ផ្លែស្វាយ ត្រឹមតែមានរសជាតិឈ្ងុយឆ្ងាញ់ប៉ុណ្ណោះទេ តែថែមទាំងមានទម្រង់អាហារូបត្ថម្ភគួរឱ្យចាប់អារម្មណ៍ផងដែរ។
តាមពិតការសិក្សា បានផ្សារភ្ជាប់ផ្លែស្វាយ និងសារធាតុចិញ្ចឹមរបស់វាទៅនឹងគុណប្រយោជន៍សុខភាពដូចជា ភាពប្រសើរឡើងនៃប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ សុខភាពរំលាយអាហារ និងភ្នែក ក៏ដូចជាការថយចុះហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកមួយចំនួន។
នេះជាទិដ្ឋភាពទូទៅនៃផ្លែស្វាយសារធាតុចិញ្ចឹមអត្ថប្រយោជន៍ និងគន្លឹះខ្លះៗ ៖
.ខ្ចប់មកជាមួយនូវសារធាតុចិញ្ចឹម
ស្វាយ មានកាឡូរីទាបតែមានសារធាតុចិញ្ចឹមខ្ពស់ ជាពិសេសវីតាមីនសេដែលជួយការពារភាពស៊ាំការស្រូបយកជាតិដែក និងការលូតលាស់ និងជួសជុល។
.មានសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មខ្ពស់
ស្វាយ មាន Polyphenols ជាងបួនប្រភេទផ្សេងៗគ្នា រួមទាំង mangiferinដែលមានឥទ្ធិពលជាពិសេស។ Polyphenols មានមុខងារ ដូចជាសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មនៅខាងក្នុងខ្លួនអ្នក។
.បង្កើនភាពស៊ាំ
ស្វាយគឺជាប្រភពដ៏ល្អនៃអាស៊ីដ folate វីតាមីន B ជាច្រើនក៏ដូចជាវីតាមីន A, C, K និង E ដែលសារធាតុទាំងអស់នេះជួយបង្កើនភាពស៊ាំ។
.ទ្រទ្រង់សុខភាពបេះដូង
ស្វាយមានផ្ទុកម៉ាញ៉េស្យូម ប៉ូតាស្យូម និងម៉ង់ហ្គាណែសប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ដែលទាំងអស់នេះ គាំទ្រដល់មុខងារបេះដូង ដែលមានសុខភាពល្អ។
.អាចធ្វើអោយប្រសើរឡើងនូវសុខភាពរំលាយអាហារ
ស្វាយ មានអង់ស៊ីមរំលាយអាហារ ទឹក ចំណីអាហារមានជាតិសរសៃ និងសមាសធាតុផ្សេងៗទៀត ដែលជួយដល់ទិដ្ឋភាពផ្សេងៗនៃសុខភាពរំលាយអាហារ។
.ទ្រងទ្រង់សុខភាពភ្នែក
ស្វាយមានផ្ទុកសារជាតិ lutein, zeaxanthin និងវីតាមីន A ដែលជួយដល់សុខភាពភ្នែក។ Lutein និង zeaxanthin អាចការពារពីព្រះអាទិត្យបានខណៈពេលដែលកង្វះវីតាមីន A អាចបង្កើតបញ្ហាភ្នែក។
.អាចធ្វើអោយប្រសើរឡើងនូវសុខភាពសក់និងស្បែក
ស្វាយមានផ្ទុកនូវវីតាមីន C ដែលជួយឱ្យស្បែករបស់អ្នកមានភាពបត់បែន និងការពារកុំអោយមានស្នាមរលាក និងស្នាមជ្រួញ។ វាក៏ផ្តល់នូវវីតាមីន A ដែលជួយលើកកម្ពស់សក់ឱ្យមានសុខភាពល្អ។
.អាចជួយបន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺមហារីកមួយចំនួន
Polyphenols របស់ស្វាយ អាចប្រឆាំងនឹងស្ត្រេសអុកស៊ីតកម្ម ដែលត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ទៅនឹងជំងឺមហារីកពោះវៀនធំ សួត ក្រពេញប្រូស្តាត មហារីកសុដន់ និងឆ្អឹង។
.ឆ្ងាញ់និងងាយបន្ថែមក្នុងរបបអាហាររបស់អ្នក
ស្វាយមានរសជាតិឆ្ងាញ់ ហើយអាចទទួលទានបានតាមវិធីជាច្រើន។ ទោះយ៉ាងណាក៏ដោយវាមានជាតិស្ករច្រើនជាងផ្លែឈើដទៃទៀត។ សូមទទួលទានផ្លែស្វាយក្នុងកម្រិតមធ្យមដោយកំណត់វាឱ្យតិចជាង ២ ពែង (៣៣០ ក្រាម) ក្នុងមួយថ្ងៃ៕