តើផ្លែចេកល្អយ៉ាងដូចម្តេចខ្លះ? ក្រៅពីសំបូរទៅដោយវីតាមីន B6 ចេកគឺជាប្រភពដ៏ល្អនៃវីតាមីន C អាហារបំប៉នជាតិសរសៃ និងម៉ង់ហ្គាណែស។ តើទាំងនេះ នឹងផ្តល់អ្វីខ្លះសម្រាប់សុខភាពអ្នក? ទាំងនេះ ជាហេតុផលដែលត្រូវបរិភោគផ្លែចេក៖
១.ចេកគឺជាប្រភពផ្លែឈើដ៏ល្អបំផុតមួយនៃវីតាមីន B6
វីតាមីន B6 ពីចេក ងាយស្រូបយកដោយរាងកាយរបស់អ្នក ហើយចេកដែលមានទំហំមធ្យម អាចផ្តល់នូវតម្រូវការវីតាមីន B6 ប្រចាំថ្ងៃរបស់អ្នក។
វីតាមីន B6 ជួយដល់រាងកាយរបស់អ្នក៖
-ផលិតកោសិកាឈាមក្រហម
-រំលាយកាបូអ៊ីដ្រាតនិងខ្លាញ់បំប្លែងវាទៅជាថាមពល
-រំលាយអាស៊ីតអាមីណូ
-យកសារធាតុគីមីដែលមិនចង់បានចេញពីថ្លើមនិងតម្រងនោមរបស់អ្នកនិង
-ថែរក្សាប្រព័ន្ធសរសៃប្រសាទដែលមានសុខភាពល្អ។
វីតាមីន B6 ក៏ល្អសម្រាប់ស្ត្រីមានផ្ទៃពោះផងដែរ ព្រោះវាជួយបំពេញតម្រូវការរីកលូតលាស់កូនក្នុងផ្ទៃ។
២.ចេកគឺជាប្រភពវីតាមីន C
អ្នកប្រហែលជាមិនបានចូលបញ្ចូកផ្លែចេក ទៅក្នុងប្រភពនៃវីតាមីន C ទេ ប៉ុន្តែចេក ដែលមានទំហំមធ្យមនឹងផ្តល់ប្រហែល ១០ ភាគរយនៃតម្រូវការវីតាមីន C ប្រចាំថ្ងៃរបស់អ្នក។
ជំនួយវីតាមីនសេចំពោះរាងកាយ៖
-ការពាររាងកាយរបស់អ្នកពីការបំផ្លាញកោសិកានិងជាលិកា
-រាងកាយរបស់អ្នកស្រូបយកជាតិដែកបានល្អ
-រាងកាយរបស់អ្នកផលិតជាតិកូឡាជែនដែលជាប្រូតេអ៊ីនដែលជួយថែរក្សាស្បែកឆ្អឹងនិងដងខ្លួនរបស់អ្នកនិង
-ជួយដល់សុខភាពខួរក្បាលតាមរយៈការផលិតសារធាតុ serotonin ដែលជាអរម៉ូនជះឥទ្ធិពលដល់វដ្តនៃការគេង អារម្មណ៍ និងបទពិសោធន៍នៃស្ត្រេស។
៣.ម៉ង់ហ្គាណែសនៅក្នុងចេកគឺល្អសម្រាប់ស្បែករបស់អ្នក
ចេកមានទំហំមធ្យមមួយផ្តល់នូវប្រមាណជា ១៣% នៃតម្រូវការម៉ង់ហ្គាណែសប្រចាំថ្ងៃរបស់អ្នក។ ម៉ង់ហ្គាណែសជួយឱ្យរាងកាយរបស់អ្នកបង្កើតកូឡាជែន និងការពារស្បែក និងកោសិការបស់អ្នកប្រឆាំងនឹងការខូចខាតរ៉ាឌីកាល់សេរី។
៤.ប៉ូតាស្យូមក្នុងចេកល្អសម្រាប់សុខភាពបេះដូងនិងសម្ពាធឈាម
ចេកដែលមានទំហំមធ្យមនឹងផ្តល់នូវប៉ូតាស្យូមប្រហែល ៣២០-៤០០មីលីក្រាម ដែលបំពេញបានប្រហែល ១០ភាគរយ នៃតម្រូវការប៉ូតាស្យូមប្រចាំថ្ងៃរបស់អ្នក។
ប៉ូតាស្យូមជួយឱ្យរាងកាយរបស់អ្នករក្សាបាននូវសុខភាពបេះដូង និងសម្ពាធឈាម។ លើសពីនេះទៅទៀត ចេកមានជាតិសូដ្យូមទាប។ ការបញ្ចូលជាតិសូដ្យូមទាប និងប៉ូតាស្យូមខ្ពស់ជួយគ្រប់គ្រងសម្ពាធឈាមខ្ពស់។
៥.ចេកអាចជួយដល់ការរំលាយអាហារ និងជួយកម្ចាត់បញ្ហាក្រពះពោះវៀន
ចេកមធ្យមមួយនឹងផ្តល់ប្រហែល ១០-១២% នៃតម្រូវការជាតិសរសៃប្រចាំថ្ងៃរបស់អ្នក។ ក្រុមប្រឹក្សាលើកកម្ពស់សុខភាពរបស់ប្រទេសសឹង្ហបុរី ណែនាំអោយទទួលទានអាហារ ដែលមានជាតិសរសៃប្រចាំថ្ងៃ ២០ក្រាម សំរាប់ស្ត្រី និង ២៦ក្រាម សំរាប់បុរស។
សរសៃរលាយ និង មិនរលាយ ដើរតួនាទីយ៉ាងសំខាន់ចំពោះសុខភាព។ ជាតិសរសៃរលាយ ជួយឱ្យរាងកាយគ្រប់គ្រងកម្រិតជាតិស្ករក្នុងឈាម និងកម្ចាត់ចោលនូវសារធាតុខ្លាញ់ ដូចជាកូលេស្តេរ៉ុល។ ជាតិសរសៃដែលមិនរលាយ ជួយបន្ថែមទម្ងន់ និងភាពទន់ដល់លាមក ដែលធ្វើឱ្យអ្នកមានចលនាពោះវៀនទៀងទាត់។ ហេតុនេះ ជួយឱ្យពោះវៀនរបស់អ្នកមានសុខភាពល្អ និងមានសុវត្ថិភាពពីបាក់តេរី ដែលបង្កគ្រោះថ្នាក់។
ជាពិសេស សាច់ចេកដែលទើបទុំថ្មីៗ មានផ្ទុកនូវម្សៅ ដែលមិនរំលាយ (ម្សៅធន់) នៅក្នុងពោះវៀនតូចរបស់អ្នកហើយអាចឆ្លងចូលក្នុងពោះវៀនធំបាន។ ចេក បែបនេះជួយអ្នកក្នុងការគ្រប់គ្រងទម្ងន់របស់អ្នកឱ្យបានល្អ ដោយសារអ្នកឆ្អែតបានយូរ។
ដែលបាននិយាយថា ចេកអាចជួយអ្នកឱ្យកម្ចាត់បញ្ហាក្រពះពោះវៀន មានដូចជា៖
-ទល់លាមក
-ដំបៅក្រពះ
-ឆ្អល់ចុងដង្ហើម
៦.ចេកផ្តល់ឱ្យអ្នកនូវថាមពល គ្មានជាតិខ្លាញ់ និងកូលេស្តេរ៉ុល
ចេក មានជាតិស្ករធម្មជាតិចំនួនបីគឺ sucrose, fructose និងគ្លុយកូស – ផ្តល់ឱ្យអ្នកនូវប្រភពថាមពល ដែលគ្មានជាតិខ្លាញ់ និងកូលេស្តរ៉ុល។ ចេកពិតល្អណាស់ ជាពិសេសសម្រាប់កុមារ និងអត្តពលិក សម្រាប់អាហារពេលព្រឹកជាអាហារសម្រន់ពេលថ្ងៃត្រង់ ឬមុន និងក្រោយកីឡា៕