​អាហារ​និង​ភ្នែក​របស់​អ្នក​
​មនុស្ស​ប្រហែល ២៥០​លាន​នាក់​នៅ​ជុំវិញ​ពិភពលោក​បាត់បង់​ភ្នែក​ពី​កម្រិត​ស្រាល​ទៅ​ធ្ងន់ធ្ងរ​។ តើ​អ្នកដឹង​ទេ​ថា​សុខភាព​ភ្នែក​របស់​អ្នកមាន​ទំនាក់ទំនង​ផ្ទាល់​ជាមួយ​សុខភាព​បេះដូង និង​សរសៃឈាម​? អ្វីដែល​អ្នក​ញ៉ាំ និង​ភេសជ្ជៈ​អាចមាន​ឥទ្ធិពល​យូរអង្វែង​ទាំង​សុខភាព​សរសៃឈាម​បេះដូង និង​ភ្នែក​របស់​អ្នក​។

​នំប៉័ង​និង​ប៉ា​ស្តា​
​អ្នកស្រាវជ្រាវ​បាន​ភ្ជាប់​កាបូ​អ៊ី​ដ្រា​ត​សាមញ្ញ​ដូចជា​អាហារ​ដែល​ត្រូវបាន​គេ​រកឃើញ​នៅក្នុង​នំប៉័ង​ពណ៌​ស និង​ប៉ា​ស្តា ដែលមាន​ឱកាស​ខ្ពស់​ធ្វើ​ឲ​ភ្នែក​ចុះខ្សោយ ទាក់ទង​នឹង​អាយុ​ជាហេតុ​នាំឱ្យ​បាត់បង់​ភ្នែក​ចំពោះ​មនុស្ស​វ័យ​ចំណាស់​។ មូលហេតុ​៖ រាងកាយ​របស់​អ្នក​រំលាយ​កាបូន​ប្រភេទ​នេះ​យ៉ាង​លឿន​។ នេះ​បណ្តាលឱ្យ​កើនឡើង​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​។ ដើម្បី​ប​ងា្ករ​បញ្ហា​នេះ​អ្នកជំនាញ​ខាង​សុខភាព​ណែនាំ​ថា​អ្នក​គួរ​ប្តូរ​នំ​បុ័ង​ស និង​ប៉ា​ស្តាព ទៅជា​គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ​វិញ​។

​សាច់​កែច្នៃ​
​សាច់​កែច្នៃ ត្រូវបាន​ផ្ទុក​ដោយ​សូ​ដ្យូ​ម​។ ការឡើង​អំបិល​នេះ​អាច​នាំឱ្យមាន​សម្ពាធ​ឈាម​ខ្ពស់ (​លើសឈាម​)​។ ចំពោះ​សុខភាព​ភ្នែក​របស់​អ្នក​អាច​បណ្តាលឱ្យ​:

.​ការឡើង​សម្ពាធ​ឈាម​ខ្ពស់ ការ​ខូច​សរសៃឈាម ដែល​បណ្តាលឱ្យ​ភ្នែក​ព្រិល ឬ​ខូច​ភ្នែក​តែម្តង​
.Choroidopathy ដែលជា​ការបង្កើត​សារធាតុ​រាវ​នៅ​ខាងក្រោម រ៉េ​ទីណា​
.​ជំងឺសរសៃប្រសាទ​ដែលជា​ការស្ទះ​នៃ​លំហូរ​ឈាម ដែល​សម្លាប់​សរសៃប្រសាទ និង​បណ្តាលឱ្យ​ពិការភ្នែក​។​

​ព្យាយាម​ដាក់​កម្រិត​ជាតិ​សូ​ដ្យូ​ម​របស់​អ្នក​ឱ្យបាន ២.៣០០​មី​លី​ក្រាម ឬ​តិចជាង​នេះ​ក្នុង​មួយថ្ងៃ​។

.​អាហារ​ចៀន ឫ​បំពង​
​អាហារ​បំពង ដែល​ចម្អិន​ក្នុង​ខ្លាញ់​អាច​បង្កើន​កំរិត​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ុល​អាក្រក់​របស់​អ្នក និង​អាច​បណ្តាលអោយមាន​ជំងឺ​បេះដូង ដាច់​សរសៃឈាម​ខួរក្បាល និង​ទឹកនោមផ្អែម​ប្រភេទ ២ ។ ពួកគេ​ក៏​បង្កើត​ម៉ូលេគុល​ហៅថា​រ៉ាឌីកាល់​សេរី ដែល​អាច​បំផ្លាញ​និង​សម្លាប់​កោសិកា​។ ទាំងអស់នេះ​ភ្ជាប់​ទៅនឹង​ជំងឺ​ភ្នែក – ជំងឺ AMD និង​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​។ ប្រយុទ្ធ​ប្រឆាំងនឹង​រ៉ាឌីកាល់​សេរី ដោយ​ការបរិភោគ​ផ្លែឈើ​និង​ផ្លែឈើ ដែល​សំបូរ​ទៅដោយ​វីតាមីន C ដូចជា​ផ្លែក្រូច ប៉េងប៉ោះ និង​ម្ទេស​កណ្ដឹង​ក្រហម​។

.​ប្រេង​ចម្អិន​អាហារ​

​ការសិក្សា​ប្រវត្តិសាស្ត្រ​មួយ​កាលពី ៣០ ឆ្នាំមុន​បាន​ផ្សារភ្ជាប់​អាស៊ីត​លី​ណូ​ឡិ​ក​ច្រើនពេក​ដែលជា​ប្រភេទ​ខ្លាញ់​មិន​ឆ្អែត​ដែលមាន​ឱកាស​ខ្ពស់​នៃ​ជំងឺ AMD​។ អ្នក​អាចរ​កវា​នៅក្នុង​ប្រេង​ចម្អិន​ទាំងនេះ​៖
.Safflower
.​ផ្កាឈូករ័ត្ន​
.​ពោត​
.​សណ្តែកសៀង​
.​ល្ង ។​

​អ្នកជំនាញ​ផ្នែក​សុខភាព​ណែ​នាំឱ្យ​ចម្អិន​ប្រេង ដែលមាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​តិចជាង ៤ ក្រាម​ក្នុង​មួយ​ស្លាបព្រា​។ នៅ​ឱ្យ​ឆ្ងាយ​ពី​ប្រេង​ដែលមាន​ជាតិ​អ៊ីដ្រូសែន និង​ខ្លាញ់​ឆ្លងកាត់​។

.​ប៊័រ​ធ្វើ​ពី​ប្រេង​រុក្ខជាតិ​
​វា​ត្រូវបាន​ផលិត​ដោយ​ប្រេង​បន្លែ ដូច្នេះ​វា​មាន​ខ្លាញ់​មិនល្អ​។ រឿង​ទាំងអស់ ដែល​បាន​ពិចារណា វា​អាច​ល្អ​សម្រាប់​អ្នក​ជាង​ប៊័រ​។ ប៉ុន្តែ​ប៊័រ​ធ្វើ​ពី​ប្រេង​រុក្ខជាតិ​ខ្លះ​ក៏មាន​ខ្លាញ់​ឆ្លងកាត់​ផងដែរ ដែល​បង្កើន​កម្រិត​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ុល​របស់​អ្នក​និង​ឱកាស​នៃ​ជំងឺ​បេះដូង និង​បញ្ហា​ភ្នែក​។

.​អាហារ​វេច​ខ្ចប់ ឫ​កំប៉ុង​ឫ​ដប​
​អាហារ​ដែល​វេច​ខ្ចប់ ឫ​ដាក់​កំប៉ុង ឫ​ដប – ដូចជា​ស៊ុប ទឹកជ្រលក់​ប៉េងប៉ោះ និង​ទំនិញ​កំប៉ុង – ជារឿយៗ​មាន​បរិមាណ​សូ​ដ្យូ​ម​ខ្ពស់​រហូតដល់ ៧៥% នៃ​បរិមាណ​ដែល​បានស្នើ​។ ការទទួល​ទាន​អាហារ​ទាំងនេះ​តិច​អាចជួយ​កាត់បន្ថយ​ឱកាស​នៃ​ជំងឺលើសឈាម និង​បញ្ហា​ភ្នែក​ដែល​ទាក់ទង​។ នៅពេល​អ្នកទិញ​ទំនិញ​សូម​រកមើល​អាហារ​ដែល​អ្នក​ចូលចិត្ត​។ បន្ថែម​គ្រឿងទេស និង​ឱសថ​ផ្ទាល់ខ្លួន​របស់​អ្នក​សម្រាប់​ជម្រុញ​រសជាតិ​ធម្មជាតិ​។

.​ភេសជ្ជៈ​មាន​ជាតិ​ស្ករ ឫ​ផ្អែម​
​សូ​ដា ភេសជ្ជៈ​កីឡា និង​ថាមពល ទឹកក្រូច​ឆ្មា និង​ភេសជ្ជៈ​មាន​ជាតិ​ផ្អែម​ផ្សេងៗ​ទៀត ពោរពេញ​ទៅដោយ​ជាតិ​ស្ករ – ពេលខ្លះ ៧ ទៅ ១០ ស្លាបព្រា​។ វា​ក៏​ជា​ប្រភព​នៃ​កាឡូរី​លេខ​មួយ និង​បន្ថែម​ជាតិ​ស្ករ​នៅក្នុង​របប​អាហារ​។ ស្ករ​ទាំងអស់នោះ អាចជួយ​បង្កើន​អត្រា​នៃ​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​ប្រភេទ​ទី ២ និង​ជំងឺ​បេះដូង​។ នេះ​អាច​នាំឱ្យមាន​ស្ថានភាព​ភ្នែក ដែល​ទាក់ទង​ដូចជា​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម និង AMD​។ ទឹក គឺជា​ការ​ភ្នាល់​ដ៏​ល្អ​បំផុត​សម្រាប់​ភេសជ្ជៈ​ដែលមាន​សុខភាព​ល្អ​។

.​ត្រី និង​សិប្បីសត្វ​

​យើង​ភាគច្រើន​គ្មាន​ហេតុផល​ព្រួយបារម្ភ​អំពី​បារត​នៅក្នុង​ត្រី និង​សិប្បីសត្វ ក្នុង​កម្រិត​មធ្យម​ទេ​។ ប៉ុន្តែ​នៅ​កម្រិត​ខ្ពស់​និង​សម្រាប់​ក្រុមមនុស្ស​មួយចំនួន​វា​អាច​បណ្តាលឱ្យមាន​បញ្ហា​សុខភាព​ធ្ងន់ធ្ងរ​រួមទាំង​ការខូចខាត​ភ្នែក​ផងដែរ​។ អ្នកជំនាញ​ផ្នែក​សុខភាព​និយាយថា​ស្ត្រី​មាន​ផ្ទៃពោះ អ្នក​ដែល​កំពុង​បំបៅកូន ឬ​មានបំណង​ពរ​ពោះ គួរតែ​នៅជាប់​ជាមួយ​ត្រី និង​សំបកខ្យង​សិប្បីសត្វ ៨-១២ អោន រៀងរាល់​សប្តាហ៍​។

.​គ្រឿង​ស្រវឹង​
​គ្រឿង​ស្រវឹង គឺជា​អ្វីមួយ​ដែល​អ្នកជំនាញ​ភ្ជាប់​ទៅនឹង​ជំងឺ​ភ្នែក​។ ការសេព​គ្រឿង​ស្រវឹង​ច្រើនពេក​អាច​បណ្តាលឱ្យមាន​ជំងឺភ្នែកឡើងបាយ​នៅ​អាយុ​មុន​។​

.​ជាតិ​កាហ្វេ​អ៊ី​ន​
​ជាតិ​កាហ្វេ​អ៊ី​ន​នៅក្នុង​កាហ្វេ ឬ​តែ​ពេលព្រឹក​របស់​អ្នក អាច​បង្កើន​សម្ពាធ​នៅ​ខាងក្នុង​ភ្នែក​របស់​អ្នក ឬ​សម្ពាធ​ក្នុង​ពោះវៀន​។ ការសិក្សា​បង្ហាញថា សម្ពាធ​នេះ​កើនឡើង​ចំពោះ​អ្នក​ដែលមាន​ជំងឺ​ដក់​ទឹក​ក្នុង​ភ្នែក ឬ​លើសឈាម (OHT) ដែលមាន​ជាតិ​កាហ្វេ​អ៊ី​ន​។ IOP ខ្ពស់​ពេក​អាច​បណ្តាលឱ្យ​បាត់បង់​ភ្នែក និង​ពិការភ្នែក​៕

ទំនាក់ទំនងផ្សាយពាណិជ្ជកម្មសូមទូរស័ព្ទមកលេខ 011688855
អត្ថបទទាក់ទង