Join with Health.com.kh on Telegram

​ម្ទេស​កណ្តឹង​គឺជា​ផ្លែឈើ​
​ភ្ញាក់ផ្អើល​មែន​ទេ​? អ្នកវិទ្យាសាស្ត្រ​កំណត់​ផ្លែឈើ​ជា​ផ្នែក​មួយ​នៃ​រុក្ខជាតិ​ដែល​ដុះ​ចេញពី​ផ្កា​និង​មាន​គ្រាប់​។ ដូច្នេះ​មានន័យថា​ម្ទេស​កណ្ដឹង – រួមជាមួយ​ត្រសក់​និង​ល្ពៅ​គឺជា​ផ្លែឈើ​។ វា​អាស្រ័យ​លើ​អ្នក​ថា តើ​ត្រូវ​បញ្ចូល​របស់របរ​ណាមួយ​នៅក្នុង​សាឡា​ត់ ផ្លែឈើ បន្ទាប់​របស់​អ្នក​ដែរឬទេ​។

​ចេក​គឺជា​ផ្លែ​ប៊ឺ​រី​
​ផ្លែ​ប៊ឺ​រី ពិត គឺជា​ផ្លែឈើ​ដែល​ដុះ​ចេញពី​ផ្កា​តែមួយ និង​អូវែរ​តែមួយ​។ អូវែរ គឺជា​ផ្នែក​នៃ​ផ្កា​ញី​។ នោះ​មានន័យថា ទំពាំងបាយជូរ ឃី​វី និង​សូម្បីតែ​ចេក គឺជា​ផ្លែ​ប៊ឺ​រី​។ គិត​អំពី​ពេល​ក្រោយ​ដែល​អ្នក​បកសំបក​ចេក​។

​វា​អាច​ល្អ​បំផុត​ក្នុងការ​ចំហុយ​ប្រូ​ខូ​លី​
​ប្រសិនបើ​អ្នក​កំពុង​ព្យាយាម​កាត់បន្ថយ​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ុល​របស់​អ្នក​សូម​ចំហុយ​ផ្កា​ខាត់ណា​ខៀវ​របស់​អ្នក​ដែល​អាចជួយ​កាត់បន្ថយ​កម្រិត​របស់​អ្នក​បាន​កាន់តែច្រើន​។ ខាត់ណា​ខៀវ​មាន​សមាសធាតុ​ផ្សំ​ប្រឆាំងនឹង​ជំងឺមហារីក​។ នៅក្នុង​ការបែងចែក​មួ​យ​ផ្នែក​ពី​មួយផ្នែកធំ ៗ មាន​សារធាតុចិញ្ចឹម​ពីរ​បី​ដង​ច្រើនជាង​ដើម​។ ហើយ​ស្លឹក​ដែល​មនុស្ស​ភាគច្រើន​បោះចោល​មាន​សារធាតុចិញ្ចឹម​មួយចំនួន​មិនត្រូវ​បាន​គេ​រកឃើញ​ទាំង​នៅ​ដើម​ឬ​ពង​ទា​ទេ​។

​ផ្លែ​បឺ​រ គឺជា​ផ្លែឈើ​
​ផ្លែ​បឺ​រ​មាន​គ្រាប់ ដូច្នេះ​ធ្វើឱ្យ​វា​ក្លាយជា​ផ្លែឈើ​។ ពួកគេ​មាន​ខ្លាញ់​ច្រើន ប៉ុន្តែ​វា​ជា​ប្រភេទ​ល្អ ដែល​បញ្ចុះ​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ុល​។ ផ្លែឈើ ដែលមាន​ជាតិ​ក្រែ​ម ក៏​ជួយ​ឱ្យ​រាងកាយ​របស់​អ្នក​ស្រូបយក​សារធាតុចិញ្ចឹម​នៅក្នុង​ផលិតផល​ផ្សេងទៀត​ដូចជា​ប៉េងប៉ោះ​ដែរ​។

ដំឡូងបារាំង កំពូល​ផ្លែ​ចេក​ពោរពេញ​ដោយ​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម​
​យើង​ត្រូវការ​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម​ដើម្បី​ជួយ​ពង្រឹង​សាច់ដុំ​និង​គ្រប់គ្រង​សម្ពាធ​ឈាម​របស់​យើង​។ ចេក​មាន​ខ្ពស់​នៅក្នុង​វា​ប៉ុន្តែ​វា​មិនមែនជា​ប្រភព​ដ៏​ល្អ​បំផុត​ទេ​។ ហេតុអ្វី​មិន​សាកល្បង​ប្រើ​ដំឡូងបារាំង​ជំនួស​វិញ​? ដំឡូង​មាន​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម​ច្រើន​។ ពួកគេ​មិនមាន​ខ្លាញ់​ទេ ហើយក៏​ជា​ប្រភព​វីតាមីន និង​ជាតិ​ដែក​ផងដែរ​។

​ប៉េងប៉ោះ​គឺជា​ផ្លែឈើ​និង​បន្លែ​
​ប៉េងប៉ោះ គឺជា​ផ្លែឈើ​។ ប៉ុន្តែ យោងទៅតាម​ច្បាប់​ពួកគេ​ជា​បន្លែ​។ នេះ​ជា​ខ្លឹមសារ​ដែល​គួរឱ្យ​ចាប់អារម្មណ៍​៖ នៅ​ទសវត្ស​ឆ្នាំ​១៨០០ កំពង់ផែ​ស្វយ័ត​ក្រុង​ញូវយ៉ក​បាន​បង់ពន្ធ​បន្លែ តែ​មិនមែន​ផ្លែឈើ​ទេ​។ អ្នក​នាំចូល​ដែល​ចង់​កាត់បន្ថយ​ថ្លៃដើម​បាន​ទៅ​តុលាការ​ដោយនិយាយ​ថា ប៉េងប៉ោះ​របស់​ពួកគេ គឺជា​ផ្លែឈើ​។ រឿងក្ដី​នេះ បាន​ទៅដល់​តុលាការ​ជាន់ខ្ពស់ ដែល​បានសំរេច​ថា ជា​ភាសា​ធម្មតា​ផលិតផល​ភាគច្រើន​ដែល​ត្រូវបាន​គេ​បរិភោគ​ជាមួយ​សាច់ ឬ​ត្រី គឺជា​បន្លែ​។ ដូច្នេះ​បុរស​នោះ​ត្រូវ​បង់ពន្ធ​ប៉េងប៉ោះ​។

​ផ្លែ​ល្វា​ផ្គូរ​ផ្គង​ទឹកដោះគោ​ជាមួយ​កាល់ស្យូម​
​ព្យាយាម​រក​ជាតិ​កាល់ស្យូម​បន្ថែម​? ជំនួស​ឱ្យ​ការចាក់​ទឹកដោះ​គោមួយ​កែវ​ទៀត​អ្នក​អាច​ទៅដល់​ចាន​ផ្លែឈើ​។ ផ្លែ​ល្វា​មាន​ជាតិ​កាល់ស្យូម​ខ្ពស់​។ ផ្លែ​ស្ងួត​មួយ​ពែង​មាន​ជាតិ​កាល់ស្យូម​ច្រើន​ដូចគ្នា​នឹង​ទឹកដោះគោ​ដែរ​។ ហើយ​មិន​ដូច​ភេសជ្ជៈ​ត្រជាក់​ទេ​ផ្លែ​ល្វា​ក៏​ជា​ប្រភព​នៃ​ជាតិ​សរសៃ​ផងដែរ​។ ប៉ុន្តែ​កុំ​ធ្វើ​វា​ហួសហេតុ​ពេក​។ ពួកគេ​ខ្ចប់​ស្ករ​និង​កាឡូរី​ច្រើន​។

​ផ្លែ​ប្ល៊ែ​ក​បឺ​រី ពិតជា​មិនមែនជា​ពពួក​ផ្លែ​ប៊ឺ​រី​ទេ​
​កុំអោយ​ឈ្មោះ​របស់​ពួកគេ​បោក​បញ្ឆោត​អ្នក​។ នៅក្នុង​ពិភព​រុក្ខជាតិ​ផ្លែ​ប្ល៊ែ​ក​ប៊ឺ​រី រ៉ា​ស់​ប៊ឺ​រី និង​ផ្លែ​ស្ត្រ​ប៊ឺ​រី មិនមែនជា​ផ្លែ​ប៊ឺ​រី​ទេ ប៉ុន្តែ​ជា​ផ្លែឈើ​តូចៗ ដែល​ដុះ​ជាមួយគ្នា​។ ទោះបីជា​មានឈ្មោះ​ផ្សេងទៀត​ក៏ដោយ​ក៏​ពួកគេ​នៅតែមាន​រសជាតិ​ផ្អែម​ដដែល​។

​ឃី​វី យកឈ្នះ​ផ្លែក្រូច​នៅក្នុង​វីតាមីន​សេ​
​ឃី​វី ខ្ចប់​ផ្លែ​ប៊ឺ​រី​ដ៏​ធំ​បំផុត​នៃ​ផ្លែឈើ​ណាមួយ​នៅក្នុង​ច្រក​ផលិតផល​របស់​អ្នក​។ ពួកគេ​មាន​វីតាមីន C ពីរដង​នៃ​ទឹកក្រូច ហើយ​ពួកគេ​មាន​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម​ទាប អំបិល​ជំនួស​មួយទៀត​សម្រាប់​ផ្លែ​ចេក​។ វា​ក៏​សំបូរ​ទៅដោយ​វីតាមីន ជាតិ​រ៉ែ និង​សារធាតុ​បំប៉ន​សុខភាព​បេះដូង​ផងដែរ​។

​ផ្លែ​ប៉ោម គឺជា​បងប្អូន​ជីដូនមួយ​នៃ​ផ្កា​កុលាប​
​ផ្លែ​ប៉ោម គឺជា​ប្រភព​ដ៏​ល្អ​នៃ​ជាតិ​សរសៃ និង​វីតាមីន​សេ នៅពេលដែល​អ្នក​ខាំ​វា​មួយ​ម៉ាត់ តើ​អ្នក​សម្គាល់​ឃើញថា​មាន​ក្លិន​ផ្អែម​ទេ​? ផ្លែ​ប៉ោម ផ្លែ​ព័រ cherries និង plum គឺ​គ្រាន់តែ​ជា​ផ្លែឈើ​មួយចំនួន ដែល​បានមកពី​មែកធាង​គ្រួសារ​ដូចនឹង​ដើម​។ ព្យាយាម​ប្រើ​ចំណិត​ផ្លែ​ប៉ោម​ក្រៀម ដើម្បី​ធ្វើឱ្យ​ផើងផ្កា​មាន​ក្លិន​ឈ្ងុយ​។

​ការ៉ុត​តូច​មិនមែនជា​ក្តិ​ប​នោះទេ​
​ការ៉ុត​តូចៗ​ដែល​គួរឱ្យ​ស្រឡាញ់​ទាំងនោះ នៅក្នុង​ហាង​លក់​គ្រឿងទេស គឺ​មិនមែន​ក្តិ​ប​នោះទេ វា​ត្រូវបាន​គេ​កាត់​ចេញពី​ពូជ ដែល​ពេញ​ទៅដោយ​រសជាតិ​ផ្អែម និង​ស្តើង​ជាង​ការ៉ុត​តាមបែប​បុរាណ​។ នៅពេលដែល​ពួកគេ​ប្រែជា​មាន​ពណ៌​ស​បន្តិច គឺ​ពួកវា​គ្រាន់តែ​ស្ងួត​បន្តិច​។ ប៉ុន្តែ​ប្រសិនបើ​ពួកគេ​ស្វិត​បន្តិច វា​ដល់ពេល​ត្រូវ​បោះចោល​ហើយ​។ ក្រៅពី​ភាពងាយស្រួល ពួកគេ​សំបូរ​វីតាមីន​ដូចជា​ពូជ​ធំៗ​ដែរ​៕