Join with Health.com.kh on Telegram

ទោះបីជា​ រាង​កាយ​របស់​យើង​ម្នាក់ៗ​ ត្រូវការ​កូ​លេ​ស្ដេ​រ៉ូ​ល​ខ្លះ​ក៏​ពិតមែន​ តែ​សារធាតុ​នេះ​ ផ្តល់​ ឲ្យ​នូវ​គុណវិបត្តិ​ច្រើន​ជាង​គុណសម្បត្តិ​។​ ចំនួន​ដ៏​ច្រើន​នៃ​កូ​លេ​ស្ដេ​រ៉ូ​ល​ មិន​ត្រឹមតែ​ ធ្វើ​ឲ្យ​មាននូវ​ជំងឺ​ បេះដូង​ សំពាធ​ឈាម​ឡើង​ខ្ពស់​ និង​ ជំងឺ​ដាច់​ស​សៃ​ឈាម​ខួរក្បាល​ប៉ុណ្ណោះ​ទេ​ ប៉ុន្តែ​វា​ក៏​អាច​បង្កើត​ជា​ ក្រួស​ក្នុង​ប្រ​ម៉ាត់​ផង​ដែរ​។​ ទោះជា​ក្រួស​ទាំងនេះ​ តូចៗ​ក៏​ពិតមែន​ ប៉ុន្តែ​វា​អាច​បង្ក​រការ​ឈឺចាប់​យ៉ាង​ ខ្លាំង​។​

​ក្រួស​ទាំងនេះ​ កើត​មាននៅ​ក្នុង​ថង់​ប្រ​ម៉ាត់​ ជាទី​តាំង​សំរាប់​ផ្ទុក​ទឹក​ប្រ​ម៉ាត់​ ដែល​រាង​កាយ​យើង​ ប្រើប្រាស់​សំរាប់​រំលាយ​ខ្លាញ់​ នៅ​ក្នុង​ពោះវៀនតូច​។​ ទឹក​ប្រ​ម៉ាត់​ ជា​ធម្មតា​មាន​សភាព​រាវ​ ហើយ​មាន​ ផ្ទុក​ភាគល្អិត​តូចៗ​ ដូច​ជា​កូ​លេ​ស្ដេ​រ៉ូ​ល​ ប្រូតេអ៊ីន​ និង​ខ្លាញ់​។​ 

​វេជ្ជបណ្ឌិត​ Henry​ A.​ Pitts​ សាស្ត្រាចារ្យ​ផ្នែក​វះកាត់​ និង​ ជា​ប្រធាន​ ផ្នែក​វះកាត់​ថ្លើម​ លំពែង​និង​ ប្រ​ម៉ាត់​នៅ​មន្ទី​ពេទ្យ​ Johns​ Hopkins​ រដ្ឋ​ Baltimore​ សហរដ្ឋអាមេរិក​ និយាយ​ថា​ ប៉ុន្តែ​នៅ​ពេល​ដែល​ នៅ​ក្នុង​របប​អាហារ​យើង​ យើង​ញ៉ាំ​ខ្លាញ់​ និង​កូ​លេ​ស្ដេ​រ៉ូ​ល​ច្រើន​ ភាគល្អិត​តូចៗ​ទាំងនេះ​ ទំនងជា​ អាច​ផ្តុំ​ គ្នា​បង្កើត​ជា​ ក្រួស​បាន​។​ គាត់​បន្ត​ទៀត​ថា​ ដូច្នេះ​ហើយ​ដំ​បូ​ន្នា​ន​ល្អ​បំផុត​សំរាប់​អ្នក​ ដែល​ងាយ​ កើត​ ក្រួស​ ក្នុង​ប្រ​ម៉ាត់​ គេ​គួរតែ​ញ៉ាំ​ឲ្យ​បាន​តិច​ជាង​មុន​នូវ​ សាច់​ក្រហម​ អាហារ​ធ្វើ​ពី​ទឹកដោះគោ​ មាន​ខ្លាញ់​ ច្រើន​ និង​អាហារ​ ទាំងឡាយ​ណា​ដែល​មាន​ខ្លាញ់​ និង​កូ​លេ​ស្ដេ​រ៉ូ​ល​ច្រើន​។​

​វិធី​ម្យ៉ាងទៀត​ដើម្បី​ ជួយ​បង្ការ​ពី​ក្រួស​ក្នុង​ប្រ​ម៉ាត់​នេះ​ គឺ​ញ៉ាំ​តិច​ជាង​មុន​ តែ​ច្រើន​ដង​។​ ដោយ​ សារ​តែ​ ក្រួស​ក្នុង​ប្រ​ម៉ាត់​បង្ករ​ឡើង​ពី​ ការ​ផ្តុំ​គ្នា​នៃ​កំទេចកំទី​ល្អិតៗ​ ការ​ដែល​ថង់​ទឹក​ប្រ​ម៉ាត់​កន្ត្រាក់​ញឹក​ ញាប់​ជាង​មុន​ អាច​ជួយ​ការពារ​យក​កំទេចកំទី​ល្អិតៗ​ទាំងនេះ​ចេញ​ មុន​ពេល​វា​ផ្តុំ​ជា​ក្រួស​។​ ថង់​ទឹក​ ប្រ​ម៉ាត់​កន្ត្រាក់​នៅ​ពេល​ដែល​អ្នក​ញ៉ាំ​ ដូច្នេះ​ការ​ញ៉ាំ​តិច​ តែ​ច្រើន​ដង​ក្នុង​មួយ​ថ្ងៃ​ ប្រសើរ​ជាង​ការ​ញ៉ាំ​ ច្រើន​ តែ​ពីរ​ ឬ​បី​ដង​ ដោយសារ​តែ​វា​អាច​ជួយ​ធ្វើ​អោយ​ថង់​ទឹក​ប្រ​ម៉ាត់​ សកម្ម​ និង​ មិន​មាននូវ​កំទេចកំទី​ ល្អិតៗ​។​ អ្នក​ស្រាវជ្រាវ​នៅ​មហាវិទ្យាល័យ​រ៉ូ​ម​ បាន​ពិនិត្យ​មើល​នូវ​ ចលនា​របស់​ថង់​ទឹក​ប្រ​ម៉ាត់​ ដោយ​ប្រើប្រាស់​ប​ចេ្ច​ក​វិទ្យា​ អ៊ុ​ល​ត្រា​សោ​ន​(Ultrasound)​ ហើយ​បាន​រក​ឃើញ​ថា​ការ​ញ៉ាំ​អាហារ​ញឹក​ ញាប់​ធ្វើ​ឲ្យ​ ថង់​ប្រ​ម៉ាត់​ក្រឡាប់​ឡើង​លើ​ខ្ពស់​ ដែល​ទំនងជា​ធ្វើ​អោយ​កំទេចកំទី​ មិន​អាច​ករ​ជា​ក្រួស​ បាន​ឡើយ​។​ ការ​ផឹកទឹក​ច្រើន​ ក៏​ជួយ​ការពារ​មិន​ឲ្យ​ករ​ជា​ ក្រួស​បាន​ដែរ​។​ 

​វេជ្ជបណ្ឌិត​Michael​ D.​ Myers​ គ្រូពេទ្យ​គ្លីនិក​ឯកជន​ នៅ​ Los​ Alamitos​ រដ្ឋ​California​ និយាយ​ ថា​មនុស្ស​ដែល​លើស​ទំងន់​ ទំនងជា​អាច​មាន​ ជំងឺ​គ្រោះ​ក្នុង​ប្រ​ម៉ាត់​ច្រើន​ ជាង​អ្នក​ស្គម​។​ គាត់​បាន​ ពន្យល់​ថា​“​មួយ​ផោន​នៃ​ខ្លាញ់​នៅ​ក្នុង​រាង​កាយ​របស់​អ្នក​ បង្កើត​បានជា​១០​ មី​លី​ក្រាម​ នៃ​កូ​លេ​ស្ដេ​រ៉ុល​”​។​

​ដូច្នេះ​ហើយ​ក្រៅពី​កាត់​បន្ថយ​នូវ​អាហារ​ ដែល​មាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​ខ្ពស់​ ប្រការ​ល្អ​ គួរតែ​ញ៉ាំ​ ផ្លែ​ឈើ​ បន្លែ​ សណ្តែកកួរ​ និង​ គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ​ ដោយសារ​តែ​អាហារ​ទាំងនេះ​ជា​អាហារ​មូលដ្ឋាន​ ក្នុង​ការ​សម្រក​ ទំងន់​។​

​វេជ្ជបណ្ឌិត​ Myers​ បន្ត​ទៀត​ថា​ ថ្វី​ត្បិត​តែ​ការ​សម្រក​ទំងន់​ អាច​ជួយ​ការពារ​ជំងឺ​គ្រោះ​ក្នុង​ប្រ​ម៉ាត់​

​ប៉ុន្តែ​ការ​ស្រក​ទំងន់​ច្រើន​ពេក​ និង​ឆាប់រហ័ស​ អាច​មាន​ផល​ប៉ះពាល់​មិនល្អ​ទៅ​វិញ​ទេ​ ដោយសារ​តែ​វា​ ធ្វើ​ឲ្យ​កូ​លេ​ស្ដេ​រ៉ុល​ ក្នុង​ប្រ​ម៉ាត់​កើនឡើង​។​ ផល​ប៉ះពាល់​ដូច​គ្នា​នេះ​កើត​មាន​ចំពោះ​អ្នក​ ដែល​អនុវត្ត​របប​ អាហារ​ដែល​មាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​ទាប​ផង​ដែរ​។​ កាលណា​ដែល​អ្នក​ កាត់​បន្ថយ​របប​អាហារ​របស់​អ្នក​ តាម​ ធម្មជាតិ​ ប្រ​ម៉ាត់​ នឹង​ ធ្វើការ​មិនសូវ​សកម្ម​ ដែល​នេះ​អាច​ធ្វើ​ឲ្យ​កករ​ខាប់​ផ្តុំ​គ្នា​ជា​ ដុំៗ​បាន​។​

​វេជ្ជបណ្ឌិត​ Dominic​ Nompleggi​ សាស្ត្រាចារ្យ​ផ្នែក​ស​ល្យ​សាស្ត្រ​ នៅ​មហាវិទ្យាល័យ​ Massachusetts​ នាទី​ក្រុង​Worcester​ សហរដ្ឋអាមេរិក​ និយាយ​ថា​ ប្រសិនបើ​ យើង​រាប់​កាឡូរី​ វិញ​ ចំនួន​ចន្លោះ​ពី​ ១០០០-១២០០​ ក្នុង​មួយ​ថ្ងៃ​ នឹង​ជួយ​ឲ្យ​យើង​ស្រក​ទំងន់​ ដោយ​មិន​ប្រឈម​មុខ​នឹង​ក្រួស​ ក្នុង​ប្រ​ម៉ាត់​។