​លើស​ទម្ងន់ ធាត់ កំពុង​ក្លាយជា​ក្តីកង្វល់​ភ័យខ្លាច​របស់​មនុស្ស​ជាច្រើន ។ មូលហេតុ​ត្រូវបាន​ចាត់ទុកថា ដោយសារ​របប​អាហារ​មាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​ច្រើន​, បរិមាណ​កាឡូរី​ខ្ពស់​, ទម្លាប់​បរិភោគ​លឿន និង​ច្រើន តែ​បែរជា​មិនសូវ​ធ្វើ​ចលនា​… ។​

​តាំងពី​យូរ​មកហើយ គ្រប់គ្នា​តែង​យល់ឃើញថា បាយ​ក៏​ជាដើម​ចម​មួយ​ធ្វើឱ្យ​ធាត់ ប៉ុន្តែ ពួក​អ្នកវិទ្យាសាស្ត្រ​ជប៉ុន ថ្មីៗ​នេះ​បានប្រកាសថា អង្ករ​អាចជួយ​មនុស្ស​ទប់ស្កាត់​ជំងឺ​ធាត់​ទៅវិញ ។​

​អ្នកជំនាញការ​មួយរូប​នៅ​សកល​វិទ្យាល័យ​សិល្បៈ​សេរីភាព Doshisha ប្រទេស​ជប៉ុន បាន​ឲ្យ​ដឹងថា លោក​បាន​ដំណើរការ​ស្រាវជ្រាវ​លើ​សរីរាង្គ​មនុស្ស​។ តាមរយៈ​នោះ អ្នកប្រើប្រាស់​អង្ករ​ជាប្រចាំ មាន​អត្រា​កើត​ជំងឺ​ធាត់​ទាប​ជាង​។ លោក ក៏​ធ្វើការ​ស្រាវជ្រាវ​នៅ ១៣៦​ប្រទេស ហើយ​លទ្ធផល​ពិតជា​ភ្ញាក់ផ្អើល​, ប្រទេស​ប្រើ​បាយ​ធ្វើជា​ស្បៀងអាហារ​ប្រចាំ មាន​អត្រា​ធាត់​ទាប​ជាងគេ​។ តាម​សាស្ត្រាចារ្យ​រូបនេះ ប្រសិន​ប្រជាជន​លើ​ពិភពលោក បរិភោគ​បាយ ប្រមាណ 50g ក្នុង​១​ថ្ងៃ នោះ​អត្រា​ធាត់​លើ​សកលលោក​នឹង​ថយចុះ​១%​។​

​ក្នុង​អង្ករ​មាន​ផ្ទុក​ជាតិ​ខ្លាញ់​តិច ដែល​ភាគច្រើន​ជា​ជាតិ​ម្សៅ​។ ជាងនេះទៀត ជាតិ​សរសៃ​រួម​នឹង​សារជាតិ​ជីវជាតិ​ផ្សេងៗ​ក្នុង​អង្ករ​មានលទ្ធភាព​ធ្វើ​ឲ្យ​កើន​អារម្មណ៍​ឆ្អែត និង​ទប់ស្កាត់​ភាព​ឃ្លាន ។ អាស្រ័យ​ហេតុ​នោះ អង្ករ​អាច​ទប់ស្កាត់​ស្ថានភាព​បរិភោគ​ជាតិ​ខ្លាញ់​ច្រើន និង​បរិភោគ​អាហារ​ញឹកញាប់​៕