​វា​ត្រូវធ្វើ​ជាមួយ​គ្រឿងផ្សំ​ដែលមាន​សារៈសំខាន់​ខ្លាំងណាស់​គឺ messenger RNA (​ឬ mRNA) ។ mRNA នៅក្នុង​វ៉ាក់សាំង​គឺជា​សម្ភារៈ​ហ្សែ​ន​ដែល​បង្រៀន​កោសិកា​ភាពស៊ាំ​របស់​យើង​ពី​របៀប​ធ្វើឱ្យ​ប្រូតេអ៊ីន​កើនឡើង​ដែល​រកឃើញ​នៅលើ​វីរុស​ដែល​បណ្តាលឱ្យមាន​ជំងឺ កូ​វីដ​-១៩ នេះ​បើ​យោងតាម​មជ្ឈមណ្ឌល​ត្រួតពិនិត្យ​និង​បង្ការ​ជំងឺ (CDC) ។ ប្រព័ន្ធ​ភាពស៊ាំ​ឆ្លើយតប​ដោយ​បង្កើត​អង្គ​ប​ដិ​ប្រាណ​ប្រឆាំងនឹង​ប្រូតេអ៊ីន​កើនឡើង​ខ្ពស់​នោះ​ទីបំផុត​រៀន​ពី​របៀប​ការពារ​រាងកាយ​ប្រឆាំងនឹង​វីរុស​នាពេល​អនាគត​។​

​ដោយ​លក្ខណៈ​ធម្មជាតិរ​បស់​ពួកគេ ម៉ូលេគុល mRNA មិន​ស្ថិតស្ថេរ​ទេ – ប្រសិនបើ​ពួកគេ​ដើរលេង​អស់​រយៈពេល​ជា​យូរ​មកហើយ​កោសិកា​របស់​យើង​អាច​ប្រមូលផ្តុំ​កម្រិត​ប្រូតេអ៊ីន​ដែល​ពួកគេ​បង្ក​គ្រោះថ្នាក់​។​

​សាស្ត្រាចារ្យ​រង​នៃ​ផ្នែក​មីក្រូ​ជីវសាស្ត្រ​និង​ប្រព័ន្ធ​ភាពស៊ាំ​នៃ​សាកលវិទ្យាល័យ​វេជ្ជសាស្ត្រ​បាន​និយាយថា “mRNA រេច​រិល​យ៉ាង​ឆាប់រហ័ស​។ វា​ក៏មាន​អង់ស៊ីម​នៅក្នុង​បរិស្ថាន និង​ជុំវិញ​យើង​ដែល​បំបែក mRNA”​។​

​អ្នក​ផលិត​វ៉ាក់សាំង​ក៏​លាបថ្នាំ mRNA ក្នុង​ខ្លាញ់​ភាគ​តូចៗ​ដែរ​។ ពពុះ​ខ្លាញ់​តូចៗ​ទាំងនេះ​ជួយ​ផ្ទុក​សារជាតិ mRNA ដល់​កោសិកា​របស់​យើង​និង​ផ្តល់​កម្រិត​ការពារ​ប្រឆាំងនឹង​អង់ស៊ីម​ដែល​អាច​បំផ្លាញ​សម្ភារៈ​ហ្សែ​ន​ដែល​ងាយ​ខូច​។​

​នាយក​ប្រតិបត្តិ​នៃ​សេវា​ឱសថ​សម្រាប់​ប្រព័ន្ធ​សុខភាព​អា​ត្ល​ង់​ទិច​ញូ​វ​ជឺ​ស៊ី​ដែលជា​កន្លែង​ដែល​គាត់​បាន​ដើរតួនាទី​សំខាន់​ក្នុងការ​ចែកចាយ​វ៉ាក់សាំង COVID-១៩ ប្រាប់ថា ប្រសិនបើ​អ្នកមាន​សូកូឡា​នៅក្នុង​ដៃ​របស់​អ្នក​វា​នឹង​រលាយ​ប៉ុន្តែ​ជាមួយ​ស្ករ​គ្រាប់​ដែល​លាប​នៅ​ខាងក្រៅ​វា​មិន​អញ្ចឹងទេ​។​

​ការ​លាប​ភាគល្អិត​នៃ​ខ្លាញ់​មិន​គ្រប់គ្រាន់​ដើម្បី​ការពារ mRNA ទេ​។ នោះ​ហើយ​ជា​មូល​ហេតុដែល​ត្រូវ​រក្សា​វា​ទុក​នៅ​កន្លែង​ត្រជាក់​។ អង់​ហ្ស៊ី​ម​ដែល​បំបែក mRNA “​មិន​ដំណើរការ​នៅ​សីតុណ្ហភាព​ត្រជាក់​ខ្លាំង​ទេ​” ។​

​នោះ​មានន័យថា​រវាង -១៣ អង្សា​ហ្វា​រិ​ន​ហៃ និង ៥ អង្សា​ហ្វា​រិ​ន​ហៃ សម្រាប់​វ៉ាក់សាំង Moderna និង​អាក់​ទិ​ក​កំរិត -១១២ អង្សា​ហ្វា​រិ​ន​ហៃ​ដល់ -៧៦ អង្សា​ហ្វា​រិ​ន​ហៃ​សម្រាប់ Pfizer​។ រូបមន្ត​ពិសេស​នៃ​ភាគល្អិត​តូចៗ​នេះ​ត្រូវបាន​រក្សាទុក​ជាការ​សម្ងាត់​ដោយ​អ្នក​ផលិត​ថ្នាំ​កំណត់ថា​តើ​វ៉ាក់សាំង​ទាំងនេះ​ត្រូវ​រក្សាទុក​យ៉ាងដូចម្តេច ហេតុ​ដូចនេះហើយ​តម្រូវការ​នៃ​ការ​រក្សាទុក​ខុសគ្នា​៕​