រដ្ឋបាលចំណីអាហារនិងឱសថអាមេរិក, ក្រសួងកសិកម្មអាមេរិក និងមជ្ឈមណ្ឌលត្រួតពិនិត្យ និងបង្ការជំងឺ បានរំលឹកកាលពីថ្ងៃព្រហស្បតិ៍ថា ចំណីអាហារនិងការវេចខ្ចប់អាហារ មិនទំនងជាមិនបង្កឱ្យមានការរីករាលដាលជំងឺ Covid-19 នោះទេ។
“អ្នកប្រើប្រាស់គួរតែត្រូវបានធានាថា យើងបន្តជឿ ដោយផ្អែកលើការយល់ដឹងរបស់យើង អំពីព័ត៌មានវិទ្យាសាស្ត្រ ដែលអាចជឿទុកចិត្តបាននាពេលបច្ចុប្បន្ន និងការគាំទ្រដោយការមូលមតិគ្នាខាងវិទ្យាសាស្ត្រអន្តរជាតិដ៏លើសលប់ថា អាហារដែលពួកគេបរិភោគ និងវេចខ្ចប់ ដែលពួកគេប៉ះ គឺទំនងជាមិនរីករាលដាលដល់ SARS-CoV-2 ទេ”។ នេះជាអ្វីដែល រដ្ឋបាលចំណីអាហារ និងឱសថ បានសរសេរនៅក្នុងសេចក្តីថ្លែងការណ៍មួយ។
ទីភ្នាក់ងារទាំងបី បាននិយាយថាពួកគេចង់សង្កត់ធ្ងន់ទៅលើកង្វះភស្តុតាង ដែលអាចជឿទុកចិត្តបាន ដើម្បីបង្ហាញថាអាហារ ឬការវេចខ្ចប់របស់វាទាក់ទងនឹងការចម្លងវីរុស។
រដ្ឋបាលចំណីអាហារ និងឱសថអាមេរិកបាននិយាយថា Covid-19 គឺជាជំងឺផ្លូវដង្ហើម ដែលរីករាលដាលពីមនុស្សម្នាក់ទៅមនុស្សម្នាក់ មិនដូចវីរុសដែលអាចបង្កឱ្យមនុស្សឈឺតាមរយៈអាហារ ដែលមានជាតិកខ្វក់នោះទេ។
រដ្ឋបាលចំណីអាហារ និងឱសថអាមេរិក បានបញ្ជាក់បន្ថែមថា “តាមទ្រឹស្តី ចំនួននៃភាគល្អិតវីរុស ដែលអាចត្រូវបានចម្លង ដោយការប៉ះលើផ្ទៃ គឺតូចណាស់ ហើយចំនួនដែលត្រូវការសម្រាប់ការឆ្លងតាមរយៈដង្ហើមចូលតាមមាត់នឹងខ្ពស់ណាស់ ឱកាសនៃការបង្ករោគដោយការប៉ះលើផ្ទៃខ្ចប់អាហារ ឬបរិភោគអាហារ វាត្រូវបានគេចាត់ទុកថាមានកំរិតទាបបំផុត”។
“ដោយការពិចារណាលើករណីជាង ១០០ លានករណីនៃ កូវីដ-១៩ យើងមិនបានឃើញភស្តុតាងថាវីរុសឆ្លងតាមរយៈការវេចខ្ចប់ស្បៀងអាហារ ឬស្បៀងអាហារ ដែលជាប្រភពនៃការបញ្ជូន SARS-CoV-2 ទៅមនុស្សទេ” ។
ដោយឡែក មន្ត្រីចិនបានលើកឡើងម្តងហើយម្តងទៀតនូវលទ្ធភាពនៃការឆ្លងវីរុសនេះតាមរយៈការវេចខ្ចប់អាហារក្លាសេ ប៉ុន្តែអង្គការ CDC និងអង្គការសុខភាពពិភពលោកបាននិយាយថាវាមិនទំនងនោះទេ៕