សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម គឺជាសមាសធាតុ ដែលផលិតនៅក្នុងខ្លួនអ្នក និងមាននៅក្នុងអាហារ។ ពួកគេ ជួយការពារកោសិការបស់អ្នកពីការខូចខាត ដែលបណ្តាលមកពីម៉ូលេគុល ដែលមានគ្រោះថ្នាក់ ដែលត្រូវបានគេស្គាល់ថាជារ៉ាឌីកាល់សេរី។ នៅពេលដែលរ៉ាឌីកាល់សេរី កកកុញ ពួកគេអាចបង្កទៅជាស្ត្រេសអុកស៊ីតកម្ម ដែលអាចបំផ្លាញ DNA របស់អ្នក និងរចនាសម្ព័ន្ធសំខាន់ៗដទៃទៀតនៅក្នុងកោសិការបស់អ្នក។
គួរឱ្យស្តាយ ស្ត្រេសអុកស៊ីតកម្មរ៉ាំរ៉ៃ អាចបង្កើនហានិភ័យនៃជំងឺរ៉ាំរ៉ៃដូចជា ជំងឺបេះដូង ទឹកនោមផ្អែមប្រភេទទី ២ និងជំងឺមហារីក។
ជាសំណាងល្អ ការទទួលទានអាហារដែលសំបូរទៅដោយសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម អាចជួយបង្កើនកម្រិតសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មក្នុងឈាមរបស់អ្នក ដើម្បីប្រឆាំងនឹងស្ត្រេសអុកស៊ីតកម្ម និងកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺទាំងនេះ។
អ្នកវិទ្យាសាស្ត្រ ប្រើប្រាស់តេស្តជាច្រើនដើម្បីវាស់មាតិកាអុកស៊ីតកម្មនៃអាហារ។ ការធ្វើតេស្តមួយក្នុងចំណោមការធ្វើតេស្តល្អបំផុតគឺការវិភាគ FRAP (ការថយចុះកម្តៅរបស់ប្លាស្មា) ។ វា វាស់បរិមាណសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម នៃអាហារ ថាតើពួកវាអាចបន្សាបរ៉ាឌីកាល់សេរីជាក់លាក់មួយឫទេ។ តម្លៃ FRAP កាន់តែខ្ពស់ សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មកាន់តែច្រើននៅក្នុងអាហារ។ ទាំងនេះ គឺជាអាហារសុខភាពទាំង ១២ ប្រភេទ ដែលមានសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មខ្ពស់។
១-សូកូឡាខ្មៅ
សូកូឡាខ្មៅគឺឆ្ងាញ់មានជីវជាតិនិងជាប្រភពដ៏ល្អបំផុតមួយនៃសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម។ និយាយជាទូទៅបរិមាណកាកាវកាន់តែខ្ពស់សារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មកាន់តែច្រើន។
២-Pecans
Pecans គឺជាគ្រាប់ពេញនិយម ដែលសំបូរទៅដោយជាតិរ៉ែ ជាតិខ្លាញ់ និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម។ ពួកគេក៏អាចជួយបង្កើនកម្រិតប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មឈាម និងបន្ថយកូលេស្តេរ៉ុលអាក្រក់។
៣-ប្លូ៊បឺរី
ប្លូ៊បឺរីគឺជាប្រភពដ៏ល្អបំផុតនៃសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មនៅក្នុងរបបអាហារ។ ពួកវាសំបូរទៅដោយជាតិ Anthocyanins និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មផ្សេងទៀត ដែលអាចជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង និងពន្យារពេលការធ្លាក់ចុះមុខងារខួរក្បាល ដែលកើតឡើងទៅតាមអាយុ។
៤-ស្ត្របឺរី
ដូចផ្លែប៊ឺរី ដទៃទៀតដែរ ផ្លែស្ត្របឺរី គឺសំបូរទៅដោយសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម ដែលគេហៅថា anthocyanins ដែលអាចជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង។
៥-Artichokes
Artichokes គឺជាបន្លែដែលមានកំរិតប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មខ្ពស់បំផុត រួមទាំងអាស៊ីត chlorogenic ។ មាតិកាប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មរបស់ពួកគេអាចប្រែប្រួលអាស្រ័យលើការចាត់ចែងរបស់ពួកគេ។
៦-ហ្គូជីប៊ឺរី
ហ្គូជីប៊ឺរី គឺជាប្រភពនៃសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មដ៏សម្បូរបែបរួមទាំងប្រភេទពិសេសមួយដែលគេស្គាល់ថាLycium barbarum polysaccharides។ទាំងនេះ ត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ជាមួយនឹងការថយចុះហានិភ័យនៃជំងឺបេះដូង និងជំងឺមហារីក ហើយអាចជួយប្រឆាំងនឹងភាពចាស់នៃស្បែក។
៧-Raspberry
Raspberry គឺទន់ និងមានផ្ទុកសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម។ ដូចជាប្ល៊ូប៊ឺរី ដែរ ពួកគេសំបូរទៅដោយជាតិ anthocyanins និងមានឥទ្ធិពលប្រឆាំងនឹងការរលាកនៅក្នុងរាងកាយ។
៨-Kale (ស្ពៃម្យ៉ាងស្លឹករួញៗ)
Kale ជាបន្លែបៃតង ដែលមានជីវជាតិច្រើនជាងគេបំផុតនៅផ្នែកមួយលើពិភពលោក។ ដោយសារតែវាសំបូរទៅដោយសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម។
៩-ស្ពៃក្តោបក្រហម
ស្ពៃក្តោបក្រហមគឺអាហារដែលមានរសជាតិឈ្ងុយឆ្ងាញ់ ដែលបង្កើនការទទួលសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម។
១០-សណ្តែក
សណ្តែកគឺជាមធ្យោបាយដែលមានតំលៃថោកដើម្បីបង្កើនការទទួលយកសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មរបស់អ្នក។ ពួកវាក៏ផ្ទុកសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម kaempferol ដែលជាប់ទាក់ទងទៅនឹងការប្រឆាំងមហារីកដំបៅក្នុងខ្លួនសត្វ។
១១-ឆៃថាវ
ឆៃថាវ គឺជាប្រភពដ៏អស្ចារ្យនៃជាតិសរសៃប៉ូតាស្យូមជាតិដែក folate និងសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្ម។ ពួកវា មានក្រុមប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មមួយហៅថា Betalains ដែលត្រូវបានផ្សារភ្ជាប់ជាមួយនឹងអត្ថប្រយោជន៍សុខភាពគួរឱ្យចាប់អារម្មណ៍។
១១-Spinach
Spinach សម្បូរសារធាតុចិញ្ចឹមខ្ពស់មានសារធាតុប្រឆាំងអុកស៊ីតកម្មនិងកាឡូរីទាប។ វាក៏ជាប្រភពដ៏ល្អបំផុតមួយនៃសារជាតិ lutein (ធាតុពណ៌លឿងក្នុងស៊ុត) និង zeaxanthin ដែលការពារភ្នែក ពីរ៉ាឌីកាល់សេរី៕