Join with Health.com.kh on Telegram

មាន​ការសិក្សា​ជា​ច្រើន​បាន​រកឃើញថា ធាតុ​ផ្សំ​ពី​ធម្មជាតិ​របស់​ផ្លែឈើ​រី​ប្រហែល​ជា​ជួយ​បន្ថយ​ការឈឺចាប់​ដោយសារតែ​ការ រលាក ក្នុង​សន្លាក់​បាន​។ ការសិក្សា​ជា​លើក​ដំបូង​គេ​ដែល​បាន ធ្វើឡើង​ដោយ Davis មកពី​សាកលវិទ្យាល័យ​កាលីហ្វ័​រញ៉ា បាន​ធ្វើ​ការអង្កេត​ទៅលើ​ស្ត្រី​សុខភាព​ល្អ​ចំនួន ១០​នាក់ ដោយ​ពួកគេ​ម្នាក់ៗ​តម្រូវ​អោយ​ញ៉ាំ​ផ្លែឈើ​រី​ស្រស់ៗ ចំនួន ៤៥​ផ្លែ​ក្នុង​មួយ​ថ្ងៃ​ជា​អាហារ​ពេលព្រឹក​។

ស្ត្រី​ទាំងអស់​មិន​តម្រូវ​អោយ​ញ៉ាំ​ផ្លែឈើ ឬ​បន្លែ​, ទឹកតែ ឬ​ស្រាក្រហម​អ្វី​ឡើង​រយៈពេល ២​ថ្ងៃ​មុន​ពេល​ញ៉ាំ​អាហារ​ពេលព្រឹក ព្រោះ​អ្នក​ស្រាវជ្រាវ​ខ្លាច អាហារ​សម្បូរ​អង់​ទី​អុកស៊ី​ដង់​ផ្សេងៗ​ទៀត​ទាំងអស់​នេះ​អាច​មាន​បញ្ហា​ដល់​លទ្ធផល​ចុងក្រោយ​។ អ្នកស្រាវជ្រាវ​បាន​វាស់​លើ​កម្រិត​អាស៊ីត​អ៊ុយ​រិ​ក​ដែល​ជា​ចំនុច​សម្គាល់​រ​បស់​ជំងឺ​សន្លាក់​ហ្គោដ មុន និង​ក្រោយ​ពី​ញ៉ាំ​ផ្លែឈើ​រី​។ ពួក​គេ​រកឃើញ​ថា កម្រិត​អាស៊ីត​អ៊ុយ​រិ​ករបស់ស្ត្រី​ញ៉ាំ​ផ្លែឈើ​រី​រួច​មាន​ការថយចុះ ដូច្នេះហើយ​ទើប​គេ​សន្និដ្ឋាន​ថា​ផ្លែឈើ​រី​ប្រហែលជា​អាច​ដើរតួនាទី​យ៉ាង​សំខាន់​មួយ​សម្រាប់​ប្រឆាំងនឹង​ជំងឺ​រលាក​សន្លាក់​ហ្គោដ​។
 
​ការសិក្សា​ជា​លើក​ទី​ពីរ​របស់​សាកលវិទ្យាល័យ​កាលីហ្វ័​រញ៉ា​ដដែល ដែល​បាន​ធ្វើ​លើ​ស្ត្រី​ចំនួន ១៨​នាក់ និង​បុរស​ពីរ​នាក់ ដោយ​ពួកគេ​តម្រូវ​អោយ​ញ៉ាំ​ផ្លែឈើ​រី​ស្រស់ៗ ៤៥​ផ្លែ​ក្នុង​មួយ​ថ្ងៃ​ជា​រៀងរាល់ថ្ងៃ​រយៈពេល​មួយ​ខែ​។ មួយ​ខែ​ក្រោយ​មក កម្រិត​នៃ​សារធាតុ​បង្ក​ការ​រលាក​ដូចជា Nitric Oxide, C-reactive Protein និង T-Cell Activation របស់​អ្នក​ទាំងអស់​នោះ​ថយ​ចុះ​រហូតដល់ ១៨ ទៅ​២៥​ភាគរយ​។
 
​ការសង្កេត​មួយ​ធ្វើឡើង​ដោយ​ទស្សនា​វ​ដ្តី​បង្ការ​ជំងឺ​បាន​រកឃើញថា ៦៧​ភាគរយ​នៃ​អ្នកអាន​គឺ​ព្យាយាម​ញ៉ាំ​ផ្លែឈើ​រី​ដើម្បី​អោយ​ស្ថានភាព​ជំងឺ​រលាក​សន្លាក់​ហ្គោដ​មានស​ភាព​ល្អ​វិញ​។ ហើយ​វេជ្ជបណ្ឌិត ស្ទីវ​ស្ជូម​ម៉ាច​ឈើ (Dr. Steve Schumacher) អ្នកឯកទេស​ខាង​ព្យាបាល​ដោយ​ចលនា បាន​ណែនាំ​ថា អ្នកជំងឺ​រលាក​សន្លាក់​ហ្គោដ​គួរតែ​បោះបង់ចោល​នូវ​ការ​ញ៉ាំ​សាច់​ក្រហម និង​សាច់​គ្រឿងក្នុង ហើយ​គួរតែ​ងាក​មក​ញ៉ាំ​ទឹក​ផ្លែឈើ​រី​អោយបាន​ពីរ​ទៅ​បី​កែវ​ក្នុង​មួយ​ថ្ងៃ​វិញ ៕