Join with Health.com.kh on Telegram

ការស្រាវជ្រាវ​បាន​បង្ហាញថា ការ​ញ៉ាំ​ប័រដែល​ធ្វើ​ពី​សណ្តែក​ដីជា​ទៀងទាត់​នៅពេល​ដែល​វ័យ​ជំទង់​បាន​បន្ថយ​ហានិភ័យ​ក្នុង​ការវិវត្ត​ទៅ​ជា​ជំងឺ​ដុំ​សុដន់​ប្រភេទ​ស្លូត​នៅពេល​ពេញវ័យ​។​

​ជំងឺ​ដុំ​សុដន់​ប្រភេទ​ស្លូត គឺជា​កត្តា​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺមហារីក​សុដន់​។​

​វេជ្ជបណ្ឌិត ហ្គ្រា​ហាម ខូល​ដីត (Graham Colditz) បាន​និយាយថា អ្នកស្រាវជ្រាវ​បាន​មើល​ទៅលើ​ស្ត្រី​ជាង ៩.០០០​នាក់​នៅ​ពេលដែល​ពួកគេ​មាន​អាយុ​ចន្លោះ​ពី​៩​ឆ្នាំ ទៅ​១៥​ឆ្នាំ​។ ការ​ញ៉ាំ​ប័រដែល​ធ្វើ​ពី​សណ្តែកដី​៣​ថ្ងៃ​ក្នុង​មួយ​សប្តាហ៍​បាន​បន្ថយ​ហានិភ័យ​ក្នុង​ការវិវត្ត​ទៅ​ជា​ជំងឺ​សុដន់​ប្រភេទ​ស្លូត​បាន​ដល់​ទៅ​៣៩%​។​

​ខូល​ដីតបា​ននិយាយថា ខ្ញុំ​គិតថា នេះ​ផ្តល់​អោយ​យើង​នូវ​សេចក្តីសង្ឃឹម​ដែលជា​យុទ្ធសាស្ត្រ​សម្រាប់​យើង​អាច​តាមដាន​ដើម្បី​ជួយ​ការពារ​ជំងឺមហារីក​សុដន់​ដែល​យើង​មិន​ទាន់​កើត​មាន​វា​នៅ​ឡើយ​។​

​ការស្រាវជ្រាវ​ត្រូវ​បាន​ចេញផ្សាយ​នៅ​ក្នុង Breast Cancer Research and Treatment​។​

​ខូល​ដីតបា​ននិយាយថា ជំងឺ​ដុំ​សុដន់​ប្រភេទ​ស្លូត​គឺ​កើតមាន​ជា​ទូទៅ​, ហើយ​វា​ជា​កត្តា​ហានិភ័យ​មួយ​ដែល​ត្រូវបាន​គេ​ស្គាល់​ចំពោះ​ជំងឺមហារីក​សុដន់​។​

​គាត់​បាន​និយាយថា មុន​នឹង​ដល់​វ័យ​អស់​រដូវ​, ប្រហែល​ម្នាក់​ក្នុងចំនោម​ស្ត្រី​៤​នាក់​មាន​សាច់​ប្រភេទ​ស្លូត​ដែល​ត្រូវ​បាន​បញ្ជាក់​ដោយ​ការ​ច្រិប​សាច់សុដ​ន់យកទៅ​ពិនិត្យ​។ វា​ច្បាស់​ណាស់​ថា វា​មាន​ទំនាក់ទំនង​គ្នា​យ៉ាងខ្លាំង​រវាង​សាច់​ប្រភេទ​ស្លូត និង​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺមហារីក​សុដន់​។​

​ដោយ​យោង​ទៅ​តាម​ប្រភេទ​ស្លូត​នៃ​សាច់​, ជំងឺ​ដុំ​សុដន់​ប្រភេទ​ស្លូត​អាច​បង្កើន​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺមហារីក​សុដន់​ដល់​ទៅ​៣​ដង​។​

​អ្នកចូលរួម​នៅ​ក្នុង​ការស្រាវជ្រាវ​គឺ​ជា​ផ្នែក​នៃ​ការស្រាវជ្រាវ​រយៈពេល​យូរ​នៅលើ​ឥទ្ធិពល​សុខ​ភាព​នៃ​ចំណីអាហារ និង​លំ​ហាត់ប្រាណ​ចំពោះ​មនុស្ស​វ័យក្មេង​។ ពួកគេ​បាន​បំពេញ​សំណួរ​អំពី​ចំណីអាហារ​ប្រចាំឆ្នាំ​របស់​ពួកគេ​។ ពួកគេ​ក៏​បាន​ប្រាប់​ថា​តើ​ពួកគេ​ត្រូវបាន​ធ្វើ​រោគវិនិច្ឆ័យ​ថា​មាន​ជំងឺ​ដុំ​សុដន់​ប្រភេទ​ស្លូត​ឬ​យ៉ាងណា​។ សរុប​ទាំងអស់​, ស្ត្រី​១១២​នាក់​បាន​និយាយថា ពួកគេ​មាន​ជំងឺ​នេះ​។​

​អ្នកស្រាវជ្រាវ​បាន​មើល​ទៅលើ​អាហារ​ដែល​មាន បន្លែ ប្រូតេអ៊ីន​, ខ្លាញ់ បន្ទាប់មក​បាន​សំដៅ​ទៅលើ​អាហារ​បុគ្គល​រួមមាន ប័រដែល​ធ្វើ​ពី​សណ្តែក និង​ពោត​ជាដើម​។​

​ការ​ញ៉ាំ​អាហារ​ទាំងនេះ​ត្រូវ​បាន​ផ្សារភ្ជាប់​ទៅ​នឹង​ការថយចុះ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​ដុំ​សុដន់​ប្រភេទ​ស្លូត​ដល់​ទៅ​៦៨%​។ នៅ​អាយុ​១៤​ឆ្នាំ​, ការ​ញ៉ាំ​អាហារ​ទាំងនេះ​ត្រូវ​បាន​ផ្សារភ្ជាប់​ទៅ​នឹង​ការថយចុះ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​ដុំ​សុដន់​ប្រភេទ​ស្លូត​ដល់​ទៅ​៦៦%, និង​ក្មេង​ស្រី​ដែល​ញ៉ាំ​ប័រដែល​ធ្វើ​ពី​សណ្តែកដី​គឺ​មាន​ការថយចុះ​ហានិភ័យ​ដល់​ទៅ​៣៩%​។​

​គាត់​បាន​និយាយថា វា​អាច​មក​ពី​ប្រូតេអ៊ីន​។ នៅ​ក្នុង​ការស្រាវជ្រាវ​ពីមុន​, អ្នកស្រាវជ្រាវ​បាន​មើល​ទៅលើ​កត្តា​ដទៃ​ទៀត​នៃ​អាហារ​ដូចជា ការ​ញ៉ាំ​ទឹកដោះគោ និង​តួនាទី​របស់​ពួកគេ​នៅក្នុង​សុខភាព​សុដន់​។ គាត់​បាន​និយាយថា ប័រដែល​ធ្វើ​ពី​សណ្តែកដី​គឺ​ខ្លាំង​នៅពេល​ដែល​វា​ត្រូវ​បាន​គេ​គិត​ទៅ​ក្នុង​ចំណី​អាហារ​ដែល​ផ្តល់​នូវ​សុខភាព​នោះ​។​

​វេជ្ជបណ្ឌិត ស្តេ​វិន ឆេន (Steven Chen) ជា​សាស្ត្រាចារ្យ​ខាង​ផ្នែក​ជំងឺ​សុដន់ និង​វះកាត់​ជំងឺ​នៃ​ក្រពេញ​បាន​និយាយថា នៅពេល​ដែល​ការថយចុះ​ជំងឺ​ដុំ​សុដន់​ប្រភេទ​ស្លូត​បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺមហារីក​សុដន់​, មាន​កត្តា​ដទៃទៀត​ជាច្រើន​នៃ​ជំងឺមហារីក​សុដន់​ក្រៅ​ពី​ជំងឺ​ដុំ​សុដន់​ប្រភេទ​ស្លូត​នោះ​។​

​វា​នៅតែ​ជា​រឿង​ល្អ​ដើម្បី​បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺមហារីក​ប្រសិនបើ​អ្នក​អាច​៕