Join with Health.com.kh on Telegram

ការសិក្សា​ថ្មី​មួយ​បាន​ឱ្យដឹងថា មនុស្ស​មួយចំនួន​ងាយ​នឹង​សន្លប់​ដោយសារ​ការ​ញ៉ាំ​សុរា​ជាង​អ្នក​ដទៃ ដោយសារ​តែ​ភាពខុសគ្នា​នៃ​ដំណើរការ​របស់​ជាតិ​អាល់កុល​មាន​ឥទ្ធិពល​លើ​ខួរក្បាល​។​

​ ​ក្រុម​អ្នកស្រាវជ្រាវ​បាន​ស្កេន​ខួរក្បាល​ដោយ​ប្រើ MRI ដែល​បាន​ធ្វើឡើង​ខណៈ​ដែល​មនុស្ស ១២​នាក់ ដែល​ធ្លាប់​មាន​ប្រវត្តិ​សន្លប់​ដោយសារ​គ្រឿង​ស្រវឹង និង​មនុស្ស ១២​នាក់​មិន​ធ្លាប់​សន្លប់ បាន​ប្រើ​ការចងចាំ​។ ពួកគេ​បាន​ធ្វើ​ការពិសោធន៍​ការចងចាំ​ទាំង​ពេល​ដែល​ទទួល​ទាន​និង​មិន​ទទួល​ទាន​គ្រឿង​ស្រវឹង​។​

​ ​ការរកឃើញ​នេះ​ត្រូវបាន​ចេញ​ផ្សាយ​ក្នុង​សារពត៌មាន Alcoholism​។​

​ ​អ្នកស្រាវជ្រាវ Reagan Wetherill បាន​និយាយថា “​ការ​រក​ឃើញ​របស់​យើង​បាន​ណែនាំ​ថា​អ្នកខ្លះ​ងាយ​នឹង​ជួបប្រទះ​នឹង​ការ​សន្លប់​ដែល​បង្ករ​ឡើង​ដោយ​គ្រឿង​ស្រវឹង​ជាង​អ្នកដទៃ ដោយសារ​តែ​ភាពខុសគ្នា​នៃ​ឥទ្ធិពល​ជាតិ​អាល់កុល​មាន​លើ​សកម្មភាព​របស់​ខួរក្បាល​ក្នុង​តំបន់​ដែល​ទាក់ទង​នឹង​ការ​ពិនិត្យ​ដោយ​ខ្លួនឯង ការយកចិត្តទុកដាក់ និង​ការចងចាំ​”​។​

​ ​“​មិត្ត​របស់​អ្នក​អាច​ញ៉ាំ​គ្រឿង​ស្រវឹង​បាន​ក្នុង​កម្រិត​ណាមួយ​ដោយ​មិន​ស្រវឹង​និង​មាន​ស្មារតី​ធម្មតា មិនមែន​មានន័យ​ថា​អ្នក​ឬ​អ្នក​ដទៃ​ទៀត​អាច​ញ៉ាំ​បាន​ក្នុង​កម្រិត​ដូច​គ្នា​ដោយ​មិន​ប៉ះពាល់​ស្មារតី​របស់​អ្នក​នោះ​ទេ​”​។