​ការកាត់បន្ថយ​ហានិភ័យ​សុខភាព​ជាក់លាក់​
​កាហ្វេ និង​តែ​បៃតង​ផ្ទុក​ទៅដោយ​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម ដែល​ផ្តល់នូវ​លក្ខណៈសម្បត្តិ​ប្រឆាំងនឹង​មេរោគ​។ ពួកគេ​ក៏​អាចជួយ​អ្នក​សម្រក​ទម្ងន់​បានដែរ​។ L-theanine នៅក្នុង​តែ​បៃតង អាចជួយ​ឱ្យមាន​ភាពស្ងប់ស្ងាត់ និង​ស្មារតី​ប្រុងប្រយ័ត្ន​។

ការធ្លាក់ចុះ​សក្តានុពល​
​ការទទួល​ទាន​ជាតិ​កាហ្វេ​អ៊ី​ន​ច្រើនពេក គឺជា​សក្តានុពល​មួយ​នៃ​ការធ្លាក់ចុះ​កាហ្វេ និង​តែ​បៃតង ហើយ​អាច​នាំមក​នូវ​ផលប៉ះពាល់​ជាច្រើន​។ ការបន្ថែម​ស្ករ​ទៅ​កាហ្វេ ឬ តែ របស់​អ្នកជា​ប្រចាំ​ក៏​អាច​នាំឱ្យមាន​បញ្ហា​សុខភាព​ដែរ​។

​អ្នក​អាចធ្វើឱ្យ​កាហ្វេ ឬ​តែ មាន​សុខ​ភាពល្អ ដោយ​គ្រាន់តែ​ចៀសវាង​បន្ថែម​ជាតិ​ស្ករ និង​ទឹកដោះគោ​ខ្លាញ់ ឬ​ក្រែ​ម ដែលមាន​ជាតិ​ខ្លាញ់ ឬ​ដោយ​បន្ថែម​គ្រឿងផ្សំ​ដូចជា cinnamon ក្រវាញ និង ទឹកក្រូច​ឆ្មា​។

តើ​មួយណា​ល្អ​ជាង​?
​តែ​បៃតង និង​កាហ្វេ មាន​ទាំង​សុខភាព និង​សុវត្ថិភាព​។ តែ​បៃតង​អាចជា​ជម្រើស​ល្អប្រសើរ​សម្រាប់​អ្នក​ដែលមាន​ការ​ថប់​បារម្ភ ឬ​គេង​មិន​លក់​។ ផ្ទុយទៅវិញ​កាហ្វេ​អាច​សម​នឹង​អ្នក​ប្រសើរ​ជាង ប្រសិនបើ​អ្នក​កំពុង​ស្វែងរក​ការបង្កើន​ការ​ភ្ញាក់​ដឹងខ្លួន ឬ​បង្កើន​ការហាត់​ប្រាណ​៕