ការរលាកក្នុងរាងកាយអាចជារឿងល្អនិងអាក្រក់ផងដែរ។  (អាន ៖ ស្បែកកូនរបស់អ្នកនឹងស្អាតហើយមិនរមាស់បើធ្វើតាមវិធីនេះ តើកូនស្រីរបស់អ្នកចេះតែរមាស់ស្បែកមែនទេ?)  ការរលាកធម្មតា គឺជាប្រតិកម្មរបស់អ្នកប្រព័ន្ធភាពស៊ាំតបទៅនឹងរបួស ឬការឆ្លងមេរោគដែលជួយពន្លឿនការរព្យាបាល។ ប៉ុន្តែចំពោះការរលាករ៉ាំរ៉ៃវិញអាចនាំអោយមានជំងឺផ្សេងៗ និងកើនទម្ងន់។ ទោះជាយ៉ាងណាកុំបារម្ភ! ថ្ងៃនេះវេបសាយសុខភាព Health.com.kh នឹងបង្ហាញឱ្យដឹងពីអាហារដែលជួយប្រយុទ្ធប្រឆាំងការរលាកក្នុងរាងកាយ ៖

១. អាហារមានផ្ទុកសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម

សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មរួមមានវីតាមីន C សារធាតុ beta carotene និងសារធាតុ lycopene ជាដើមជួយកម្ចាត់រ៉ាឌីកាល់សេរីដែលបំផ្លាញកោសិកានិងបង្កការរលាកផ្សេងៗក្នុងរាងកាយ។ ដូច្នេះកុំភ្លេចរួមបញ្ចូលអាហារដែលមានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃរបស់អ្នក។

២. ខ្ញី

ជាប្រភពនៃសារប្រឆាំងអុកស៊ិកម្មដ៏ឥទ្ធិពលប្រឆាំងការរលាកដោយបញ្ឈប់រាងកាយពីការផលិតប្រូតេអ៊ីន cytokines ដែលបង្កការរលាករ៉ាំរ៉ៃ។

៣. ខ្ទឹមស និងខ្ទឹមបារាំង

ជាប្រភពដ៏ប្រសើរនៃសារធាតុប្រឆាំងការរលាក quercetin។ លើសពីនេះទៅទៀត ខ្ទឹមបារាំងក៏មានផ្ទុកនូវសមាសធាតុស្ពាន់ធ័រដែលជួយប្រយុទ្ធប្រឆាំងជំងឺរលាកសន្លាក់ដោយរារាំងការរលាក និងការបំផ្លាញសន្លាក់។

៤. ម្នាស់

ជាប្រភពដ៏ប្រសើរនៃសារធាតុ bromelain ដែលជួយបំបាត់ការឈឺចាប់ និងកាត់បន្ថយការរលាក។

៥. ប្រេងអូលីវ

​ជា​ប្រភព​ដ៏​ប្រសើរ​នៃ​សារធាតុ oleocanthal ដែលមាន​លក្ខណៈសម្បត្តិ​ប្រឆាំង​ការ​រលាក​កាត់បន្ថយ​អា​ការៈឈឺចាប់​គួរឱ្យកត់សម្គាល់​ផងដែរ​។​

៦. ត្រីសម្បូរខ្លាញ់

មានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយអាស៊ីតខ្លាញ់អូមេហ្កា ៣ ដែលជួយទប់ស្កាត់កាត់បន្ថយការរលាកក្នុងរាងកាយ។

៧​. ប៉េងប៉ោះ

ជាប្រភពដ៏ល្អបំផុតមួយនៃសារធាតុ lycopene ជួយទប់ស្កាត់និងកាត់បន្ថយការរលាកពេញក្នុងរាងកាយរួមបញ្ចូលទាំងសួត។

៨. បន្លែបៃតង

មានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយវីតាមីននិងជាតិរ៉ែចាំបាច់ ព្រមទាំងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដែលជួយទប់ស្កាត់កាត់បន្ថយការរលាកគួរឱ្យកត់សម្គាល់។

៩. រមៀត

នេះក៏ព្រោះតែរមៀតមានផ្ទុកនូវសារធាតុ curcumin  ដែលជួយប្រយុទ្ធប្រឆាំងនឹងការរលាក។

១០. ផ្លែបឺរ

មានផ្ទុកជាតិខ្លាញ់ល្អ monounsaturated ជាតិសសៃ វីតាមីន ម៉ាញ៉េស្យូម និងប៉ូតាស្យូម ដែលជួយទប់ស្កាត់ប្រយុទ្ធប្រឆាំងការរលាកក្នុងរាងកាយបានយ៉ាងប្រសើរ។

១១. តែបៃតង

តែបៃតងមានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយសារធាតុ epigallocatechin-3-gallate និង polyphenols ជួយប្រយុទ្ធប្រឆាំងការរលាកក្នុងរាងកាយគួរអោយកត់សម្គាល់។

១២. ក្រូច

មានផ្ទុកជាតិប៉ូតាស្យូម វីតាមីន C កាល់ស្យូម ជាតិសសៃ និងសារធាតុ folate ដែលមិនត្រឹមតែជួយរក្សាសុខភាពបេះដូង និងសសៃឈាមល្អប្រសើរប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែក៏ជួយពង្រឹងប្រព័ន្ធភាពស៊ាំ កាត់បន្ថយការរលាកក្នុងរាងកាយផងដែរ៕