ការបរិភោគផ្លែឈើជាប្រចាំអាចជួយដល់សុខភាព។
ទោះជាយ៉ាងណាក៏ដោយមិនមែនផ្លែឈើទាំងអស់ត្រូវបានបង្កើតឡើងស្មើគ្នាទេ។ ពួកគេខ្លះផ្តល់នូវអត្ថប្រយោជន៍ចំពោះសុខភាព។
នេះគឺជាផ្លែឈើដែលល្អបំផុតចំពោះសុខភាពទាំង ២០ ប្រភេទនៅលើផែនដី។
១.ក្រូចថ្លុង
ក្រូចថ្លុងមានជីវជាតិខ្ពស់។ ការញ៉ាំវាអាចកាត់បន្ថយភាពធន់នឹងអាំងស៊ុយលីន កូលេស្តេរ៉ុល និងជួយការពារគ្រួសក្នុងតំរងនោម។ ក្រូចថ្លុងក៏អាចមានប្រយោជន៍សម្រាប់ការសម្រកទម្ងន់ផងដែរ។
២.ម្នាស់
ម្នាស់សំបូរទៅដោយវីតាមីនសេ និងម៉ង់ហ្គាណែស។ សារធាតុ bromelain របស់វាអាចប្រឆាំងនឹងការរលាក និងបន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺមហារីក។
៣.ប៊័រ
ផ្លែបឺរ គឺសំបូរទៅដោយខ្លាញ់ និងប៉ូតាស្យូមដែលទាំងពីរនេះ ត្រូវបានគេស្គាល់យ៉ាងច្បាស់សម្រាប់តួនាទីរបស់ពួកគេក្នុងការលើកកម្ពស់សុខភាពបេះដូង។
៤.ប្លូប៊ឺររី
ប្លូប៊ឺររី សំបូរទៅដោយសារធាតុចិញ្ចឹមសំខាន់ៗមួយចំនួន។ ពួកវាមានសមត្ថភាពប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មខ្ពស់ និងមានមុខងារបង្កើនប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ ដែលអាចការពាររាងកាយពីជំងឺ។
៥.ប៉ោម
ផ្លែប៉ោម មានជីវជាតិខ្លាំងណាស់។ សារធាតុចិញ្ចឹម សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម និងជាតិសរសៃរបស់ពួកគេ អាចកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺ និងធ្វើអោយប្រសើរឡើងនូវការរំលាយអាហារ។
៦.ទទឹម
ផ្លែទទឹម មានអត្ថប្រយោជន៍ចំពោះសុខភាពយ៉ាងទូលំទូលាយ។ ពួកវាមានសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មខ្ពស់ និងសមាសធាតុរុក្ខជាតិដទៃទៀតដែលអាចជួយកាត់បន្ថយការរលាក និងការពារជំងឺ។
៧.ស្វាយ
ស្វាយមានផ្ទុកវីតាមីនសេនិងជាតិសរសៃរលាយ។ ពួកវាក៏ផ្ទុកសមាសធាតុរុក្ខជាតិ ដែលមានឥទ្ធិពលប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម និងប្រឆាំងនឹងការរលាកផងដែរ។
៨.ស្ត្រប៊ឺររី
ផ្លែស្ត្រប៊ឺររី សំបូរទៅដោយសារធាតុចិញ្ចឹម និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មជាច្រើន។ ការញ៉ាំវាអាចជួយគ្រប់គ្រងកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាមរបស់អ្នក និងកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺមួយចំនួន។
៩.គ្រែនប៊ឺររី (Cranberries)
គ្រែនប៊ឺររី សម្បូរទៅដោយសារធាតុចិញ្ចឹម និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មជាច្រើន។ ពួកវាក៏មានសមាសធាតុរុក្ខជាតិមានប្រយោជន៍ ដែលជួយការពារការឆ្លងមេរោគលើផ្លូវទឹកនោម។
១០.ក្រូចឆ្មារ
ក្រូចឆ្មាសំបូរទៅដោយវីតាមីនសេ និងសមាសធាតុរុក្ខជាតិដទៃទៀត ដែលអាចជួយលើកកម្ពស់សុខភាពបេះដូង បង្កើនការសម្រកទម្ងន់ និងជួយការពារគ្រួសក្នុងតម្រងនោម។
១១.ទុរេន
ទុរេនសម្បូរទៅដោយសារធាតុចិញ្ចឹមនិងសមាសធាតុរុក្ខជាតិដែលអាចផ្តល់នូវអត្ថប្រយោជន៍សុខភាពមួយចំនួន។
១២.ឪឡឹក
ផ្លែឪឡឹក មានជាតិទឹកខ្ពស់ សារធាតុចិញ្ចឹម និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម។ វាក៏មានកំរិតខ្ពស់ជាពិសេសនៅក្នុងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដ៏មានឥទ្ធិពលមួយឈ្មោះថាលីកូប៉ែន។
១៣.អូលីវ
អូលីវ ផ្តល់នូវវីតាមីន ជាតិរ៉ែ និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មជាច្រើនប្រភេទ។ ទាំងនេះ អាចកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង ជំងឺមហារីក និងជំងឺពុកឆ្អឹង។
១៤.ប្ល៊ែកប៊ឺររី
ផ្លែប្ល៊ែកប៊ឺររី ជាប្រភពដ៏ល្អនៃសារធាតុចិញ្ចឹមជាច្រើន និងសមាសធាតុរុក្ខជាតិមានប្រយោជន៍។ សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម និងលក្ខណៈប្រឆាំងនឹងការរលាករបស់ពួកគេអាចបន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺរ៉ាំរ៉ៃ។
១៥.ក្រូច
ផ្លែក្រូចមានវីតាមីន ជាតិរ៉ែ និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មសំខាន់ៗមួយចំនួន។ ទាំងនេះ អាចកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃលក្ខខណ្ឌមួយចំនួនដូចជា គ្រួសក្នុងតំរងនោម និងភាពស្លេកស្លាំង។
១៦.ចេក
ចេក ផ្តល់នូវសារធាតុចិញ្ចឹម និងសមាសធាតុរុក្ខជាតិជាច្រើនរួមទាំងម្សៅ ដែលធន់ទ្រាំ និង pectin។ ចេកអាចមានអត្ថប្រយោជន៍សម្រាប់ការធ្វើលំហាត់ប្រាណ ការគ្រប់គ្រងជាតិស្ករក្នុងឈាម និងសុខភាពរំលាយអាហារ។
១៧.ទំពាំងបាយជូរក្រហម និងស្វាយ
ទំពាំងបាយជូរក្រហម និងស្វាយ សម្បូរទៅដោយសារធាតុចិញ្ចឹម និងសមាសធាតុរុក្ខជាតិដទៃទៀត ដែលអាចបន្ថយការរលាក និងបន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺ។
១៨.ត្របែក
ផ្លែត្របែក មានវីតាមីន ជាតិខនិជ ជាតិសរសៃ និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មខ្ពស់។ វាអាចកាត់បន្ថយការរលាក និងជួយការពារជំងឺមហារីកមួយចំនួន។
១៩.ល្ហុង
ផ្លែល្ហុង មានសារធាតុចិញ្ចឹមក្រាស់ និងសំបូរទៅដោយសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម។ ការបរិភោគវាអាចកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺមហារីក និងធ្វើអោយប្រសើរឡើងនូវការរំលាយអាហារ។
២០.ឈឺររី
ផ្លែឈឺររី សម្បូរទៅដោយសារធាតុចិញ្ចឹម និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម។ វាក៏ផ្ទុកមេឡានីន ដែលអាចធ្វើអោយគុណភាពនៃដំណេករបស់អ្នកប្រសើរឡើង៕