ក្អួត គឺជាការហូរចេញដោយបង្ខំនៃមាតិកាក្រពះ។ វាអាចជាព្រឹត្តិការណ៍មួយដែលត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ជាមួយនឹងអ្វីមួយដែលមិនអាចដោះស្រាយបានក្នុងក្រពះ។ ការក្អួតកើតឡើងវិញអាចបណ្តាលមកពីជំងឺមូលដ្ឋាន។
ការក្អួតញឹកញាប់ក៏អាចបណ្តាលឱ្យខ្វះជាតិទឹកដែលអាចមានគ្រោះថ្នាក់ដល់ជីវិតប្រសិនបើមិនព្យាបាល។
មូលហេតុនៃការក្អួត
ក្អួតគឺជារឿងធម្មតា។ ការញ៉ាំអាហារ ឬផឹកគ្រឿងស្រវឹងច្រើនពេកអាចធ្វើឱ្យមនុស្សម្នាក់ក្អួត។ ជាទូទៅនេះមិនមែនជាបុព្វហេតុនៃការព្រួយបារម្ភទេ។ ក្អួតដោយខ្លួនវាមិនមែនជាលក្ខខណ្ឌទេ។ វាជារោគសញ្ញានៃលក្ខខណ្ឌផ្សេងទៀត។ លក្ខខណ្ឌមួយចំនួនរួមមាន៖
-ការពុលអាហារ
-ការរំលាយអាហារ
-ការបង្ករោគ (ទាក់ទងនឹងជំងឺបាក់តេរីនិងវីរុស)
-ជំងឺចលនា
-ឈឺពេលព្រឹកទាក់ទងនឹងការមានផ្ទៃពោះ
-ឈឺក្បាល
-ថ្នាំតាមវេជ្ជបញ្ជា
-ការប្រើថ្នាំសន្លប់
-ការព្យាបាលដោយប្រើគីមី
-ជំងឺ Crohn
ការក្អួតញឹកញាប់ដែលមិនទាក់ទងនឹងមូលហេតុណាមួយក្នុងចំណោមហេតុផលទាំងនេះអាចជាវដ្តនៃការក្អួត។ ស្ថានភាពនេះត្រូវបានកំណត់ដោយការក្អួតរហូតដល់10ថ្ងៃ។ ជាធម្មតាវាត្រូវបានផ្សំជាមួយនឹងការចង្អោរ និងកង្វះថាមពលខ្លាំង។ ភាគច្រើនវាកើតឡើងក្នុងវ័យកុមារភាព។
រោគសញ្ញាក្អួតឈាម ជាធម្មតាប៉ះពាល់ដល់កុមារដែលមានអាយុពី ៣ ទៅ ៧ ឆ្នាំ។ វាកើតឡើងចំពោះកុមារប្រមាណ ៣ នាក់ក្នុងចំណោមកុមារ ១០០.០០០ នាក់ នេះបើយោងតាមប្រភពពីការសិក្សាឆ្នាំ២០១២ ។
ស្ថានភាពនេះអាចបណ្តាលឱ្យក្អួតវគ្គ ជាច្រើនដងពេញមួយឆ្នាំនៅពេលដែលមិនបានព្យាបាល។ វាក៏អាចមានផលវិបាកធ្ងន់ធ្ងរដែលរួមមាន៖
-ការខះជាតិទឹក
-ពុកធ្មេញ
-ជំងឺ esophagitis
-ការបង្ហូរទឹកភ្នែកនៅក្នុងបំពង់អាហារ៕