ដោយមាន​សម្លេង​រំខាន​ច្រើន​ជុំវិញ​មូល​ហ​តុ​ដែល​អាច​បណ្តាលឱ្យ​កើត​ជំងឺមហារីក (​ពិបាក​ទ្រាំ​ណាស់​មែន​ទេ​?) វា​ពិបាក​កំណត់ថា​តើ​អ្វីដែល​គ្រោះថ្នាក់​ពិតប្រាកដ​។ ដំណឹង​ល្អ គឺថា នៅពេល​និយាយ​អំពី​ម្ហូប​វា​មិនមាន​ប្រភេទ​ជាក់លាក់​ច្រើន ដែល​ទាក់ទង​នឹង​ជំងឺមហារីក​ទេ​។​

១. សាច់​កែច្នៃ​៖ សាច់​កែច្នៃ ដូចជា​ហ​ត​ដក សាច់ក្រក សាច់​bacon, និង ham ត្រូវបាន​គេ​ចាត់ទុកថា ជា​សារជាតិ​បង្ក​មហារីក ដូច្នេះ​កំណត់​ការទទួល​ទាន​របស់​អ្នក​។​

២.​អាហារ​ដែលមាន​ជាតិ​ប្រៃ​ឬ​មាន​ជាតិ​ប្រៃ​ខ្ពស់​៖ ការទទួល​ទាន​ត្រី​មាន​ជាតិ​ប្រៃ​ច្រើន បន្លែ​ជ្រក់ និង​អាហារសម្រន់​មាន​ជាតិ​ប្រៃ ជាប់ទាក់ទង​នឹង​ជំងឺមហារីក​ក្រពះ​។ តិច គឺ​ល្អ​!

៣.​គ្រឿង​ស្រវឹង​៖ វា​អាច​បង្កើន​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺមហារីក​មាត់​, មហារីក​ពោះវៀនធំ និង​មហារីក​សុដន់​។ កំណត់​ការទទួល​ទាន​មិនឱ្យ​លើសពី​មួយ​កែវ​ក្នុង​មួយថ្ងៃ​សម្រាប់​ស្ត្រី​, ពីរ​កែវ​សម្រាប់​បុរស​។​

៤.​សាច់​ដែល​ត្រូវបាន​ដុត​៖ សាច់​ដែល​ចម្អិន​ដោយ​កំដៅ​ខ្ពស់ អាច​ស្មើនឹង​ខូចខាត DNA heterocyclic amines និង polycyclic aromatic hydrocarbon​។ ចម្អិន​នៅ​សីតុណ្ហភាព​ទាប និង​ត្រឡប់​សាច់​ឱ្យបាន​ញឹកញាប់ ដើម្បី​ចៀសវាង​ការបញ្ចូល​ភ្លើង​។​

៥.​ភេសជ្ជៈ​ក្តៅ​៖ ការផឹក​កាហ្វេ តែ ឬ​ស៊ុប​ក្តៅៗ ជាប្រចាំ គឺ​ផ្សារភ្ជាប់​ទៅនឹង​ហានិភ័យ​ខ្ពស់​នៃ​ជំងឺមហារីក​បំពង់​អាហារ​។ រង់ចាំ​ឱ្យ​ពួកគេ​ចុះ​ត្រជាក់​បន្តិច​៕​