រាងកាយអ្នក ត្រូវការជាតិកាល់ស្យូម និងវីតាមីន D។ ដូច្នេះ តើអ្នកបានទទួលវាគ្រប់គ្រាន់ហើយឫនៅ? មនុស្សជាច្រើន មិនបានទទួលវាគ្រប់គ្រាន់ទេ។
វិធីដ៏ល្អបំផុត ដើម្បីទទួលបានកាល់ស្យូម គឺរបបអាហាររបស់អ្នក។ អ្នកប្រហែលជា បានដឹងហើយថា ផលិតផលទឹកដោះគោ ដូចជាទឹកដោះគោ ឈីស និងយ៉ាអួរ ផ្តល់នូវជាតិកាល់ស្យូម។ ប៉ុន្តែ នៅទីនេះ យើងនឹងប្រាប់អាថ៌កំបាំងផ្សេងទៀតដល់អ្នក ចំពោះអាហារដែលផ្ទុកនូវជាតិកាល់ស្យូម។ អាហារទាំងនោះ មាន៖
.ស្ពៃ Spinach (បន្លែម្យ៉ាងស្រដៀងស្ពៃខ្មៅ)
.ខាត់ណា
.ពោតបារាំង
.ស្ពៃ Collards
.សណ្តែកសៀង
.សណ្តែកស
.ត្រីមួយចំនួន ដូចជាត្រីសាឌីន ត្រីសាលម៉ុន
.ត្រី Perch
.ត្រី rainbow trout
.អាហារបង្កើនកំលាំងដែលផ្ទុកជាតិកាល់ស្យូម ដូចជា ទឹកក្រូច ម្ស៉ៅធញ្ញជាតិ និងធញ្ញជាតិសម្រាប់អាហារពេលព្រឹក។
ចំណែកអាហារដែលផ្ទុកទៅវីតាមីន D មានដូចជា៖
.ត្រីមានជាតិខ្លាញ់ ដូចជា ត្រីធូណា ត្រីស្បៃកា (mackerel) និងត្រីសាលម៉ុន
.អាហារដែលសំបូរទៅដោយវីតាមីន D ដូចជាផលិតផលផ្សំពីទឹកដោះគោ ទឹកក្រូចទឹកដោះគោ សណ្តែក និងធញ្ញជាតិ
.ថ្លើមគោ
.ឈីស
.ស៊ុតក្រហម
ដើម្បីទទួលបានវីតាមីន D ពីអាហារ ត្រីគឺជាជម្រើសដ៏ល្អ។
តើរាងកាយអ្នកត្រូវការជីវជាតិទាំងនេះប៉ុន្មាន?
យោងតាមវិទ្យាស្ថានវេជ្ជសាស្ត្រ ខាងក្រោមនេះជាចំនួនដែលអ្នកត្រូវការ កាល់ស្យូម និង វីតាមីន D ក្នុងមួយថ្ងៃ។
កាល់ស្យូម
.កុមារ អាយុពី ១-៣ ឆ្នាំ ៖ ៧០០ម.ល
.កុមារ អាយុពី ៤-៨ ឆ្នាំ ៖ ១.០០០ម.ល
.កុមារ អាយុពី ៩-១៨ ឆ្នាំ ៖ ១.៣០០ម.ល
.មនុស្សពេញវ័យ អាយុពី ១៩-៥០ ឆ្នាំ ៖ ១.០០០ម.ល
.ស្ត្រី អាយុពី ៥១-៧០ ឆ្នាំ ៖ ១.២០០ម.ល
.បុរសអាយុ ៥១-៧០ ៖ ១.០០០ម.ល
.ស្ត្រី និងបុរស អាយុ ៧១ ឆ្នាំឡើងទៅ ៖ ១.២០០ម.ល
វីតាមីន D
.អាយុពី ១-៧០ឆ្នាំ ៖ ៦០០IU
.អាយុពី ៧១ ឆ្នាំឡើងទៅ ៖ ៨០០IU
គ្រូពេទ្យរបស់អ្នកអាចណែនាំអោយមានកំរិតកាល់ស្យូម និងវីតាមីន D ខ្ពស់ជាពិសេសប្រសិនបើអ្នកមិនបានទទួលវាគ្រប់គ្រាន់ ឬមានហានិភ័យនៃជំងឺពុកឆ្អឹង៕