មានការសិក្សាថ្មីមួយទៀតបានអោយដឹងថា ស្ត្រីដែលចូលចិត្តក្នុងការទទួលទានសាច់ត្រីជាប្រចាំ (សំបូរជាតិ omega-3 fatty acids) នឹងអាចកាត់បន្ថយការប្រឈមទៅនឹង age-related macular degeneration (AMD) ។ វាជាភស្តុតាងថ្មីមួយដែលបានបញ្ជាក់អំពីទំនាក់ទំនងរវាងសាច់ត្រីនិងសុខភាពភ្នែកដូចដែលបានបង្ហាញនៅក្នុងការសិក្សាស្រាវជ្រាវកន្លងមក។
នៅក្នុងការសិក្សានេះ, លោក Harvard បានវិភាគ និង វាយតំលៃទៅលើរបបអាហាររបស់ស្ត្រីចំនួន ៣៨០០០ នាក់ ។
ប្រេង ឬ ខ្លាញ់ត្រី (ជាជីវជាតិ omega-3 fatty acids) ដែលមាននៅក្នុងសត្វត្រី, គឺជាអ្វីដែលគេបានគិតជាយូរយារណាស់មកហើយថាអាចជួយការពារប្រឆាំងទៅនឹងជំងឺសរសៃឈាមបេះដូង (cardiovascular disease) ហើយក៏អាចមានផលប្រយោជន៍ចំពោះការប្រឆាំងទល់នឹង ភ្នែកAMD (age-related macular degeneration) ក្នុងចំនោមស្ត្រី។
អ្នកដឹកនាំការសិក្សាស្រាវជ្រាវនេះបានកត់សំគាល់ឃើញថា យុវជនជនជាតិអាមេរិកប្រហែលជា ៩ លាននាក់ (អាយុចាប់ពី ៤០ ឡើងទៅ)មានបញ្ហា AMD ។ ភាគច្រើនស្ថិតក្នុងដំណាក់កាលដំបូង, នៅពេលដែលប្រជាជន ១,៧ នាក់នាក់ផ្សេងទៀតស្ថិតក្នុងដំណាក់កាលលូតលាស់ (advanced stage) នៃជំងឺនេះ ដែលធ្វើអោយបាត់បង់ការមើលឃើញធ្ងន់ធ្ងរ (serious loss of vision) ។
មកដល់ពេលនេះ, គេមិនទាន់បានដឹងអំពីវិធីសាស្ត្រដើម្បីជួយអ្នកជំងឺទេ ។ ដើម្បីបង្ហាញអោយដឹងថារបបអាហារប្រចាំថ្ងៃអាចដើរតួនាទីបង្ការជំងឺនេះ, អ្នកស្រាវជ្រាវបានធ្វើការពិនិត្យ និង វិភាគទៅលើតារាងបញ្ជីសំនួរអំពីអាហារ ១០ ពាន់មុខ ក្រោមការសួររបស់អ្នកជំនាញសុខភាពស្ត្រី ។
បុរសមិនអាចចូលរួមក្នុងការសិក្សានេះបានទេ ។ អ្នកចូលរួមទាំងអស់ត្រូវតែមានអាយុចាប់ពី ៤០ ឆ្នាំ និង ពុំទាន់មានជំងឺ AMD ។
សុខភាពភ្នែកត្រូវបានតានដាន និង សិក្សាស្រាវជ្រាវជាច្រើនទសវត្សមកហើយ អំឡុងពេលដែលស្ត្រីភេទចំនួន ២៣៥ នាក់ វិវត្តទៅរកជំងឺ AMD ។ អ្នកដែលបានទទួលទាន omega-3 fatty acids (DHA, EPA) ក្នុងបរិមាណមួយដ៏ច្រើនអាចកាត់បន្ថយអត្រានៃការកើត AMD បានទៅដល់ ៣៨ ភាគរយ បើប្រៀបធៀបទៅនឹងអ្នកដែលបានទទួលទានតិចតួច ។
ការសិក្សាបានបកស្រាយថា ៖ ជាការពិតណាស់, ស្ត្រីដែលបានទទួលទានត្រីមួយដង (servings of fish) ឬ ច្រើនជាងនេះក្នុងមួយសប្តាហ៍អាចកាត់បន្ថយនៃការប្រឈមទៅនឹងជំងឺ AMD បានដល់ទៅ ៤៨ ភាគរយ បើប្រៀបធៀបទៅនឹងអ្នកដែលបានទទួលទានសាច់ត្រីត្រឹមតែមួយដងក្នុងមួយខែ ៕