Join with Health.com.kh on Telegram

​ការស្រាវជ្រាវ​ថ្មី​មួយ​បាន​បង្ហាញថា អ្នក​ដែលមាន​ជំងឺ​បេះដូង ដែល​បរិភោគ​ត្រី​ជាប្រចាំ​មានការ​គាំងបេះដូង​, ជំងឺ​ដាច់​សរសៃឈាម​ខួរក្បាល តិចតួច ហើយ​ហាក់ដូចជា​មិនសូវ​វិ​វត្ត​ទៅជា​ជំងឺខ្សោយបេះដូង ឬ​ស្លាប់​បើ​ធៀប​នឹង​អ្នក​ដែល​មិន​បរិភោគ​ត្រី​។​

​អ្នកស្រាវជ្រាវ​បាន​វិភាគ​ទិន្នន័យ​ពី​ការសិក្សា ៤ លើក​មុន ដែល​រួមមាន​មនុស្ស​ជាង ១៩១.០០០ នាក់​មកពី ៥៨ ប្រទេស ដែល​បាន​ឆ្លើយ​នឹង​ការស្ទង់មតិ​អំពី​របប​អាហារ​របស់​ពួកគេ​។ ពួកគេ​មិនបាន​រកឃើញ​ទំនាក់ទំនង​ល្អ​ណាមួយ​ពី​ការបរិភោគ​ត្រី​ក្នុងចំណោម​មនុស្ស​ដែល​មិនមាន​ជំងឺ​បេះដូង​នោះទេ​។

​បណ្ឌិត Andrew Mente ជា​អ្នកស្រាវជ្រាវ​ជាន់ខ្ពស់​នៃ​ការស្រាវជ្រាវ ដែល​ត្រូវបាន​ចេញផ្សាយ​នៅក្នុង JAMA Internal Medicine និង​ជា​អ្នកជំនាញ​ផ្នែក​រោគ​ឆ្លង​នៃ​សាកលវិទ្យាល័យ McMaster នៅ​កាណាដា​បាន​និយាយថា “​មាន​អត្ថប្រយោជន៍​ការពារ​ដ៏​សំខាន់​មួយ​នៃ​ការ​ញ៉ាំ​ត្រី ចំពោះ​អ្នក​ដែលមាន​ជំងឺ​សរសៃឈាម​បេះដូង​” ។​

​គាត់​បាន​និយាយថា ការស្រាវជ្រាវ​នេះ​មានការ​ជាប់ទាក់ទង​សំខាន់​ចំពោះ​ការណែនាំ​ស្តីពី​ការ​ញ៉ាំ​ត្រី នៅ​ទូទាំង​ពិភពលោក​។ វា​បង្ហាញថា ការកើនឡើង ការប្រើប្រាស់​ត្រី និង​ជាពិសេស​ខ្លាញ់ត្រី ចំពោះ​អ្នកជំងឺ​សរសៃឈាម អាច​ផ្តល់​អត្ថប្រយោជន៍​ដល់​សរសៃឈាម​បេះដូង​តិចតួច​។

​តិចជាង មួយ​ភាគ​បួន នៃ​អ្នក​ដែល​ត្រូវបាន​រាប់បញ្ចូល​ក្នុងការ​ស្រាវជ្រាវ​ថ្មី មាន​ប្រវត្តិ ឬ​មាន​ហានិភ័យ​ខ្ពស់​នៃ​ជំងឺ​បេះដូង​។ ក្នុងចំនោម​មនុស្ស​ប្រហែល ៥១.០០០ នាក់​នេះ​, អ្នក​ដែល​ញ៉ាំ​ត្រី​យ៉ាងតិច ២ ដង​ក្នុង​មួយ​សប្តាហ៍​មាន​អត្រា​ថយចុះ ១៦% នៃ​ព្រឹត្តិការណ៍​សំខាន់ៗ​នៃ​ប្រព័ន្ធ​សរសៃឈាម​បេះដូង រួមមាន ការ​គាំងបេះដូង​, ដាច់​សរសៃឈាម​ខួរក្បាល​, ការធ្វើ​រោគវិនិច្ឆ័យ​នៃ​ជំងឺខ្សោយបេះដូង កកស្ទះ និង​ការស្លាប់​ភ្លាមៗ ដែល​ទាក់ទង​នឹង​ជំងឺ​បេះដូង អំឡុងពេល​តាមដាន​ជា​មធ្យម​ប្រហែល ៧.៥ ឆ្នាំ​។ ព្រឹត្តិការណ៍​ទាំងនេះ​បាន​កើតឡើង​នៅក្នុង​មនុស្ស ១៧% ដែលមាន​ជំងឺ​បេះដូង ឬ​មាន​ហានិភ័យ​ខ្ពស់​ចំពោះ​វា​។

​អត្រា​នៃ​ការស្លាប់​ពី​បុព្វហេតុ​ណាមួយ គឺ​ទាប​ជាង ១៨% ក្នុងចំនោម​អ្នក ដែលមាន​ជំងឺ​បេះដូង ដែល​បរិភោគ​ត្រី​ពីរ ឬ​ច្រើន​ចំណែក​ក្នុង​មួយ​សប្តាហ៍ បើ​ប្រៀបធៀប​ជាមួយ​អ្នក​ដែល​មិន​បរិភោគ​។ ក្នុងអំឡុងពេល​នៃ​ការតាមដាន​ការស្លាប់​ពី​បុព្វហេតុ​ណាមួយ បាន​កើតឡើង​នៅក្នុង​មនុស្ស ១៣% នៃ​អ្នក​ដែលមាន​ជំងឺ​បេះដូង ឬ​មាន​ហានិភ័យ​ខ្ពស់​។​

​អ្នកស្រាវជ្រាវ​មិនបាន​មើលឃើញ​ពី​អត្ថប្រយោជន៍​បន្ថែមទៀត​ទេ​នៅពេលដែល​មនុស្ស​បរិភោគ​ត្រី​ច្រើន​៕​