​ការបរិភោគ​ផ្លែឈើ​ជាប្រចាំ​អាចជួយ​ដល់​សុខភាព​។​

​ទោះជា​យ៉ាងណាក៏ដោយ​មិនមែន​ផ្លែឈើ​ទាំងអស់​ត្រូវបាន​បង្កើត​ឡើង​ស្មើគ្នា​ទេ​។ ពួកគេ​ខ្លះ​ផ្តល់នូវ​អត្ថប្រយោជន៍​ចំពោះ​សុខភាព​។​

​នេះ​គឺជា​ផ្លែឈើ​ដែល​ល្អ​បំផុត​ចំពោះ​សុខភាព​ទាំង ២០ ប្រភេទ​នៅលើ​ផែនដី​។

១.​ក្រូចថ្លុង
​ក្រូចថ្លុង​មាន​ជីវជាតិ​ខ្ពស់​។ ការ​ញ៉ាំ​វា​អាច​កាត់បន្ថយ​ភាព​ធន់​នឹង​អាំង​ស៊ុយ​លីន កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ុល និង​ជួយ​ការពារ​គ្រួស​ក្នុង​តំរងនោម​។ ក្រូចថ្លុង​ក៏​អាចមាន​ប្រយោជន៍​សម្រាប់​ការ​សម្រក​ទម្ងន់​ផងដែរ​។

២.​ម្នាស់​
​ម្នាស់​សំបូរ​ទៅដោយ​វីតាមីន​សេ និង​ម៉​ង់​ហ្គា​ណែ​ស​។ សារធាតុ bromelain របស់​វា​អាច​ប្រឆាំងនឹង​ការ​រលាក និង​បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺមហារីក​។

៣.​ប៊័រ​
​ផ្លែ​បឺ​រ គឺ​សំបូរ​ទៅដោយ​ខ្លាញ់ និង​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម​ដែល​ទាំងពីរ​នេះ ត្រូវបាន​គេ​ស្គាល់​យ៉ាងច្បាស់​សម្រាប់​តួនាទី​របស់​ពួកគេ​ក្នុងការ​លើកកម្ពស់​សុខ​ភាព​បេះដូង​។

៤.​ប្លូ​ប៊ឺ​រ​រី​
​ប្លូ​ប៊ឺ​រ​រី សំបូរ​ទៅដោយ​សារធាតុចិញ្ចឹម​សំខាន់ៗ​មួយចំនួន​។ ពួកវា​មាន​សមត្ថភាព​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ខ្ពស់ និង​មាន​មុខងារ​បង្កើន​ប្រព័ន្ធ​ភាពស៊ាំ ដែល​អាច​ការពារ​រាងកាយ​ពី​ជំងឺ​។

៥.​ប៉ោម​
​ផ្លែ​ប៉ោម មាន​ជីវជាតិ​ខ្លាំងណាស់​។ សារធាតុចិញ្ចឹម សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម និង​ជាតិ​សរសៃ​របស់​ពួកគេ អាច​កាត់បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ និង​ធ្វើអោយ​ប្រសើរឡើង​នូវ​ការរំលាយ​អាហារ​។

៦.​ទទឹម​
​ផ្លែ​ទទឹម មាន​អត្ថប្រយោជន៍​ចំពោះ​សុខភាព​យ៉ាង​ទូលំទូលាយ​។ ពួកវា​មាន​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ខ្ពស់ និង​សមាសធាតុ​រុក្ខជាតិ​ដទៃទៀត​ដែល​អាចជួយ​កាត់បន្ថយ​ការ​រលាក និង​ការពារ​ជំងឺ​។

៧.​ស្វាយ​
​ស្វាយ​មាន​ផ្ទុក​វីតាមីន​សេ​និង​ជាតិ​សរសៃ​រលាយ​។ ពួកវា​ក៏​ផ្ទុក​សមាសធាតុ​រុក្ខជាតិ ដែលមាន​ឥទ្ធិពល​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម និង​ប្រឆាំងនឹង​ការ​រលាក​ផងដែរ​។

៨.​ស្ត្រ​ប៊ឺ​រ​រី​
​ផ្លែ​ស្ត្រ​ប៊ឺ​រ​រី សំបូរ​ទៅដោយ​សារធាតុចិញ្ចឹម និង​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ជាច្រើន​។ ការ​ញ៉ាំ​វា​អាចជួយ​គ្រប់គ្រង​កម្រិត​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម​របស់​អ្នក និង​កាត់បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​មួយចំនួន​។

៩.​គ្រែ​ន​ប៊ឺ​រ​រី (Cranberries)
​គ្រែ​ន​ប៊ឺ​រ​រី សម្បូរ​ទៅដោយ​សារធាតុចិញ្ចឹម និង​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ជាច្រើន​។ ពួកវា​ក៏មាន​សមាសធាតុ​រុក្ខជាតិ​មាន​ប្រយោជន៍ ដែល​ជួយ​ការពារ​ការឆ្លង​មេរោគ​លើផ្លូវ​ទឹកនោម​។

១០.​ក្រូចឆ្មារ​
​ក្រូចឆ្មា​សំបូរ​ទៅដោយ​វីតាមីន​សេ និង​សមាសធាតុ​រុក្ខជាតិ​ដទៃទៀត ដែល​អាចជួយ​លើកកម្ពស់​សុខភាព​បេះដូង បង្កើន​ការ​សម្រក​ទម្ងន់ និង​ជួយ​ការពារ​គ្រួស​ក្នុង​តម្រងនោម​។​

១១.​ទុរេន​
​ទុរេន​សម្បូរ​ទៅដោយ​សារធាតុចិញ្ចឹម​និង​សមាសធាតុ​រុក្ខជាតិ​ដែល​អាច​ផ្តល់នូវ​អត្ថប្រយោជន៍​សុខភាព​មួយចំនួន​។

១២.​ឪឡឹក​
​ផ្លែ​ឪឡឹក មាន​ជាតិ​ទឹក​ខ្ពស់ សារធាតុចិញ្ចឹម និង​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​។ វា​ក៏មាន​កំរិត​ខ្ពស់​ជាពិសេស​នៅក្នុង​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ដ៏​មាន​ឥទ្ធិពល​មួយ​ឈ្មោះថា​លី​កូ​ប៉ែន​។

១៣.​អូ​លីវ​
​អូ​លីវ ផ្តល់នូវ​វីតាមីន ជាតិ​រ៉ែ និង​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ជាច្រើន​ប្រភេទ​។ ទាំងនេះ អាច​កាត់បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​បេះដូង ជំងឺមហារីក និង​ជំងឺ​ពុក​ឆ្អឹង​។

១៤.​ប្ល៊ែ​ក​ប៊ឺ​រ​រី​
​ផ្លែ​ប្ល៊ែ​ក​ប៊ឺ​រ​រី ជា​ប្រភព​ដ៏​ល្អ​នៃ​សារធាតុចិញ្ចឹម​ជាច្រើន និង​សមាសធាតុ​រុក្ខជាតិ​មាន​ប្រយោជន៍​។ សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម និង​លក្ខណៈ​ប្រឆាំងនឹង​ការ​រលាក​របស់​ពួកគេ​អាច​បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​រ៉ាំរ៉ៃ​។

១៥.​ក្រូច​
​ផ្លែក្រូច​មាន​វីតាមីន ជាតិ​រ៉ែ និង​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​សំខាន់ៗ​មួយចំនួន​។ ទាំងនេះ អាច​កាត់បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​លក្ខខណ្ឌ​មួយចំនួន​ដូចជា គ្រួស​ក្នុង​តំរងនោម និង​ភាពស្លេកស្លាំង​។

១៦.​ចេក​
​ចេក ផ្តល់នូវ​សារធាតុចិញ្ចឹម និង​សមាសធាតុ​រុក្ខជាតិ​ជាច្រើន​រួមទាំង​ម្សៅ ដែល​ធន់​ទ្រាំ និង pectin​។ ចេក​អាចមាន​អត្ថប្រយោជន៍​សម្រាប់​ការធ្វើ​លំ​ហាត់ប្រាណ ការគ្រប់គ្រង​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម និង​សុខភាព​រំលាយ​អាហារ​។

១៧.​ទំពាំងបាយជូរ​ក្រហម និង​ស្វាយ​
​ទំពាំងបាយជូរ​ក្រហម និង​ស្វាយ សម្បូរ​ទៅដោយ​សារធាតុចិញ្ចឹម និង​សមាសធាតុ​រុក្ខជាតិ​ដទៃទៀត ដែល​អាច​បន្ថយ​ការ​រលាក និង​បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​។​

១៨.​ត្របែក​
​ផ្លែ​ត្របែក មាន​វីតាមីន ជាតិ​ខនិជ ជាតិ​សរសៃ និង​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ខ្ពស់​។ វា​អាច​កាត់បន្ថយ​ការ​រលាក និង​ជួយ​ការពារ​ជំងឺមហារីក​មួយចំនួន​។

១៩.​ល្ហុង​
​ផ្លែ​ល្ហុង មាន​សារធាតុចិញ្ចឹម​ក្រាស់ និង​សំបូរ​ទៅដោយ​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​។ ការបរិភោគ​វា​អាច​កាត់បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺមហារីក និង​ធ្វើអោយ​ប្រសើរឡើង​នូវ​ការរំលាយ​អាហារ​។

២០.​ឈឺរ​រី​
​ផ្លែ​ឈឺរ​រី សម្បូរ​ទៅដោយ​សារធាតុចិញ្ចឹម និង​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​។ វា​ក៏​ផ្ទុក​មេឡានីន ដែល​អាចធ្វើអោយ​គុណភាព​នៃ​ដំណេក​របស់​អ្នក​ប្រសើរឡើង​៕