Ripe green and red apples in wooden box. Top view

​អ្នក​ទំនងជា​ស្គាល់​ពាក្យ​ដែល​ត្រូវបាន​គេ​ស្គាល់​ថា “​ផ្លែ​ប៉ោម​មួយ​ផ្លែ​ក្នុង​មួយថ្ងៃ​ធ្វើឱ្យ​គ្រូពេទ្យ​ឃ្លាតឆ្ងាយ​” ។ ទោះបីជា​ការស្រាវជ្រាវ​បង្ហាញថា ការ​ញ៉ាំ​ផ្លែ​ប៉ោម​ច្រើន​មិន​ទាក់ទង​អ្វី​ទៅនឹង​ការ​ទៅ​ជួប​គ្រូពេទ្យ​តិចជាង​មុន​ក៏ដោយ ប៉ុន្តែ​ការបន្ថែម​ផ្លែ​ប៉ោម ទៅក្នុង​របប​អាហារ​របស់​អ្នក​អាចជួយ​ធ្វើឱ្យ​ប្រសើរ​ឡើងដល់​សុខភាព​របស់​អ្នក​។ ផ្លែ​ប៉ោម​មាន​សារធាតុចិញ្ចឹម​ខ្ពស់ ហើយ​ត្រូវបាន​ផ្សារភ្ជាប់​ជាមួយនឹង​អត្ថប្រយោជន៍​សុខភាព​ជាច្រើន រួមទាំង​ជួយ​សុខភាព​បេះដូង​ឱ្យ​ប្រសើរឡើង និង​កាត់បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺមហារីក​មួយចំនួន​។ អត្ថបទ​នេះ និង​បង្ហាញ​ឱ្យ​កាន់តែច្បាស់​ថា តើ​ការ​ញ៉ាំ​ផ្លែ​ប៉ោម​មួយថ្ងៃ ពិតជា​អាចជួយ​ឱ្យ​វេជ្ជបណ្ឌិត​ឃ្លាតឆ្ងាយ​មែន​ឫ​ទេ​។​

-​មាន​ជីវជាតិ​ខ្ពស់​
​ផ្លែ​ប៉ោម​ផ្ទុក​ទៅដោយ​សារធាតុចិញ្ចឹម​សំខាន់ៗ រួមមាន​ជាតិ​សរសៃ វីតាមីន ជាតិ​រ៉ែ និង​សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​។​

-​ទ្រទ្រង់​សុខភាព​បេះដូង​
​ការសិក្សា​បង្ហាញថា ការ​ញ៉ាំ​ផ្លែ​ប៉ោម ច្រើន​អាច​ត្រូវបាន​ផ្សារភ្ជាប់​ជាមួយនឹង​ការថយចុះ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​រ៉ាំរ៉ៃ​មួយចំនួន រួមទាំង​ជំងឺ​បេះដូង​។​
​ផ្លែ​ប៉ោម​ក៏​ផ្ទុក​ទៅដោយ ជាតិ​សរសៃ​រលាយ ដែល​អាចជួយ​កាត់បន្ថយ​សម្ពាធ​ឈាម និង​កម្រិត​កូ​លេ​ស្តេ​រ៉ុល ដែល​កត្តា​ទាំងពីរ​នេះ គឺជា​កត្តា​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​បេះដូង​។​

-​មាន​ផ្ទុក​សមាសធាតុ​ប្រឆាំងនឹង​ជំងឺមហារីក​
​ផ្លែ​ប៉ោម ផ្ទុក​នូវ​សមាសធាតុ​ជាច្រើន ដែល​អាចជួយ​ការពារ​ការកកើត​ជំងឺមហារីក រួមមាន សារធាតុ​ប្រឆាំង​អុកស៊ីតកម្ម​។​
​ទោះយ៉ាងណា​ការស្រាវជ្រាវ​បន្ថែម គឺ​ចាំបាច់ ដើម្បី​វាយតម្លៃ​ពី​ផលប៉ះពាល់​ដែល​អាច​កើតមាន​របស់​ផ្លែ​ប៉ោម និង​កំណត់ថា​តើ​កត្តា​ផ្សេងទៀត​អាចពាក់ព័ន្ធ​បានដែរ​ឬទេ​។​

-​អត្ថប្រយោជន៍​សុខភាព​ផ្សេងទៀត​
​ផ្លែ​ប៉ោម​ក៏​ត្រូវបាន​ផ្សារភ្ជាប់​ទៅនឹង​អត្ថប្រយោជន៍​សុខភាព​ជាច្រើន​ទៀត​ដែល​អាចជួយ​ឱ្យ​អ្នក​នៅ​ឆ្ងាយ​ពី​គ្រូពេទ្យ​បាន​៖

+ទ្រទ្រង់​ដល់​ការ​សម្រក​ទម្ងន់
ដោយសារតែ​ជាតិ​កាក​ជាតិ​សរសៃ​របស់​ពួកគេ ផ្លែ​ប៉ោម​ធ្វើឱ្យ​អ្នក​បរិភោគ​មាន​អារម្មណ៍​ឆ្អែត កាត់បន្ថយ​ការទទួល​ទាន កាឡូរី និង​បង្កើន​ការ​សម្រក​ទម្ងន់​។​
+ធ្វើអោយ​ប្រសើរឡើង​នូវ​សុខភាព​ឆ្អឹង
ការសិក្សា​អំពី​មនុស្ស សត្វ និង​បំពង់​សាកល្បង បាន​រកឃើញថា ការ​ញ៉ាំ​ផ្លែឈើ​ច្រើន​អាចទាក់ទង​នឹង​ការកើនឡើង​ដង់ស៊ីតេ​រ៉ែ​ឆ្អឹង​និង​បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​ពុក​ឆ្អឹង ។​
+លើកកម្ពស់​មុខងារ​ខួរក្បាល
ការសិក្សា​អំពី​សត្វ បាន​បង្ហាញថា ការ​ញ៉ាំ​ផ្លែ​ប៉ោម អាចជួយ​កាត់បន្ថយ​ស្ត្រេ​ស​អុកស៊ីតកម្ម ការពារ​ការធ្លាក់ចុះ​នៃ​ខួរក្បាល និង​រោគសញ្ញា​យឺត នៃ​ភាព​ចាស់​។​
+ការពារ​ប្រឆាំងនឹង​ជំងឺហឺត
​ការសិក្សា​បានបង្ហាញ​ថា ការទទួល​ទាន​ផ្លែ​ប៉ោម​កាន់តែច្រើន អាច​ត្រូវបាន​ផ្សារភ្ជាប់​ទៅនឹង​ការថយចុះ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺហឺត​។​
+កាត់បន្ថយ​ហានិភ័យ​នៃ​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​
​យោងទៅតាម​ការពិនិត្យ​ដ៏​ធំ​មួយ ការ​ញ៉ាំ​ផ្លែ​ប៉ោម​មួយ​ផ្លែ ក្នុង​មួយថ្ងៃ​ត្រូវបាន​ផ្សារភ្ជាប់​ទៅនឹង​ការថយចុះ​ហានិភ័យ​នៃ​ការវិវត្ត​ទៅជា​ជំងឺ​ទឹកនោមផ្អែម​ប្រភេទ​ទី ២ ចំនួន​២៨​ភាគរយ បើ​ធៀប​នឹង​ការមិន​បរិភោគ​ផ្លែ​ប៉ោម​ទាល់តែសោះ​៕