6 Good Reasons to Eat a Banana Today

​តើ​ផ្លែ​ចេក​ល្អ​យ៉ាងដូចម្តេចខ្លះ​? ក្រៅពី​សំបូរ​ទៅដោយ​វីតាមីន B6 ចេក​គឺជា​ប្រភព​ដ៏​ល្អ​នៃ​វីតាមីន C អាហារ​បំប៉ន​ជាតិ​សរសៃ និង​ម៉​ង់​ហ្គា​ណែ​ស​។ តើ​ទាំងនេះ នឹង​ផ្តល់​អ្វីខ្លះ​សម្រាប់​សុខភាព​អ្នក​? ទាំងនេះ ជាហេតុ​ផល​ដែល​ត្រូវ​បរិភោគ​ផ្លែ​ចេក​៖

១.​ចេក​គឺជា​ប្រភព​ផ្លែឈើ​ដ៏​ល្អ​បំផុត​មួយ​នៃ​វីតាមីន B6
​វីតាមីន B6 ពី​ចេក ងាយ​ស្រូបយក​ដោយ​រាងកាយ​របស់​អ្នក ហើយ​ចេក​ដែលមាន​ទំហំ​មធ្យម អាច​ផ្តល់នូវ​តម្រូវការ​វីតាមីន B6 ប្រចាំថ្ងៃ​របស់​អ្នក​។

​វីតាមីន B6 ជួយ​ដល់​រាងកាយ​របស់​អ្នក​៖
-​ផលិត​កោសិកា​ឈាមក្រហម​
-​រំលាយ​កាបូ​អ៊ី​ដ្រា​ត​និង​ខ្លាញ់​បំប្លែង​វា​ទៅជា​ថាមពល​
-​រំលាយ​អាស៊ីត​អា​មី​ណូ​
-​យកសារ​ធាតុគីមី​ដែល​មិន​ចង់បាន​ចេញពី​ថ្លើម​និង​តម្រងនោម​របស់​អ្នក​និង​
-​ថែរក្សា​ប្រព័ន្ធ​សរសៃប្រសាទ​ដែលមាន​សុខភាព​ល្អ​។​

​វីតាមីន B6 ក៏​ល្អ​សម្រាប់​ស្ត្រី​មាន​ផ្ទៃពោះ​ផងដែរ ព្រោះ​វា​ជួយ​បំពេញតម្រូវការ​រីកលូតលាស់​កូន​ក្នុង​ផ្ទៃ​។

២.​ចេក​គឺជា​ប្រភព​វីតាមីន C
​អ្នក​ប្រហែលជា​មិនបាន​ចូល​ប​ញ្ចូ​ក​ផ្លែ​ចេក ទៅក្នុង​ប្រភព​នៃ​វីតាមីន C ទេ ប៉ុន្តែ​ចេក ដែលមាន​ទំហំ​មធ្យម​នឹង​ផ្តល់​ប្រហែល ១០ ភាគរយ​នៃ​តម្រូវការ​វីតាមីន C ប្រចាំថ្ងៃ​របស់​អ្នក​។​

​ជំនួយ​វីតាមីន​សេ​ចំពោះ​រាងកាយ​៖
-​ការពារ​រាងកាយ​របស់​អ្នក​ពី​ការបំផ្លាញ​កោសិកា​និង​ជាលិកា​
-​រាងកាយ​របស់​អ្នក​ស្រូបយក​ជាតិ​ដែក​បានល្អ​
-​រាងកាយ​របស់​អ្នក​ផលិត​ជាតិ​កូ​ឡា​ជែ​ន​ដែលជា​ប្រូតេអ៊ីន​ដែល​ជួយ​ថែរក្សា​ស្បែក​ឆ្អឹង​និង​ដងខ្លួន​របស់​អ្នក​និង​
-​ជួយ​ដល់​សុខភាព​ខួរក្បាល​តាមរយៈ​ការផលិត​សារធាតុ serotonin ដែលជា​អរ​ម៉ូ​ន​ជះឥទ្ធិពល​ដល់​វដ្ត​នៃ​ការ​គេង អារម្មណ៍ និង​បទពិសោធន៍​នៃ​ស្ត្រេ​ស​។

៣.​ម៉​ង់​ហ្គា​ណែ​ស​នៅក្នុង​ចេក​គឺ​ល្អ​សម្រាប់​ស្បែក​របស់​អ្នក​
​ចេក​មាន​ទំហំ​មធ្យម​មួយ​ផ្តល់នូវ​ប្រមាណ​ជា ១៣% នៃ​តម្រូវកា​រម៉ង់​ហ្គា​ណែ​ស​ប្រចាំថ្ងៃ​របស់​អ្នក​។ ម៉​ង់​ហ្គា​ណែ​ស​ជួយ​ឱ្យ​រាងកាយ​របស់​អ្នកបង្កើត​កូ​ឡា​ជែ​ន និង​ការពារ​ស្បែក និង​កោសិកា​របស់​អ្នក​ប្រឆាំងនឹង​ការខូចខាត​រ៉ាឌីកាល់​សេរី​។​

៤.​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម​ក្នុង​ចេក​ល្អ​សម្រាប់​សុខភាព​បេះដូង​និង​សម្ពាធ​ឈាម​
​ចេក​ដែលមាន​ទំហំ​មធ្យម​នឹង​ផ្តល់នូវ​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម​ប្រហែល ៣២០-៤០០​មី​លី​ក្រាម ដែល​បំពេញបាន​ប្រហែល ១០​ភាគរយ នៃ​តម្រូវការ​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម​ប្រចាំថ្ងៃ​របស់​អ្នក​។​

​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម​ជួយ​ឱ្យ​រាងកាយ​របស់​អ្នករក្សា​បាន​នូវ​សុខភាព​បេះដូង និង​សម្ពាធ​ឈាម​។ លើសពីនេះទៅទៀត ចេក​មាន​ជាតិ​សូ​ដ្យូ​ម​ទាប​។ ការបញ្ចូល​ជាតិ​សូ​ដ្យូ​ម​ទាប និង​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម​ខ្ពស់​ជួយ​គ្រប់គ្រង​សម្ពាធ​ឈាម​ខ្ពស់​។

៥.​ចេក​អាចជួយ​ដល់​ការរំលាយ​អាហារ និង​ជួយ​កម្ចាត់​បញ្ហា​ក្រពះ​ពោះវៀន​
​ចេក​មធ្យម​មួយ​នឹង​ផ្តល់​ប្រហែល ១០-១២% នៃ​តម្រូវការ​ជាតិ​សរសៃ​ប្រចាំថ្ងៃ​របស់​អ្នក​។ ក្រុមប្រឹក្សា​លើកកម្ពស់​សុខភាព​រប​ស់​ប្រទេស​សឹង្ហ​បុរី ណែ​នាំអោយ​ទទួលទាន​អាហារ ដែលមាន​ជាតិ​សរសៃ​ប្រចាំថ្ងៃ ២០​ក្រាម សំរាប់​ស្ត្រី និង ២៦​ក្រាម សំរាប់​បុរស​។​

​សរសៃ​រលាយ និង មិន​រលាយ ដើរតួនាទី​យ៉ាងសំខាន់​ចំពោះ​សុខភាព​។ ជាតិ​សរសៃ​រលាយ ជួយ​ឱ្យ​រាងកាយ​គ្រប់គ្រង​កម្រិត​ជាតិ​ស្ករ​ក្នុង​ឈាម និង​កម្ចាត់​ចោល​នូវ​សារធាតុ​ខ្លាញ់ ដូចជា​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ុល​។ ជាតិ​សរសៃ​ដែល​មិន​រលាយ ជួយ​បន្ថែម​ទម្ងន់ និង​ភាព​ទន់​ដល់​លាមក ដែល​ធ្វើឱ្យ​អ្នកមាន​ចលនា​ពោះវៀន​ទៀងទាត់​។ ហេតុនេះ ជួយ​ឱ្យ​ពោះវៀន​របស់​អ្នកមាន​សុខភាព​ល្អ និង​មាន​សុវត្ថិភាព​ពី​បាក់តេរី ដែល​បង្ក​គ្រោះថ្នាក់​។​

​ជាពិសេស សាច់​ចេក​ដែល​ទើប​ទុំ​ថ្មីៗ មាន​ផ្ទុក​នូវ​ម្សៅ ដែល​មិន​រំលាយ (​ម្សៅ​ធន់​) នៅក្នុង​ពោះវៀនតូច​របស់​អ្នក​ហើយ​អាច​ឆ្លង​ចូលក្នុង​ពោះវៀនធំ​បាន​។ ចេក បែបនេះ​ជួយ​អ្នក​ក្នុងការ​គ្រប់គ្រង​ទម្ងន់​របស់​អ្នក​ឱ្យបាន​ល្អ ដោយសារ​អ្នក​ឆ្អែត​បានយូរ​។​

​ដែល​បាន​និយាយថា ចេក​អាចជួយ​អ្នក​ឱ្យ​កម្ចាត់​បញ្ហា​ក្រពះ​ពោះវៀន មានដូចជា​៖
-​ទល់លាមក​
-​ដំបៅ​ក្រពះ​
-​ឆ្អល់ចុងដង្ហើម​

៦.​ចេក​ផ្តល់ឱ្យ​អ្នក​នូវ​ថាមពល គ្មានជាតិខ្លាញ់ និង​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ុល​
​ចេក មាន​ជាតិ​ស្ករ​ធម្មជាតិ​ចំនួន​បី​គឺ sucrose, fructose និង​គ្លុយកូស – ផ្តល់ឱ្យ​អ្នក​នូវ​ប្រភព​ថាមពល ដែល​គ្មាន​ជាតិ​ខ្លាញ់ និង​កូ​លេ​ស្ត​រ៉ុល​។ ចេក​ពិត​ល្អ​ណាស់ ជាពិសេស​សម្រាប់​កុមារ និង​អត្ត​ព​លិ​ក សម្រាប់​អាហារ​ពេលព្រឹក​ជា​អាហារសម្រន់​ពេល​ថ្ងៃត្រង់ ឬ​មុន និង​ក្រោយ​កីឡា​៕