ការរឹតបន្តឹងការផ្គត់ផ្គង់ស្បៀងអាហារជាមូលដ្ឋាននិងការរំខានដល់ការដឹកជញ្ជូនដែលបណ្តាលមកពីជំងឺឆ្លងរាតត្បាតជំងឺឆ្លងកំពុងតែធ្វើឱ្យថ្លៃស្រូវដែលជាអាហារចំបងសំខាន់បំផុតសម្រាប់ប្រជាជនរាប់ពាន់លាននាក់នៅទូទាំងពិភពលោក។
ការឡើងថ្លៃម្ហូបអាហារគឺជានិន្នាការគួរឱ្យព្រួយបារម្ភមួយនៅក្នុងប្រទេសដែលពឹងផ្អែកលើការនាំចូលខណៈដែលថ្លៃស្រូវគឺមានលក្ខណៈរសើបខាងនយោបាយនៅតាមតំបន់ជាច្រើននៃអាស៊ី និងអាហ្វ្រិក។ ការឡើងថ្លៃនៃគ្រាប់ធញ្ញជាតិបាននាំឱ្យមានចលាចលនៅក្នុងប្រទេសមួយចំនួនក្នុងកំឡុងពេលមានវិបត្តិស្បៀងអាហារពិភពលោកឆ្នាំ ២០០៨ ។
តម្លៃអង្ករ Benchmark បានកើនឡើង ២០% -៤៥% នៅក្នុងអ្នកផលិតសំខាន់ៗនៅអាស៊ីកាលពីឆ្នាំមុនស្របពេលដែលតម្រូវការអង្ករមានគុណភាពទាបជាចំណីសត្វជំនួសនិងការឡើងថ្លៃដឹកជញ្ជូនកំពុងធ្វើឱ្យមានការព្រួយបារម្ភថាប្រទេសក្រីក្រដែលពឹងផ្អែកលើការនាំចូលអាចប្រឈមនឹងការផ្គត់ផ្គង់ខ្វះខាត។
សេដ្ឋវិទូស្រូវរបស់ អង្គការស្បៀងអាហារនិងកសិកម្ម នៅទីក្រុងរ៉ូម បាននិយាយថា “មិនមានបញ្ហាផ្គត់ផ្គង់ភ្លាមៗនៅក្នុងទ្វីបអាហ្វ្រិកទេប៉ុន្តែប្រសិនបើការនាំចេញពីអាស៊ីរាំងស្ទះ … វាអាចនាំឱ្យមានការព្រួយបារម្ភរវាងខែមិថុនា និងតុលា ដែលតាមទម្លាប់ ជារយៈពេលផលិតសម្រាប់អាហ្វ្រិកខាងជើងនិងខាងលិច។”
ការរាំងស្ទះខាងដឹកនាំសាស្ត្រ អាចនាំឱ្យមានការផ្គត់ផ្គង់ស្បៀងអាហារកំពុងតែធ្លាក់ចុះ និងអតិផរណាស្បៀងអាហារ ដែលអាចធ្វើឱ្យកាន់តែធ្ងន់ធ្ងរ ដល់ការលំបាកផ្នែកសេដ្ឋកិច្ច ដែលបណ្តាលមកពីជំងឺរាតត្បាត Covid-19 ។
អនុតំបន់ សាហារ៉ាអាហ្វ្រិក គឺជាអ្នកទិញអង្ករដ៏ធំមួយដោយពឹងផ្អែកលើការនាំចូល ៤០% នៃការប្រើប្រាស់ក្នុងតំបន់ខណៈ ដែលនៅក្នុងតំបន់ជាច្រើននៃអាស៊ីខាងត្បូង និងអាស៊ីអាគ្នេយ៍ដែលជាប្រទេសផលិត និងនាំចេញអង្ករឈានមុខគេ គឺអង្ករត្រូវបានបម្រើភាគច្រើនបំផុត៕