​មាន​កត្តា​ហានិភ័យ​ជាច្រើន​នៃ​ជំងឺ​បេះដូង​។ ខ្លះ​អាច​គ្រប់គ្រង​បាន​ហើយ​ខ្លះទៀត​មិនអាច​គ្រប់គ្រង​បានទេ​។ CDC និយាយថា​ប្រហែលជា ៤៧ ភាគរយ​នៃ​ជនជាតិ​អាមេរិក​មាន​កត្តា​ហានិភ័យ​យ៉ាងហោចណាស់​មួយ​នៃ​ជំងឺ​បេះដូង​។ កត្តា​ហានិភ័យ​មួយចំនួន​រួមមាន​៖
-​សម្ពាធ​ឈាម​ខ្ពស់​
-​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ុល​ខ្ពស់​
-​ជក់បារី​
-​ធាត់​
-​អសកម្ម​រាងកាយ​

​ជា​ឧទាហរណ៍ ការជក់បារី​គឺជា​កត្តា​ហានិភ័យ​ដែល​អាច​គ្រប់គ្រង​បាន​។ អ្នក​ជក់បារី​មាន​ហានិភ័យ​ទ្វេដង​ក្នុង​ការវិវត្ត​ទៅជា​ជំងឺ​បេះដូង​។ នេះ​បើ​យោងតាម​វិទ្យាស្ថាន​ជាតិ​ទឹកនោមផ្អែម និង​ជំងឺ​រំលាយ​អាហារ និង​តម្រងនោម (NIDDK) ។​

​អ្នក​ដែលមាន​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម ក៏​អាចមាន​ហានិភ័យ​ខ្ពស់​នៃ​ជំងឺ​បេះដូង​ដែរ ព្រោះ​កម្រិត​ជាតិ​គ្លុយកូស​ខ្ពស់​បង្កើន​ហានិភ័យ​នៃ​៖

-​រោគ​ហើម​សាច់​ស្ទះ​កំពង់​ក​

-គាំងបេះដូង​
-​ដាច់​សរសៃឈាម​ខួរក្បាល​
-CAD

​ប្រសិនបើ​អ្នកមាន​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម វា​ចាំបាច់​ក្នុងការ​គ្រប់គ្រង​ជាតិ​គ្លុយកូស​ដើម្បី​កំណត់​ហានិភ័យ​របស់​អ្នក​ក្នុង​ការវិវត្ត​ទៅជា​ជំងឺ​បេះដូង​។ សមាគមន៍​បេះដូង​អាមេរិក (AHA) រាយការណ៍​ថា អ្នក​ដែលមាន​ទាំង​ជំងឺលើសឈាម និង​ទឹកនោមផ្អែម បង្កើន​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​សរសៃឈាម​បេះដូង​ទ្វេដង​។​

​កត្តា​ហានិភ័យ​ផ្សេងទៀត​ដែល​អ្នក​មិនអាច​គ្រប់គ្រង​បាន​សម្រាប់​ជំងឺ​បេះដូង​រួមមាន​៖
-​ប្រវត្តិ​គ្រួសារ​
-​ជនជាតិ​
-​ការរួម​ភេទ​
-​អាយុ​៕