អ្នកដឹងទេថាប៉េងប៉ោះមានផលប្រយោជន៍ជាច្រើនចំពោះសុខភាព។ ថ្ងៃនេះវេបសាយសុខភាព www.health.com.kh សូមណែនាំអំពីផលប្រយោជន៍មួយចំនួនរបស់ប៉េងប៉ោះ។
ប្រភពនៃអង់ទីអុកស៊ីដង់ដ៏ច្រើន
ប៉េងប៉ោះផ្ទុកទៅដោយសារធាតុ Lycopene ដែលជាអង់ទីអុកស៊ីដង់ដ៏ច្រើន និងមានប្រសិទ្ធភាពខ្ពស់ក្នុងការទប់ស្កាត់រ៉ាឌីកាល់សេរីកុំអោយបង្កជំងឺមហារីកបាន។ អត្ថប្រយោជន៍មួយនេះក៏អាចទទួលបានទាំងការញ៉ាំផលិតផលធ្វើពីប៉េងប៉ោះដែរ។ សារធាតុ Lycopene ក្នុងប៉េងប៉ោះជួយប្រឆាំងនឹងជំងឺមហារីក និងត្រូវបានបង្ហាញថា មានប្រសិទ្ធភាពយ៉ាងពិសេសក្នុងការប្រឆាំងនឹងជំងឺមហារីកក្រពេញប្រូស្តាត, មហារីកមាត់ស្បូន, មហារីកក្រពះ, មហារីកចុងពោះវៀនធំ ព្រមទាំងមហារីកបំពង់អាហារ និងមហារីកបំពង់ Esophagus, ជំងឺមហារីកសុដន់ និងមហារីកមាត់ផងដែរ។ នេះបើយោងទៅតាមការសិក្សាដែលចុះផ្សាយដោយសាលា Harvard ខាងផ្នែកសុខភាពសាធារណៈ។
កាត់បន្ថយកូឡេស្ទើរ៉ុល និងការពារបេះដូង
សារធាតុ Lycopene ដែលមានក្នុងប៉េងប៉ោះជួយបង្ការកុំអោយសេរ៉ូបជាតិខ្លាញ់ធ្វើអុកស៊ីតកម្មបាន ដូច្នេះវាមានប្រសិទ្ធភាពក្នុងការប្រឆាំងនឹងជំងឺបេះដូង-សរសៃឈាមដែរ។ ការទទួលទានប៉េងប៉ោះជាញឹកញាប់ត្រូវបានគេអះអាងថាជួយកាត់បន្ថយកម្រិតកូឡេស្ទើរ៉ុល LDL និងខ្លាញ់ Triglycerides ក្នុងឈាម។ ជាតិខ្លាញ់ទាំងនេះគឺជាពិរុទ្ធជនដ៏សំខាន់ក្នុងការបង្កជំងឺបេះដូង-សរសៃឈាម និងបណ្តាលអោយកកជាតិខ្លាញ់ក្នុងសរសៃឈាមទៀតផង។
សម្បូរវីតាមីន និងជាតិរ៉ែ
ប៉េងប៉ោះមួយផ្លែអាចផ្តល់ជាវីតាមីន C ប្រហែល ៤០%នៃតម្លៃតម្រូវការទទួលទានរាល់ថ្ងៃ។ វីតាមីន C គឺជាអង់ទីអុកស៊ីដង់ធម្មជាតិមួយប្រភេទដែលដើរតួនាទីប្រឆាំងនឹងរ៉ាឌីកាល់សេរីបង្កជំងឺមហារីក។ វាក៏ផ្ទុកទៅដោយវីតាមីន A, ប៉ូតាស្យូម និងជាតិដែកដ៏ច្រើនលើសលប់ផងដែរ។ ប៉ូតាស្យូមដើរតួនាទីយ៉ាងសំខាន់មួយក្នុងការរក្សាសុខភាពរបស់សរសៃប្រសាទ ចំណែកឯជាតិដែកវិញមានសារៈសំខាន់ក្នុងការថែរក្សាសុខភាពគ្រាប់ឈាមអោយនៅធម្មតា។ វីតាមីន K ដែលមានសារៈសំខាន់ក្នុងការធ្វើអោយឈាមកក និងគ្រប់គ្រងការហូរឈាមក៏មានយ៉ាងសម្បើមណាស់ដែរក្នុងផ្លែប៉េងប៉ោះ។
ប្រឆាំងនឹងឥទ្ធិពលនៃការជក់បារី
ធាតុផ្សំសំខាន់ៗពីរប្រភេទរបស់ប៉េងប៉ោះដែលមានដូចជា Coumaric Acid និង Chlorogenic Acid ជួយប្រឆាំងនឹងសារធាតុ Nitrosamines ដែលរាងកាយផលិតឡើង ព្រមទាំងជាសារធាតុបង្កមហារីកដែលមានក្នុងបារីផង។
ពង្រឹងចក្ខុវិញ្ញាណ
វីតាមីន A ដែលមានក្នុងផ្លែប៉េងប៉ោះជាផ្នែកមួយក្នុងការពង្រឹងដល់សុខភាពភ្នែក, បង្ការជំងឺខ្វាក់មាន់ និងជំងឺភ្នែក Macular Degeneration។
ថែរក្សាសុខភាពពោះវៀន
ប៉េងប៉ោះជួយថែរក្សាសុខភាពប្រព័ន្ធរំលាយអាហារតាមរយៈការបង្ការទាំងអាការៈទល់លាមក និងរាគ។ វាក៏ជួយបង្ការបញ្ហាឡើងលឿងលើស្បែក និងបញ្ចេញជាតិពុលពីរាងកាយបានយ៉ាងមានប្រសិទ្ធភាព។
បញ្ចុះសម្ពាធឈាម
ការញ៉ាំប៉េងប៉ោះជារៀងរាល់ថ្ងៃអាចជួយកាត់បន្ថយការប្រឈមនឹងការកើតមានជំងឺលើសសម្ពាធឈាម។
សម្រាប់ស្ថានភាពជំងឺទឹកនោមផ្អែម
ការសិក្សាដែលធ្វើឡើងដោយសារព័ត៌មាន Journal of the American Medical Association បានអោយដឹងថា ការទទួលទានផ្លែប៉េងប៉ោះរៀងរាល់ថ្ងៃជួយកាត់បន្ថយសម្ពាធអុកស៊ីតកម្មលើជំងឺទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី២បាន។
ធ្វើអោយស្បែកមានសុខភាពល្អ
ប៉េងប៉ោះជួយបន្ថែមការថែរក្សាសុខភាពធ្មេញ, ឆ្អឹង, សក់ និងស្បែក។ ផលិតផលទឹកប៉េងប៉ោះដែលប្រើសម្រាប់លាបលើស្បែកត្រូវបានគេស្គាល់ថាជួយព្យាបាលជំងឺរលាកស្បែកដោយសារពន្លឺព្រះអាទិត្យធ្ងន់ធ្ងរបាន។ ការទទួលទានប៉េងប៉ោះរាល់ថ្ងៃជួយការពារសុខភាពស្បែកក្នុងការប្រឆាំងនឹងកាំរស្មីយូវីដែលធ្វើអោយស្បែកក្រហម។ ប៉េងប៉ោះស្ថិតក្នុងចំណាត់ថ្នាក់ដ៏ខ្ពស់ក្នុងចំណោមផលិតផលកាត់បន្ថយការចាស់ទៅតាមអាយុ។ ការញ៉ាំប៉េងប៉ោះក៏ជួយកាត់បន្ថយអត្រានៃការបង្ករោគលើផ្លូវទឹកនោម ព្រមទាំងមហារីកផ្លោកនោមដែរ។ ការញ៉ាំប៉េងប៉ោះជាទៀងទាត់អាចជួយរំលាយគ្រួសក្នុងថងទឹកប្រមាត់បានទៀតផង៕