​ការ​រឹតបន្តឹង​ការផ្គត់ផ្គង់​ស្បៀងអាហារ​ជា​មូលដ្ឋាន​និង​ការរំខាន​ដល់​ការដឹកជញ្ជូន​ដែល​បណ្តាលមកពី​ជំងឺឆ្លង​រាតត្បាត​ជំងឺឆ្លង​កំពុងតែ​ធ្វើឱ្យ​ថ្លៃ​ស្រូវ​ដែលជា​អាហារ​ចំបង​សំខាន់បំផុត​សម្រាប់​ប្រជាជន​រាប់ពាន់​លាន​នាក់​នៅ​ទូទាំង​ពិភពលោក​។​

​ការ​ឡើងថ្លៃ​ម្ហូបអាហារ​គឺជា​និន្នាការ​គួរឱ្យ​ព្រួយបារម្ភ​មួយ​នៅក្នុង​ប្រទេស​ដែល​ពឹង​ផ្អែកលើ​ការ​នាំចូល​ខណៈដែល​ថ្លៃ​ស្រូវ​គឺមាន​លក្ខណៈ​រសើប​ខាង​នយោបាយ​នៅតាម​តំបន់​ជាច្រើន​នៃ​អាស៊ី និង​អាហ្វ្រិក​។ ការឡើង​ថ្លៃ​នៃ​គ្រាប់​ធញ្ញជាតិ​បាន​នាំឱ្យមាន​ចលាចល​នៅក្នុង​ប្រទេស​មួយចំនួន​ក្នុងកំឡុងពេល​មាន​វិបត្តិ​ស្បៀងអាហារ​ពិភពលោក​ឆ្នាំ ២០០៨ ។​

​តម្លៃ​អង្ករ Benchmark បាន​កើនឡើង ២០% -៤៥% នៅក្នុង​អ្នក​ផលិត​សំខាន់ៗ​នៅ​អាស៊ី​កាលពី​ឆ្នាំមុន​ស្រប​ពេលដែល​តម្រូវការ​អង្ករ​មានគុណ​ភាព​ទាប​ជា​ចំណី​សត្វ​ជំនួស​និង​ការ​ឡើងថ្លៃ​ដឹកជញ្ជូន​កំពុង​ធ្វើឱ្យមាន​ការព្រួយបារម្ភ​ថា​ប្រទេស​ក្រីក្រ​ដែល​ពឹង​ផ្អែកលើ​ការនាំ​ចូល​អាច​ប្រឈម​នឹង​ការផ្គត់ផ្គង់​ខ្វះខាត​។​

​សេដ្ឋវិទូ​ស្រូវ​របស់ អង្គការ​ស្បៀងអាហារ​និង​កសិកម្ម នៅ​ទីក្រុង​រ៉ូម បាន​និយាយថា “​មិនមាន​បញ្ហា​ផ្គត់ផ្គង់​ភ្លាមៗ​នៅក្នុង​ទ្វីបអាហ្វ្រិក​ទេ​ប៉ុន្តែ​ប្រសិនបើ​ការនាំ​ចេញពី​អាស៊ី​រាំងស្ទះ … វា​អាច​នាំឱ្យមាន​ការព្រួយបារម្ភ​រវាង​ខែមិថុនា និង​តុលា ដែល​តាម​ទម្លាប់ ជា​រយៈពេល​ផលិត​សម្រាប់​អាហ្វ្រិក​ខាងជើង​និង​ខាងលិច​។​”

​ការរាំងស្ទះ​ខាង​ដឹកនាំ​សាស្ត្រ អាច​នាំឱ្យមាន​ការផ្គត់ផ្គង់​ស្បៀងអាហារ​កំពុងតែ​ធ្លាក់ចុះ និង​អតិផរណា​ស្បៀងអាហារ ដែល​អាចធ្វើឱ្យ​កាន់តែ​ធ្ងន់ធ្ងរ ដល់​ការលំបាក​ផ្នែក​សេដ្ឋកិច្ច ដែល​បណ្តាលមកពី​ជំងឺ​រាតត្បាត Covid-19 ។​

​អនុតំបន់ សាហា​រ៉ា​អាហ្វ្រិក គឺជា​អ្នកទិញ​អង្ករ​ដ៏​ធំ​មួយ​ដោយ​ពឹង​ផ្អែកលើ​ការនាំ​ចូល ៤០% នៃ​ការប្រើប្រាស់​ក្នុង​តំបន់​ខណៈ ដែល​នៅក្នុង​តំបន់​ជាច្រើន​នៃ​អាស៊ី​ខាងត្បូង និង​អាស៊ីអាគ្នេយ៍​ដែលជា​ប្រទេស​ផលិត និង​នាំចេញ​អង្ករ​ឈានមុខ​គេ គឺ​អង្ករ​ត្រូវបាន​បម្រើ​ភាគច្រើនបំផុត​៕​