​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម គឺជា​សមាសធាតុ ដែល​ផលិត​នៅក្នុង​ខ្លួន​អ្នក និង​មាននៅ​ក្នុង​អាហារ​។ ពួកគេ ជួយ​ការពារ​កោសិកា​របស់​អ្នក​ពី​ការខូចខាត ដែល​បណ្តាលមកពី​ម៉ូលេគុល ដែលមាន​គ្រោះថ្នាក់ ដែល​ត្រូវបាន​គេ​ស្គាល់​ថា​ជា​រ៉ាឌីកាល់​សេរី​។ នៅពេលដែល​រ៉ាឌីកាល់​សេរី កកកុញ ពួកគេ​អាច​បង្ក​ទៅជា​ស្ត្រេ​ស​អុកស៊ីតកម្ម ដែល​អាច​បំផ្លាញ DNA របស់​អ្នក និង​រចនាសម្ព័ន្ធ​សំខាន់ៗ​ដទៃទៀត​នៅក្នុង​កោសិកា​របស់​អ្នក​។​

​គួរឱ្យ​ស្តាយ ស្ត្រេ​ស​អុកស៊ីតកម្ម​រ៉ាំរ៉ៃ អាច​បង្កើន​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​រ៉ាំរ៉ៃ​ដូចជា ជំងឺ​បេះដូង ទឹកនោមផ្អែម​ប្រភេទ​ទី ២ និង​ជំងឺមហារីក​។​

​ជា​សំណាងល្អ ការទទួល​ទាន​អាហារ​ដែល​សំបូរ​ទៅដោយ​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម អាចជួយ​បង្កើន​កម្រិត​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ក្នុង​ឈាម​របស់​អ្នក ដើម្បី​ប្រឆាំងនឹង​ស្ត្រេ​ស​អុកស៊ីតកម្ម និង​កាត់បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​ទាំងនេះ​។​

​អ្នកវិទ្យាសាស្ត្រ ប្រើប្រាស់​តេស្ត​ជាច្រើន​ដើម្បី​វាស់​មាតិកា​អុកស៊ីតកម្ម​នៃ​អាហារ​។ ការធ្វើ​តេស្ត​មួយ​ក្នុងចំណោម​ការធ្វើ​តេស្ត​ល្អ​បំផុត​គឺ​ការវិភាគ FRAP (​ការថយចុះ​កម្តៅ​របស់​ប្លា​ស្មា​) ។ វា វាស់​បរិមាណ​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម នៃ​អាហារ ថា​តើ​ពួកវា​អាច​បន្សាប​រ៉ាឌីកាល់​សេរី​ជាក់លាក់​មួយ​ឫ​ទេ​។ តម្លៃ FRAP កាន់តែ​ខ្ពស់ សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​កាន់តែច្រើន​នៅក្នុង​អាហារ​។ ទាំងនេះ គឺជា​អាហារ​សុខភាព​ទាំង ១២ ប្រភេទ ដែលមាន​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ខ្ពស់​។​

១-​សូកូឡា​ខ្មៅ
​សូកូឡា​ខ្មៅ​គឺ​ឆ្ងាញ់​មាន​ជីវជាតិ​និង​ជា​ប្រភព​ដ៏​ល្អ​បំផុត​មួយ​នៃ​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​។ និយាយ​ជាទូទៅ​បរិមាណ​កា​កាវ​កាន់តែ​ខ្ពស់​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​កាន់តែច្រើន​។​
២-Pecans
Pecans គឺជា​គ្រាប់​ពេញនិយម ដែល​សំបូរ​ទៅដោយ​ជាតិ​រ៉ែ ជាតិ​ខ្លាញ់ និង​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​។ ពួកគេ​ក៏​អាចជួយ​បង្កើន​កម្រិត​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ឈាម និង​បន្ថយ​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ុល​អាក្រក់​។​
៣-​ប្លូ៊​បឺ​រី​
ប្លូ៊បឺ​រី​គឺជា​ប្រភព​ដ៏​ល្អ​បំផុត​នៃ​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​នៅក្នុង​របប​អាហារ​។ ពួកវា​សំបូរ​ទៅដោយ​ជាតិ Anthocyanins និង​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ផ្សេងទៀត ដែល​អាចជួយ​កាត់បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​បេះដូង និង​ពន្យារពេល​ការធ្លាក់ចុះ​មុខងារ​ខួរក្បាល ដែល​កើតឡើង​ទៅតាម​អាយុ​។​
៤-​ស្ត្រ​បឺ​រី​
​ដូច​ផ្លែ​ប៊ឺ​រី ដទៃទៀត​ដែរ ផ្លែ​ស្ត្រ​បឺ​រី គឺ​សំបូរ​ទៅដោយ​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម ដែល​គេ​ហៅថា anthocyanins ដែល​អាចជួយ​កាត់បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​បេះដូង​។​
៥-Artichokes
Artichokes គឺជា​បន្លែ​ដែលមាន​កំរិត​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ខ្ពស់បំផុត រួមទាំង​អាស៊ីត chlorogenic ។ មាតិកា​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​របស់​ពួកគេ​អាច​ប្រែប្រួល​អាស្រ័យ​លើ​ការចាត់ចែង​របស់​ពួកគេ​។​
៦-​ហ្គូ​ជី​ប៊ឺ​រី​
​ហ្គូ​ជី​ប៊ឺ​រី គឺជា​ប្រភព​នៃ​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​ដ៏​សម្បូរបែប​រួមទាំង​ប្រភេទ​ពិសេស​មួយ​ដែល​គេ​ស្គាល់​ថា​Lycium barbarum polysaccharides​។​ទាំងនេះ ត្រូវបាន​ផ្សារភ្ជាប់​ជាមួយនឹង​ការថយចុះ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​បេះដូង និង​ជំងឺមហារីក ហើយ​អាចជួយ​ប្រឆាំងនឹង​ភាព​ចាស់​នៃ​ស្បែក​។​
៧-Raspberry
Raspberry គឺ​ទន់ និង​មាន​ផ្ទុក​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​។ ដូចជា​ប្ល៊ូ​ប៊ឺ​រី ដែរ ពួកគេ​សំបូរ​ទៅដោយ​ជាតិ anthocyanins និង​មាន​ឥទ្ធិពល​ប្រឆាំងនឹង​ការ​រលាក​នៅក្នុង​រាងកាយ​។​
៨-Kale (​ស្ពៃ​ម្យ៉ាង​ស្លឹក​រួញៗ​)
Kale ជា​បន្លែ​បៃតង ដែលមាន​ជីវជាតិ​ច្រើនជាងគេ​បំផុត​នៅ​ផ្នែក​មួយ​លើ​ពិភពលោក​។ ដោយសារតែ​វា​សំបូរ​ទៅដោយ​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​។
៩-​ស្ពៃក្តោប​ក្រហម​
​ស្ពៃក្តោប​ក្រហម​គឺ​អាហារ​ដែលមាន​រសជាតិ​ឈ្ងុយឆ្ងាញ់ ដែល​បង្កើន​ការទទួល​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​។
១០-​សណ្តែក​
​សណ្តែក​គឺជា​មធ្យោបាយ​ដែលមាន​តំលៃថោក​ដើម្បី​បង្កើន​ការទទួលយក​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​របស់​អ្នក​។ ពួកវា​ក៏​ផ្ទុក​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម kaempferol ដែល​ជាប់ទាក់ទង​ទៅនឹង​ការប្រឆាំង​មហារីក​ដំបៅ​ក្នុង​ខ្លួន​សត្វ​។​
១១-​ឆៃថាវ​
​ឆៃថាវ គឺជា​ប្រភព​ដ៏​អស្ចារ្យ​នៃ​ជាតិ​សរសៃ​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម​ជាតិ​ដែក folate និង​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​។ ពួកវា មាន​ក្រុមប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​មួយ​ហៅថា Betalains ដែល​ត្រូវបាន​ផ្សារភ្ជាប់​ជាមួយនឹង​អត្ថប្រយោជន៍​សុខភាព​គួរឱ្យ​ចាប់អារម្មណ៍​។​
១១-Spinach
Spinach សម្បូរ​សារធាតុចិញ្ចឹម​ខ្ពស់​មាន​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​និង​កាឡូរី​ទាប​។ វា​ក៏​ជា​ប្រភព​ដ៏​ល្អ​បំផុត​មួយ​នៃ​សារជាតិ lutein (​ធាតុ​ពណ៌​លឿង​ក្នុង​ស៊ុត​) និង zeaxanthin ដែល​ការពារ​ភ្នែក ពី​រ៉ាឌីកាល់​សេរី​៕​