Join with Health.com.kh on Telegram

​ការស្រាវជ្រាវ​តូច​មួយ​បានបង្ហាញ​ថា ការផឹក​ជាតិ​អាល់កុល​ជាច្រើន​ដង​ក្នុង​មួយ​សប្តាហ៍ អាច​ធ្វើអោយ​ប្រសើរ ឡើង​ដល់​សុខភាព​ឆ្អឹង​ចំពោះ​ស្ត្រី​វ័យ​ចំណាស់ ហើយ​បន្ថយ​នៃ​ការពុក​ឆ្អឹង​របស់​ពួកគេ​ផងដែរ​។​

​ឆ្អឹង​ជាទូទៅ​មាន​ការបាត់បង់​ឆ្អឹង​ដែល​ចាស់ និង​ជំនួស​វិញ​ដោយ​ឆ្អឹង​ថ្មី​។ ចំពោះ​អ្នក​ដែល​មាន​ជំងឺ​ពុក​ឆ្អឹង គឺ​ឆ្អឹង​ដែល​បាត់បង់​គឺ​ច្រើន​ជាង​ឆ្អឹង​ដែល​បង្កើត​ថ្មី​។ អ្នកស្រាវជ្រាវ​បាន​ពន្យល់ថា ស្ត្រី​ក្រោយ​អស់​រដូវ​គឺមាន​ហានិភ័យ​ខ្ពស់​ដោយសារតែ​ការថយចុះ​អរ​ម៉ូ​ន​អ៊ឹ​ស្ត្រូ​សែន ដែល​ជា​អរ​ម៉ូ​ន​មួយ​សំខាន់​សម្រាប់​ភាពរឹងមាំ​របស់​ឆ្អឹង​។​

​អ្នកដឹកនាំ​ក្នុង​ការស្រាវជ្រាវ​គឺ យូ​ហ្ស៊ុ​ឡា អ៊ី​វ៉ា​នី​(Urszula Iwaniec) ជា​សាស្ត្រាចារ្យ​រង​នៅក្នុង​សាកលវិទ្យាល័យ Oregon State បាន​និយាយថា ការស្រាវជ្រាវ​នេះ​បាន​បង្ហាញ​យ៉ាង​ច្បាស់​ថា សូម្បី​តែ​ការ​ផឹកស្រា​តិចតួច ក៏ដោយ​ក៏​មាន​ប្រសិទ្ធភាព​ខ្ពស់ និង​អាច​មាន​ឥទ្ធិពល​ទៅ​មេតាបូលីស​របស់​ឆ្អឹង​ផងដែរ​។​

​គាត់​បាន​និយាយថា ទៅ​តាម​របៀប​រស់នៅ​ប្រកប​ដោយ​សុខភាព​, ការ​ផឹកស្រា​កម្រិត​មធ្យ​ម​អាច​ធ្វើអោយ​បាត់បង់​ឆ្អឹង​យឺតៗ​។ នេះ​មានន័យ​ថា វា​អាច​បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ការពុក​ឆ្អឹង​។​

​អ៊ី​វ៉ា​នី​បាន​សម្គាល់​ឃើញថា ទោះបីជា​ការ​ផឹកស្រា​មិន​ឈប់​គឺ​ជា​បញ្ហា​សុខភាព​ធ្ងន់ធ្ងរ ា​និងជ​បញ្ហា​សុខភាព​សាធារណៈ​ក៏​ដោយ​, តែ​ឥទ្ធិពល​នៃ​ការ​ផឹកស្រា​កម្រិត​មធ្យម​មិន​មាន​ការយកចិត្តទុកដាក់​ច្រើន​នោះ​ទេ​។​

​ពាក់កណ្តាល​នៃ​ស្ត្រី​ជនជាតិ​អាមេរិក និង​១/៤​នៃ​បុរស​នឹង​បាក់ឆ្អឹង​ដោយសារតែ​ជំងឺ​ពុក​ឆ្អឹង​, នេះ​ដោយ​យោង​តាម​វិទ្យាស្ថា​សុខភាព​ជាតិ​អាមេរិក​។ ដោយសារតែ​ការ​ចេញ​វេជ្ជបញ្ជា​គឺ​គោលបំនង​ក្នុង​ការការពារ ឬ​ព្យាបាល​ជំងឺ​ពុក​ឆ្អឹង​នេះហើយ ដែល​ធ្វើអោយ​វា​មាន​តម្លៃ​ថ្លៃ និង​អាច​នាំអោយ​មាន​ការជះឥទ្ធិពល​របស់​ថ្នាំ​ផងដែរ​។ អ្នកស្រាវជ្រាវ​បាន​និយាយថា វា​ជា​រឿង​សំខាន់​ដើម្បី​កំណត់​ពី​កត្តា​នៃ​របៀប​រស់នៅ​ដែល​ការពារ​ឆ្អឹង​។​

​ក្រុម​របស់​អ៊ី​វ៉ា​នី​បាន​តាមដាន​ទៅ​លើ​ស្ត្រី​អស់​រដូវ​៤០​នាក់​, ដែល​មាន​អាយុ​ជា​មធ្យម​គឺ​៥៦​ឆ្នាំ ដែល​ផឹក​ស្រា​កម្រិត​មធ្យម និង​មិន​ប្រើប្រាស់​ការព្យាបាល​ដោយ​ជំនួស​អរ​ម៉ូ​ន​នោះទេ​។​

​ការផឹក​កម្រិត​មធ្យម​ត្រូវ​បាន​គេ​កំនត់​ពី​កន្លះ​កែវ ទៅ​២​កែវ​ក្នុង​មួយថ្ងៃ​។ នៅក្នុង​សហរដ្ឋអាមេរិក​, ការផឹក​ស្តង់ដារ​ត្រូវបាន​គេ​ចាត់ទុក ៣៤៨​មី​លី​លីត្រ​ក្នុង​មួយ​កែវ​នៃ​ស្រា​បៀ​រ ឬ ១៤៥​មី​លី​លីត្រ​ក្នុង​មួយ​កែវ​នៃ​ស្រា​។​

​នៅពេល​ដែល​ស្ត្រី​ឈប់​ផឹក​ក្នុង​រយៈពេល​២​សប្តាហ៍​, អ្នកស្រាវជ្រាវ​បាន​រកឃើញ​ពី​ការកើនឡើង​ការបាត់បង់​កំហាប់​ឆ្អឹង​ដែល​ជា​កត្តា​ហានិភ័យ​នៃ​ការបាក់​ពី​ជំងឺ​ពុក​ឆ្អឹង​។​

​អ្នកស្រាវជ្រាវ​បាន​រកឃើញ​តិច​ជាង​មួយ​ថ្ងៃ​ដែល​ស្ត្រី​បាន​ត្រឡប់​មក​ផឹកស្រា​វិញ​, កម្រិត​នៃ​ការបាត់បង់​ឆ្អឹង​នឹង​វិលត្រឡប់​មក​ធម្មតា​វិញ​។​

​ការស្រាវជ្រាវ​ពីមុន​បាន​រកឃើញថា ការ​ផឹកស្រា​កម្រិត​មធ្យ​ម​ធ្វើអោយ​មាន​កំហាប់​នៃ​ឆ្អឹង​ខ្ពស់ជាង​អ្នក​ដែល​មិន​ផឹក ឬ​អ្នក​ដែល​ផឹក​ខ្លាំងពេក ប៉ុន្តែ​ហេតុផល​អំពី​រឿង​នេះ​មិន​ទាន់​ច្បាស់​នៅឡើយ​។​

​អ្នកស្រាវជ្រាវ​បានចង្អុលបង្ហាញ​ថា វា​លេចឡើង​ថា សកម្មភាព​របស់​ជាតិ​ស្រា​ដូច​ទៅ​នឹង​អរ​ម៉ូ​ន​អ៊ឹ​ស្ត្រូ​សែន​អញ្ចឹង​គឺ​បន្ថយ​ការបាត់បង់​ឆ្អឹង​។​

​អ៊ី​វ៉ា​នី​បាន​និយាយថា ប្រភព​របស់​ស្រា​ហាក់ដូចជា​មិន​មាន​បញ្ហា​អ្វី​នោះ​ទេ​។ គាត់​បាន​បន្តថា ស្ត្រី​ភាគច្រើន​នៅ​ក្នុង​ការស្រាវជ្រាវ​គឺ​ជា​អ្នក​ផឹក​ស្រា​។ ទោះជា​យ៉ាងណា​ក៏ដោយ​, ដោយ​ពឹងផ្អែក​ទៅលើ​ការស្រាវជ្រាវ​ទៅ​លើ​សត្វ​កណ្តុរ​, អាល់កុល​គឺជា​រឿង​សំខាន់​។​

​អ៊ី​វ៉ា​នី​បាន​និយាយថា ឥទ្ធិពល​ដូចគ្នា​នឹង​កើតមាន​លើ​បុរស​ឬ​យ៉ាងណា​នោះ​មិន​ត្រូវបាន​គេ​ដឹង​ច្បាស់​នោះ​ទេ​។ ការស្រាវជ្រាវ​មិន​បង្ហាញ​ថា ការ​ផឹកស្រា​កម្រិត​មធ្យ​ម​ការពារ​ជំងឺ​ពុក​ឆ្អឹង​នោះទេ​។​