Join with Health.com.kh on Telegram

​ការស្រាវជ្រាវ​ថ្មី​មួយ​បាន​បង្ហាញថា អាហារ​ដែល​មាន​បន្លែ​ច្រើន​អាច​ជួយ​ការពារ​ពី​ជំងឺ​រលាក​លំពែង​ស្រួចស្រាវ​បាន​។​
​លំពែង​គឺជា​សរីរៈ​មួយ​ដែល​ស្ថិត​នៅ​ពីក្រោយ​ក្រពះ​, វា​បញ្ចេញ​អង់ស៊ីម​សម្រាប់​រំលាយ​អាហារ​។ ជំងឺ​រលាក​លំពែង​ស្រួចស្រាល​គឺជា​ជំងឺ​មួយ​គំរាមកំហែង​ដល់​ជីវិត​ដែល​កើតមាន​នៅពេល​ដែល​អង់​ស៊ីម​ទាំងនោះ​ចាប់ផ្តើម​កម្ចេច​កោសិកា​លំពែង​ខ្លួន​វា​។​

​អ្នកស្រាវជ្រាវ​ដែល​នៅ​ឯ​វិទ្យាស្ថាន Karolinska ក្នុង​ទីក្រុង Stockholm ក្នុង​ប្រទេស​ស៊ុយអែត បាន​ពិនិត្យ​លើ​មនុស្ស​ពេញវ័យ​ជនជាតិ​ស៊ុយអែត ៨០.០០០​នាក់​ក្នុង​រយៈពេល​១១​ឆ្នាំ​បន្ទាប់​ពួកគេ​បាន​ឆ្លើយ​សំណួរ​អំពី​ចំណីអាហារ​របស់​ពួកគេ​ក្នុង​ឆ្នាំ​១៩៩៧​។ គោលដៅ​នៃ​ការស្រាវជ្រាវ​គឺ​បង្កើន​ការយល់ដឹង​អោយ​កាន់តែ​ប្រសើរ​នៃ​ការផ្សារភ្ជាប់​គ្នា​រវាង​កម្រិត​នៃ​ការប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ដែល​ត្រូវ​បាន​ប៉ះពាល់​ដោយសារ​អាហារ​, និង​ការកើនឡើង​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​រលាក​លំពែង​ស្រួចស្រាវ​។​

​ជាង​១១​ឆ្នាំ​, អ្នកចូលរួម​៣២០​នាក់​បាន​វិវត្ត​ទៅ​ជា​ករណី​នៃ​ជំងឺ​រលាក​លំពែង​ស្រួចស្រាវ​ដែល​មិន​ត្រូវ​បាន​ផ្សារភ្ជាប់​ទៅ​នឹង​គ្រួស​ក្នុង​ថង់ទឹកប្រមាត់ ដែលជា​មូលហេតុ​ទូទៅ​នៃ​ជំងឺ​នេះ​។​ ​ជា​មធ្យម​, ពួកគេ​បាន​ញ៉ាំ​បន្លែ ២,៥​ឈុត​ក្នុង​មួយថ្ងៃ និង​ផ្លែឈើ​២​ឈុត​ក្នុង​មួយថ្ងៃ​។​
​អ្នកស្រាវជ្រាវ​បាន​រកឃើញថា ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​រលាក​លំពែង​ស្រួចស្រាវ​ហាក់ដូចជា​មិនមាន​អ្វី​ដែល​ទាក់ទង​នឹង​ផ្លែ​ឈើ​ដែល​មនុស្ស​បាន​ញ៉ាំ​នោះទេ​។ វី​កទ័រ អូ​ស្កា​សាន់​(Viktor Oskarsson) និង​មិត្ត​រួម​ការងារ​របស់​គាត់​បា​ន​និយាយថា ទោះជា​យ៉ាងណា​ក៏ដោយ​, បន្លែ​បាន​ស្តែង​ចេញ​ជា​កត្តា​សំខាន់​។​

​បន្ទាប់ពី​បាន​មើល​លើ​ស្ថិតិ​ចំពោះ​កត្តា​ដទៃទៀត​ផ្សេងទៀត​, អ្នកស្រាវជ្រាវ​បាន​រកឃើញថា អ្នក​ដែល​បាន​ញ៉ាំ​បន្លែ​ច្រើនជាង​៤​ឈុត​ក្នុង​មួយ​ថ្ងៃ​គឺ​ហាក់ដូចជា​មិនសូវ​វិវត្ត​ទៅ​ជា​ជំងឺរលាក​លំពែង​ស្រួចស្រាវ​៤៤%​ជាង​អ្នក​ដល​បាន​ញ៉ាំ​វា​តិច​ជាង​មួយដង​ក្នុង​មួយថ្ងៃ​។​
​ការស្រាវជ្រាវ​បានចង្អុលបង្ហាញ​ថា មនុស្ស​លើស​ទម្ងន់ និង​អ្នក​ដែល​ផឹក​ស្រា​ច្រើនជាង​១​កំប៉ុង​ក្នុង​មួយ​ថ្ងៃ​បាន​លេចឡើង​ជា​ការទទួល​បាន​ប្រយោជន៍​វិជ្ជមាន​ពី​ការ​ញ៉ាំ​បន្លែ​ច្រើន​។​