Join with Health.com.kh on Telegram

អ្នកឯកទេស​មួយរូប​បាន​និយាយថា ការ​ញ៉ាំ​អាហារ​ដែល​សំបូរ​ទៅដោយ​ជាតិ​សរសៃ​គឺ​ជម្រុញ​ដោយ​ភាពប្រសើរ​ឡើង​ដល់ ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ​, ហើយ​វា​ក៏​ល្អ​ផងដែរ​ដល់​សុខភាព​បេះដូង​របស់​អ្នក​។​

​ជូ​ឌី ហ្គី​គ្រីស (Jody Gilchrist) ដែល​មកពី​សាកលវិទ្យាល័យ Alabama បាន​និយាយថា អាហារ​ជាតិ​សរសៃ​ដែល​មាន​នៅក្នុង​ផ្លែឈើ​, បន្លែ​ជាដើម​នោះ​ត្រូវបាន​បង្ហាញ​នៅ​ក្នុង​ការស្រាវជ្រាវ​ថា​ជួយ​បន្ថយ​ជា តិកូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ុល​។​

​ហ្គីល​គ្រីស​បាន​និយាយថា អ្នកឯកទេស​ខាង​ចំណីអាហារ​ភាគច្រើន​បាន​និយាយថា មនុស្ស​ម្នាក់​ត្រូវ​ញ៉ាំ​អាហារ​ដែល​មាន​ជាតិ​សរសៃ​អោយបាន​២៥​ក្រាម​ក្នុង មួយថ្ងៃ​។ សមាគមន៍​ជំងឺ​បេះដូង​អាមេរិក​ក៏​បាន​ណែនាំ​ថា ការ​ញ៉ាំ​រៀងរាល់​១.០០០​កាឡូរី​ត្រូវ​ញ៉ាំ​ជាតិ​សរសៃ​អោយបាន​១៤​ក្រាម ហើយ​យ៉ាងហោចណាស់​១០​ក្រាម​នៃ​ជាតិ​សរសៃ​គួរតែ​បាន​មក​ពី​ជាតិ​សរសៃ​ដែល​រលាយ ។​

​ជាតិ​សរសៃ​ដែល​រលាយ​ធ្វើអោយ​អ្នក​ងាយ​ឆ្អែត​ដែល​ជួយ​គ្រប់​គ្រប់ បរិមាណ​ដែល​អ្នក​ញ៉ាំ​។ ការស្រាវជ្រាវ​បាន​បង្ហាញថា ជាតិ​សរសៃ​រលាយ​ក៏​ជួយ​បន្ថយ​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ុល​អាក្រក់ LDL ផងដែរ​ដោយ​រារាំង​ពី​របៀប​ដែល​ខ្លួន​ស្រូប​យក​ជា​តិកូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉ុល​នោះ​ពី អាហារ​។​

​ហ្គីល​គ្រីស​បាន​និយាយថា អាហារ​សំបូរ​ទៅ​ដោយ​ជាតិ​សរសៃ​រលាយ​រួមមាន សណ្តែក​, បាយ​, ក្រូច​, ស្ត​ប៊ឺ​រី និង​ផ្លែ​ប៉ោម​ជាដើម​។ ជាតិ​សរសៃ​ដែល​មិន​រលាយ​បន្ថែម​ជាតិ​សរសៃ​នៅក្នុង​អាហារ​ដែល​ជួយ​ការពារ​ពី ការ​ទល់​លាម និង​ជា​ជាតិ​សរសៃ​ដែល​ជួយ​អោយ​ប្រព័ន្ធ​រំលាយ​អាហារ​មាន​សុខភាព​ល្អ​ច្រើន ជាង​គេ​បំផុត​។ អាហារ​ដែល​សំបូរ​ទៅ​ដោយ​ជាតិ​សរសៃ​មិន​រលាយ​នេះ​រួមមាន ស្ពៃ​ក្តោប​, ការ៉ុត​, សំបក​ផ្លែ​ប៉ោ​ម និង​ផ្កា​ខាត់​ណា​។​

​ហ្គីល​គ្រីស​បាន​និយាយថា នៅពេល​ដែល​ទិញ​ម្ហូបអាហារ​, ត្រូវ​អាន​ពី​ស្លាក​សញ្ញា​នៃ​ការណែនាំ​ដោយ​ប្រុងប្រយ័ត្ន​។ អាហារ​ទាំងនោះ​អាច​មាន​បរិមាណ​ខ្ពស់​នៃ​ជាតិ​ស្ករ​, សូ​ដ្យូ​ម ឬ​ខ្លាញ់​។​

មធ្យោបាយ​មួយ​ទៀត​ដើម្បី​ជម្រុញ​អោយ​ទទួលទាន​ជាតិ​សរសៃ​នោះ​គឺ​ប្រើ​ថ្នាំ គ្រាប់​ដែល​ជាតិ​សរសៃ​។ ហ្គីល​គ្រីស​បាន​និយាយថា សូម​ប្រាកដថា បង្កើន​ការ​ទទួលទាន​ជាតិ​សរសៃ​យឺតៗ និង​ផឹកទឹក​អោយបាន​ច្រើន​៕​