តើអ្វីទៅជាកាបូន?
វាជាអាហារមួយក្នុងចំណោមអាហារបីប្រភេទដែលផ្តល់ថាមពលដល់រាងកាយរបស់អ្នក។ ពីរផ្សេងទៀតគឺប្រូតេអ៊ីន និងខ្លាញ់។ សមាសធាតុទាំងបីមុខនេះ ផ្តល់នូវឥន្ធនៈ ដែលរាងកាយរបស់អ្នកប្រើ ដើម្បីសាងសង់ និងជួសជុលដោយខ្លួនឯង។ កាបូនបំបែកទៅជាគ្លុយកូស (ស្ករ) ដែលអ្នកអាចប្រើបានភ្លាមៗ។
ប្រេងរបស់រាងកាយអ្នក
រាងកាយរបស់អ្នកដំណើរការដោយជាតិគ្លុយកូស។ ជាពិសេសខួរក្បាលរបស់អ្នកត្រូវការវាឱ្យដំណើរការតាមវិធីដែលវាគួរតែ។ កាបូអ៊ីដ្រាតគឺជាប្រភពភ្លាមៗរបស់វា។ រាងកាយរបស់អ្នកអាចបំបែក និងប្រើប្រាស់ខ្លាញ់សម្រាប់តម្រូវការដូចគ្នាមួយចំនួន ប៉ុន្តែមិនមែនទាំងអស់នោះទេ។ លើសពីនេះទៅទៀត ខ្លាញ់ដែលត្រូវបានប្រើសម្រាប់ឥន្ធនៈធ្វើឱ្យសមាសធាតុដែលគេហៅថា ketones ដែលអាចបង្កើនកម្រិតអាស៊ីតនៅក្នុងឈាមរបស់អ្នកហើយនោះអាចមិនល្អសម្រាប់រយៈពេលវែង។
ត្រៀមហាត់ប្រាណ
ដោយសារតែកាបូនជាប្រភពថាមពល ពួកគេអាចជួយអ្នកឱ្យរឹងមាំនៅពេលអ្នកហាត់ប្រាណ។ ក្រុមអ្នកជំនាញបានណែនាំឱ្យផ្តល់ឥន្ធនៈឱ្យបានមុន ១ ទៅ ៣ ម៉ោងមុនជាមួយនឹងការរួមបញ្ចូលគ្នានៃកាបូន និងប្រូតេអ៊ីនដូចជាម្សៅធញ្ញជាតិ ទឹកដោះគោជូរ ប៊ឺរ សណ្តែកដី ឬគ្រាប់ និងផ្លែទំពាំងបាយជូរ។
ពោរពេញទៅដោយសារធាតុចិញ្ចឹម
កាបូន ដែលមានគុណភាពល្អបំផុត – ផ្លែប៊ឺរី បន្លែ និងគ្រាប់ធញ្ញជាតិ មានផ្ទុកទៅដោយវីតាមីន ជាតិសរសៃ និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ដែលមានសារៈសំខាន់សម្រាប់សុខភាព និងសុខុមាលភាព។ គ្រាប់ធញ្ញជាតិទាំងមូលមានអាស៊ីតខ្លាញ់ ម៉ាញ៉េស្យូម វីតាមីន B folate និងស័ង្កសី។ ផ្លែឈើ និងបន្លែ ដែលមានជាតិម្សៅ មានខ្លះបន្ថែមពីសារធាតុចិញ្ចឹមដូចជាសារជាតិ flavonoids និង Carotenoids ដែលជួយការពារជំងឺ។ ប្រសិនបើអ្នករំលងកាបូន អ្នកនឹងបាត់បង់នូវសារធាតុចិញ្ចឹមទាំងនោះផងដែរ។
កាបូនសាមញ្ញ
គិតពីតារាងស្ករ ដែលជាស្ករសធម្មតាជាទម្រង់សុទ្ធ។ វាមានម៉ូលេគុលតូចណាស់ ដែលធ្វើឱ្យវាងាយក្នុងការបំបែក និងប្រើប្រាស់ ជាពិសេសសម្រាប់រាងកាយរបស់អ្នក។ នោះមានន័យថា ពួកគេបង្កើនកម្រិតជាតិស្កររបស់អ្នក (ជាតិស្ករក្នុងឈាម) ពិតជាលឿន។
ស្ករគ្រាប់ នំធ្វើពីម្សៅ និងបង្អែម ត្រូវបានផ្ទុកដោយកាបូនទាំងនេះ។
កាបូនស្មុគស្មាញ
កាបូនសាមញ្ញៗ រួមគ្នាអ្នកនឹងទទួលបានម៉ូលេគុលធំៗ ទាំងនេះ។ រាងកាយរបស់អ្នកត្រូវតែបំបែកវាទៅជាកាបូអ៊ីដ្រាតសាមញ្ញ ហើយបន្ទាប់មកចូលទៅក្នុងគ្លុយកូសមុនពេលដែលវាអាចប្រើវាបាន។ វាត្រូវការពេលយូរជាងនេះ ដែលមានន័យថាជាតិស្ករក្នុងឈាមរបស់អ្នកកើនឡើងយឺតៗ ហើយពួកគេទំនងជាមិនត្រូវបានផ្លាស់ប្តូរទៅជាខ្លាញ់ទេ។ ប្រភេទនៃកាបូនទាំងនេះរួមមាននំប៉័ង multigrain និងប៉ាស្តា សណ្តែក ដំឡូង និងបន្លែផ្សេងៗទៀត។
ធុងផ្ទុក
មុនពេលរាងកាយរបស់អ្នកប្រែជាជាតិគ្លុយកូស ដែលនៅសល់ពីជាតិខ្លាញ់ទៅជាខ្លាញ់វាផ្ទុកនូវអ្វីដែលវាអាចមាននៅក្នុងថ្លើមរបស់អ្នកក្នុងទម្រង់ជាគ្លីកូហ្សែន។ នេះធ្វើឱ្យរាងកាយអ្នកនៅចន្លោះពេលទទួលទានអាហារ។ ប៉ុន្តែថ្លើមរបស់អ្នកអាចរក្សាបានត្រឹមតែមួយថ្ងៃរឺក៏មានតម្លៃក្នុងមួយពេល។
ប្រសិនបើអ្នកមានច្រើនពេក
ប្រសិនបើអ្នកធ្វើឲលើសជាតិកាបូន ការកំរិតជាតិស្ករក្នុងឈាមរបស់អ្នកអាចឡើងខ្ពស់ពេក។ នេះបណ្តាលឱ្យរាងកាយរបស់អ្នកបង្កើតអាំងស៊ុយលីនបន្ថែមដែលប្រាប់កោសិការបស់អ្នកឱ្យរក្សាទុកជាតិគ្លុយកូសបន្ថែមដូចជាខ្លាញ់។ វាអាចនាំឱ្យមានជំងឺទឹកនោមផ្អែម និងបញ្ហាសុខភាពដែលទាក់ទងផ្សេងទៀត។
ប្រសិនបើអ្នកមិនមានគ្រប់គ្រាន់ទេ
ប្រសិនបើមិនមានជាតិកាបូនគ្រប់គ្រាន់នៅក្នុងរបបអាហាររបស់អ្នកទេ អ្នកអាចប្រឈមនឹងការខ្វះជាតិសរសៃ និងសារធាតុចិញ្ចឹម។ រាងកាយរបស់អ្នកត្រូវបានបង្ខំឱ្យប្រើប្រូតេអ៊ីន ឬខ្លាញ់សម្រាប់ថាមពល។ ប្រូតេអ៊ីនគឺ ជាប្លុកនៃរាងកាយ។ ប្រសិនបើអ្នកប្រើវាជាឥន្ធនៈអ្នកប្រហែលជាមិនមានពេលវេលាគ្រប់គ្រាន់ ដើម្បីបង្កើតកោសិកាបន្ថែមទៀតទេ ហើយរក្សាឱ្យពួកគេមានសុខភាពល្អ។
បរិមាណដែលត្រឹមត្រូវ
ចំនួនជាតិកាបូន ដែលអ្នកត្រូវការអាចអាស្រ័យលើភេទ ទំហំនិ ងភាពសកម្មរបស់អ្នក – ហើយវាអាចផ្លាស់ប្តូរនៅពេលអ្នកកាន់តែចាស់។ ប៉ុន្តែតាមក្បួនជាទូទៅប្រហែលពាក់កណ្តាលនៃកាឡូរីប្រចាំថ្ងៃរបស់អ្នកគួរតែមកពីការទទួលទានជាតិស្ករ ផ្លែឈើ បន្លែ គ្រាប់សណ្តែក និងផលិតផលទឹកដោះគោ។ គ្រាន់តែធ្វើឱ្យប្រាកដថាទៅជាមួយកាបូន ដែលមានសុខភាពល្អ និងកុំធ្វើឱ្យវាហួសប្រមាណ។
ជំងឺទឹកនោមផ្អែមនិងកាបូន
ប្រសិនបើអ្នកមានជំងឺនេះ អ្នកត្រូវមើលកាបូនរបស់អ្នកដោយយកចិត្តទុកដាក់ ព្រោះរាងកាយរបស់អ្នកមានបញ្ហាក្នុងការរក្សាជាតិស្ករក្នុងឈាមក្នុងកំរិតមួយដែលមានសុវត្ថិភាព។ ប្រសិនបើអ្នកមានច្រើនពេករាងកាយរបស់អ្នកប្រហែលជាមិនអាចធ្វើឱ្យជាតិស្ករក្នុងឈាមធ្លាក់ចុះបានលឿនទេ។ ប៉ុន្តែប្រសិនបើជាតិស្ករក្នុងឈាមរបស់អ្នកចុះទាបពេកទឹកមួយកែវ ឬការ៉ុមធម្មតាមួយផ្សេងទៀត អាចជាបញ្ហាក្នុងការទាត់វាឡើងវិញ។ ប្រសិនបើអ្នកមានជំងឺទឹកនោមផ្អែមសូមពិគ្រោះជាមួយគ្រូពេទ្យអំពីវិធីល្អបំផុត ដើម្បីគ្រប់គ្រងជាតិស្ករ៕