​ជំងឺ​បេះដូង ជា​ជំងឺ ដែលមាន​ចំណាត់ថ្នាក់​ខ្ពស់​ជាងគេ​ក្នុងចំណោម​ជំងឺ​ដទៃទៀត ដោយមាន​អ្នកស្លាប់​រហូត​ទៅដល់​មួយ​ភាគបី​នៃ​អត្រា​មរណភាព​របស់​ពិភពលោក​។ របប​ចំណីអាហារ គឺជា​មូលហេតុ​ចំបង ដែល​អាចឱ្យ​អ្នក​កើត​ជំងឺ​បេះដូង​។ ដូច្នេះ ដើម្បីឱ្យ​បេះដូង​អ្នកមាន​សុខភាព​ល្អ គួរ​ពិចារណា​លើ​របប​អាហារ​ដូចខាងក្រោម​នេះ​៖

១. បន្លែ​បៃតង​៖ ស្ពៃ​ខ្មៅ ខាត់ណា សុទ្ធសឹងតែ​ជា​បន្លែ​ដែលមាន​ផ្ទុក​នូវ វីតាមីន ជាតិ​រ៉ែ និង​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​។ វា​មាន​ផ្ទុក​វីតាមីន ខេ (K) ដែលជា​សារធាតុ​មួយ​ប្រភេទ​ជួយ​ការពារ​សរសៃឈាម និង​ការពារ​កំណក​ឈាម​ផងដែរ​។ បន្លែ​បៃតង​ក៏មាន​ផ្ទុក​នូវ​សារធាតុ​នីត្រាត ដែល​ជួយ​ការពារ​ពី​ជំងឺលើសឈាម កកឈាម និង​បង្កើន​សមត្ថភាព​កោសិកា​ក្នុង​សរសៃឈាម​។​

២. ពពួក​ផ្លែ​ប៊ឺ​រី​៖ គឺជា​ក្រុម​ផ្លែឈើ​ដែល​ពោរពេញ​ទៅដោយ​សារធាតុចិញ្ចឹម​សំខាន់ៗ​សម្រាប់​សុខភាព​បេះដូង ហើយ​វា​ក៏​ផ្ទុក​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម ដែល​ប្រឆាំងនឹង​ការឡើង​កម្តៅ និង​អុកស៊ីតកម្ម​ដែលជា​ភ្នាក់ងារ​នៃ​ជំងឺ​បេះ​ដួង​។​

៣. ផ្លែ​ប័​រ​៖ គឺជា​ឃ្លាំង​ស្តុក​នៃ​សារធាតុ​ខ្លាញ់​មាន​ប្រយោជន៍ ដែល​ការពារ​ពី​បញ្ហា​បេះដូង និង​បន្ថយ​សារធាតុ​កូ​ឡេ​ស្តេ​រ៉​ល (cholesterol) នៅក្នុង​ឈាម​។ វា​ក៏មាន​ផ្ទុក​នូវ​ជាតិ​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម ដែលជា​សារធាតុ​ចាំបាច់​សម្រាប់​សុខភាព​បេះដូង​ផងដែរ​។​

៤. សាច់​ត្រី​៖ ពពួក​សាច់​ត្រី​ដួច​ជា ត្រី​សាល់​ម៉ុ​ន ត្រី​ធូ​ណា មាន​ផ្ទុក​នូវ​អាស៊ីត​អូ​មេ​ហ្គា ៣ ដែលជា​សារធាតុ​ជំនួយ​ដល់​បេះដូង​។

៥. គ្រាប់​អាល់​ម៉ុ​ន​៖ ផ្ទុក​នូវ​សារធាតុចិញ្ចឹម វីតាមីន និង​ជាតិ​រ៉ែ ដែលជា​សារធាតុ​សំខាន់​សម្រាប់​សុខភាព​បេះ​ដួង​។ វា​ជា​ប្រភេទ​គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ​ដែលមាន​ផ្ទុក​ជាតិ​សរសៃ (fiber) និង​សារធាតុ​ខ្លាញ់​មាន​ប្រយោជន៍​ដែល​ការពារ​អ្នក​ពី​ជំងឺ​បេះដូង​៕​