Join with Health.com.kh on Telegram

​ជាទូទៅ អាហារ​សមុទ្រ​សំបូរ​ទៅដោយ សារធាតុចិញ្ចឹម និង​ប្រូតេអ៊ីន​ច្រើន និង​មិន​ធ្វើ​ឲ្យ​យើង​ឡើង​គីឡូ​ទៀតផង​។ ប៉ុន្តែ​អ្នក​អាច​ទាញ​អត្ថប្រយោជន៍​សុខភាព​ទាំងនេះ ពី​វា​បាន លុះត្រាតែ​អ្នក​ចម្អិន​វា​បាន​ឆ្អិន​ល្អ​ប៉ុណ្ណោះ​។ ប្រសិនបើ​អ្នក​បរិភោគ​អាហារ​សមុទ្រ​ឆៅ អ្នកនឹង​ប្រឈម​ជាមួយ​ការឆ្លង​ជំងឺ​ច្រើន ដែល​បង្កដោយ​បាក់តេរី និង​ប៉ារ៉ាស៊ីត​។​

​ជំងឺ​ដែល​បង្កដោយ​បាក់តេរី និ​ប៉ារ៉ាស៊ីត ដែល​ឧស្សាហ៍​ជួបប្រទះ​បំផុត មានដូចជា ជំងឺ​សើ​ស្បែក Staphylococcus (​ខ្ទុះ​ក្នុង​ស្បែក​) ជំងឺឆ្លង​បាក់តេរី​ពី​អាហារ ពិសេស​បាក់តេរី Listeria បាក់តេរី Salmonella និង​ពពួក Vibrio parahaemolyticus ជាដើម​។ លើសពីនេះ ប៉ារ៉ាស៊ីត​ជាច្រើន សុទ្ធ​ត្រូវ​រកឃើញ​ក្នុង​សាច់​ត្រី​ឆៅ ដែល​អាច​បង្ក​ឲ្យ​កើត​ជំងឺ​មួយ​ប្រភេទ​ហៅថា Anisakiasis larvae (​ឆ្លង​ព្រូន​ពី​សាច់​ត្រី​ឆៅ​)​។​

​ពពួក​បាក់តេរី Campylobacter jejuni និង Vibrio vulnificus សម្បូរ​ក្នុង​សាច់​គ្រឿង​សមុទ្រ​ឆៅ ក៏​អាច​បង្ក​ឲ្យ​យើង​កើត​ជំងឺ​ទាក់ទង​នឹង​អាហារ​ដូចគ្នា (food-borne illnesse)​។​

​ដោយឡែក សម្រាប់​ស្ត្រី​មាន​ផ្ទៃពោះ មនុស្ស​វ័យ​ចំណាស់ និង​អ្នកមាន​ជំងឺថ្លើម ទឹកនោមផ្អែម មហារីក បញ្ហា​ប្រព័ន្ធ​ភាពស៊ាំ ជំងឺ​លើស​ជាតិ​ដែក​ក្នុង​ឈាម ឬ​ជំងឺ​ក្រពះ មិនគួរ​បរិភោគ​គ្រឿង​សមុទ្រ​ឆៅ ឬ​ចម្អិន​មិនបាន​ឆ្អិន​ល្អ​នោះទេ ព្រោះ​អាច​នឹង​បង្ក​ឲ្យ​មាន​ជំងឺ​ពាក់ព័ន្ធ​អាហារ​កាន់តែ​ស៊ាំ​ញ៉ាំ​៕