Join with Health.com.kh on Telegram

​ហេតុអ្វី​បានជា​កម្រិត​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​ខ្ពស់​មិនល្អ​សម្រាប់​អ្នក​? គ្លុយកូស គឺជា​ឥន្ធនៈ​ដ៏​មានតម្លៃ​សម្រាប់​កោសិកា​ទាំងអស់​នៅក្នុង​ខ្លួន នៅពេល​មាន​វត្ត​មាននៅ​កម្រិត​ធម្មតា​។ ប៉ុន្តែ​វា​អាចមាន​ឥរិយាបទ​ដូចជា​ថ្នាំពុល​ដែល​ដើរតួ​យឺតៗ​។​

.​កម្រិត​ជាតិ​ស្ករ​ខ្ពស់​ធ្វើឱ្យ​យឺតៗ នូវ​សមត្ថភាព​របស់​កោសិកា​នៅក្នុង​លំពែង​របស់​អ្នក​ដើម្បី​បង្កើត​អាំង​ស៊ុយ​លីន​។ .​សរីរាង្គ​លើស​កំរិត និង​កំរិត​អាំង​ស៊ុយ​លីន​ខ្ពស់​ពេក​។ យូរៗ ទៅ​លំពែង​ត្រូវ​ខូចខាត​ជា​រៀងរហូត​។​
កម្រិត​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​ខ្ពស់​អាច​បណ្តាលឱ្យ​មានកា​រ​ផ្លាស់ប្តូរ​ដែលនាំឱ្យ​មាន​ការឡើង​រឹង​នៃ​សរសៃឈាម​ដែល​គ្រូពេទ្យ​ហៅថា​ជំងឺ​សរសៃឈាម​។​

​ស្ទើរតែ​ផ្នែក​ណាមួយ​នៃ​រាងកាយ​របស់​អ្នក​អាច​ត្រូវបាន​បំផ្លាញ​ដោយ​ជាតិ​ស្ករ​ច្រើនពេក​។ សរសៃឈាម​ដែល​ខូចខាត​បង្កឱ្យមាន​បញ្ហា​ដូចជា​៖
.​ជំងឺ​តម្រងនោម ឬ​ខ្សោយ​តំរងនោម​ដែល​ទាមទារ​ការលាង​ឈាម​
.​ជំងឺ​ដាច់​សរសៃឈាម​ខួរក្បាល​
.​គាំងបេះដូង​
.​ការបាត់បង់​ភ្នែក ឬ​ពិការភ្នែក​
.​ប្រព័ន្ធ​ភាពស៊ាំ​ចុះខ្សោយ​ជាមួយនឹង​ហានិភ័យ​ខ្ពស់​នៃ​ការឆ្លង​
.​ងាប់​លិង្គ​
.​ការបំផ្លាញ​សរសៃប្រសាទ ដែល​ត្រូវបាន​គេ​ហៅ​ផងដែរ​ថា ជំងឺសរសៃប្រសាទ ដែល​បណ្តាលឱ្យ​រមួលក្រពើ ឈឺចាប់ ឬ​មាន​អារម្មណ៍​មិន​ស្រួល​នៅក្នុង​ជើង​ជើង និង​ដៃ​
.​ឈាម​រត់​ខ្សោយ​ដល់​ជើង​និង​ជើង​
.​ការព្យាបាល​ស្នាមរបួស​យឺត និង​សក្តានុពល​នៃ​ការ​កាត់ចេញ​ក្នុងករណី​ដ៏​កម្រ​។​

​រក្សា​កម្រិត​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​ឱ្យនៅ​ជិត​ធម្មតា​ដើម្បី​ចៀសវាង​ផលវិបាក​ជាច្រើន​។ គោលដៅ​របស់​សមាគម​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​អាមេរិក​សម្រាប់​ការគ្រប់គ្រង​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​ចំពោះ​អ្នក​ដែលមាន​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​គឺ​ពី ៧០ ទៅ ១៣០mg/dL មុនពេល​ញ៉ាំ​អាហារ​ហើយ​តិចជាង ១៨០mg /dL បន្ទាប់ពី​ទទួលទាន​អាហារ​។