ភាគច្រើននៃពួកយើងប្រហែលជាមិនធ្លាប់ដឹងទេថាអាហារជះឥទ្ធិពលគួរឱ្យកត់សម្គាល់លើសុខភាពសក់។ (អាន ៖ ស្បែកកូនរបស់អ្នកនឹងស្អាតហើយមិនរមាស់បើធ្វើតាមវិធីនេះ តើកូនស្រីរបស់អ្នកចេះតែរមាស់ស្បែកមែនទេ?) ថាតើអាហារអ្វីខ្លះមានផ្ទុកសារធាតុចិញ្ចឹមដែលចាំបាច់សម្រាប់ការលូតលាស់និងភាពរឹងមាំនៃសក់? ខាងក្រោមវេបសាយសុខភាព Health.com.kh នឹងបង្ហាញឱ្យដឹងពីអាហារទាំងនោះ ៖

១. វីតាមីន C

មិនត្រឹមតែជួយពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំរាងកាយ ​និងបង្កើនការស្រូបជាតិដែករបស់រាងកាយប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែក៏ចាំបាច់សម្រាប់ការផលិតកូឡាជែនផងដែរ។ កូឡាជែនសំខាន់ណាស់សម្រាប់សុខភាពសក់ដែលជួយឱ្យរឹងមាំ និងលូតលាស់បានឆាប់រហ័ស។ ប្រភពធម្មជាតិដ៏ប្រសើរនៃវីតាមីន C រួមមានផ្លែក្រូចឆ្មារ ផ្លែក្រូចប្រភេទផ្សេងទៀត ផ្លែល្ហុង ផ្លែម្នាស់ ស្ត្របឺរី ផ្លែគីវី ប៉េងប៉ោះ ដំឡូងផ្អែម និងបន្លែស្លឹកបៃតងចាស់ ព្រមទាំងប្រូខូលី ស្ពៃក្ដោប និងផ្កាខាត់ណា។

២. វីតាមីន A

ចាំបាច់សម្រាប់ការលូតលាស់និងរក្សាបាននូវសុខភាពល្អនៃរាល់កោសិកាក្នុងរាងកាយ រួមបញ្ចូលទាំងសក់និងស្បែកក្បាល។ វីតាមីន A ក៏សំខាន់សម្រាប់ការផលិតជាតិខ្លាញ់ ឬជាតិប្រេងដែលដើរតួនាទីជាក្រែមបន្ទន់បែបធម្មជាតិសម្រាប់ស្បែកក្បាល។ កង្វះវីតាមីន A អាចនាំឱ្យការផលិតជាតិខ្លាញ់ ឬប្រេងធម្មជាតិត្រូវថយចុះជាហេតុនាំឱ្យស្បែកក្បាលស្ងួតនិងរមាស់ ហើយសក់ប្រែជាផុយស្រួយ។ ប្រភពដ៏ប្រសើរនៃវីតាមីន A រួមមានស៊ុត បង្គា ឈីស យ៉ាអួរ ត្រីសាលម៉ុន ត្រីសាឌីន សាច់មាន់ សាច់គោ បន្លែផ្លែឈើដែលមានពណ៌លឿង/ទឹកក្រូច ផ្លែល្ហុង ឪឡឹក ប៉េងប៉ោះ ​ប្រូខូលី ទំពាំងបារាំង និងបន្លែស្លឹកបៃតងចាស់។

៣. បាយអូទីន

ស៊ុតជាប្រភពធម្មជាតិនៃបាយអូទីនដែលចាំបាច់សម្រាប់រក្សាសុខភាពសក់។ វាក៏មានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយវីតាមីន D វីតាមីន B ប្រូតេអ៊ីន និង choline ផងដែរ។

៤. អាស៊ីតខ្លាញ់អូមេហ្កា ៣

អ្នកគួរព្យាយាមទទួលទានត្រីសាលម៉ុនឱ្យបានយ៉ាងហោចណាស់ ២ ដងក្នុងមួយសប្តាហ៍ដើម្បីរក្សាសំណើមនៃសក់។ អាស៊ីតខ្លាញ់អូមេហ្កា ៣ មិនត្រឹមតែផ្ដល់ឱ្យសក់នូវភាពភ្លឺរលោងប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែក៏ជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺបាក់ទឹកចិត្ត (Depression) និងជំងឺបេះដូងទៀតផង។

៥. ប្រូតេអ៊ីន

ប្រូតេអ៊ីនជួយជម្រុញការលូតលាស់នៃកោសិកានិងការជួសជុលឡើងវិញ។ ការរួមបញ្ចូលអាហារសម្បូរប្រូតេអ៊ីនក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃក៏ជួយពង្រឹងភាពរឹងមាំនៃសក់ផងដែរ។ អ្នកគួរព្យាយាមទទួលទានប្រូតេអ៊ីនឱ្យបានយ៉ាងហោចណាស់ ៤៦ ក្រាមក្នុងមួយថ្ងៃ។

៦. វីតាមីន D

ការលូតលាស់នៃសក់ក៏មានលក្ខណៈប្រសើរតាមរយៈភាពសកម្មភាពនៃវីតាមីន D។ ក្រៅពីពន្លឺព្រះអាទិត្យ វីតាមីន D ក៏មានប្រភពពីអាហារមួយចំនួនផងដែរ។

៧. ជាតិដែកនិងស័ង្កសី

សារធាតុចិញ្ចឹមទាំងពីរនេះគឺចាំបាច់ណាស់សម្រាប់សម្រួលដល់ការលូតលាស់ឬសនៃសក់។ ដើម្បីទទួលបានជាតិដែកនិងស័ង្កសីគ្រប់គ្រាន់ អ្នកអាចទទួលទានសាច់គ្មានខ្លាញ់យ៉ាងហោចណាស់ ២ដងក្នុងមួយសប្តាហ៍។ ប្រភពដ៏ប្រសើរផ្សេងទៀតនៃជាតិដែកនិងស័ង្កសីក្រៅពីសាច់ក្រហម គឺសណ្ដែកសៀង។ អ្នកក៏គួរកុំរំលងអាហារសម្បូរវីតាមីន C ដោយវាជួយបង្កើនការស្រូបយកជាតិដែក៕