Join with Health.com.kh on Telegram

ការស្រាវជ្រាវ​ថ្មី​មួយ​បាន​រកឃើញថា ការស្លាប់​ដែល​ត្រូវ​បាន​ទាក់ទង​ទៅនឹង​បញ្ហា​បេះ​ដូង​បាន​កើន​ឡើង​នៅ​ក្នុង​រដូវរងា​។​

​អ្នកស្រាវជ្រាវ​បាន​មើល​ទៅលើ​ការស្លាប់​នៅ​ចន្លោះ​ឆ្នាំ​២០០៥ ដល់​ឆ្នាំ​២០០៨ នៅក្នុង​ទីក្រុង​៧​ផ្សេង​គ្នា​នៅក្នុង​សហរដ្ឋអាមេរិក​។​

​នៅក្នុង​ទីក្រុង​ទាំង​៧​នោះ​, ចំនួន​សរុប​នៃ​ការស្លាប់ និង​ការស្លាប់​ដែល​ត្រូវបាន​ទាក់ទង​នឹង​បញ្ហា​បេះដូង​ដែល​ត្រូវ​បាន​បង្កឡើង​ដោយ​ការ​គាំងបេះដូង​, ជំងឺខ្សោយបេះដូង​, ជំងឺ​សរសៃឈាម​បេះដូង និង​ជំងឺ​ដាច់​សរសៃឈាម​បេះដូង គឺ​មាន​ជា​មធ្យម​ខ្ពស់​ជាង​ពី​២៦% ទៅ​៣៦%​នៅក្នុង​រដូវរងា​ជាង​រដូវក្តៅ​។​

​ការស្លាប់​ដែល​ត្រូវ​បាន​ទាក់ទង​នឹង​បញ្ហា​បេះដូង និង​គម្រូ​នៃ​រដូវ​កាល​គឺ​ស្រដៀង​គ្នា​នៅក្នុង​អាកាសធាតុ​ទាំង​៧​រដ្ឋ​ផ្សេងគ្នា​នោះ​។​

​អ្នកស្រាវជ្រាវ​មិនបាន​មើល​ទៅលើ​ហេតុផល​ជាក់លាក់​ថា​តើ​ការស្លាប់​ដែល​ត្រូវ​បាន​ទាក់ទង​ទៅនឹង​បញ្ហា​បេះ​ដូង​បាន​កើន​ឡើង​នៅ​ក្នុង​រដូវរងា​នោះទេ​។ វេជ្ជបណ្ឌិត ប្រា​យអេន ស្វា​ត (Bryan Schwartz) បានបង្ហាញ​ថា វា​អាច​ថា អាកាសធាតុ​ត្រជាក់​បង្កើន​ការ​រួត​តូច​នៃ​សរសៃឈាម និង​បង្កើន​សម្ពាធ​ឈាម​។​

​ស្វាត​បាន​និយាយថា បន្ថែម​ពីលើ​នេះ​, ជាទូទៅ​អ្នក​មិន​រស់​នៅ​ដូចនឹង​អ្នក​មាន​សុខភាព​ល្អ​នៅក្នុង​រដូវរងា​នោះទេ​។ ពួកគេ​មិន​ញ៉ាំ​បាន​ឆ្ងាញ់ និង​មិន​ធ្វើ​លំ​ហាត់ប្រាណ​បាន​ច្រើន​។​

​គាត់​បាន​បន្ថែមថា អ្នក​គួរតែ​ប្រុងប្រយ័ត្ន​បន្ថែម​ដែលថា ការរក្សា​សុខភាព​អោយ​នៅ​ល្អ​គឺជា​រឿង​សំខាន់​នៅក្នុង​រដូវរងា​៕