ទម្លាប់​នៃ​ការ​រស់នៅ​របស់​យើង ជា​ពិសេស​របប​អាហារ គឺជា​កត្តា​ប្រឈម​មុខ​ដ៏​សំខាន់​មួយ របស់​ជំងឺ​ពុក​ឆ្អឹង​។ មនុស្ស​ភាគច្រើន ងាយ​នឹង​មិនសូវ​ញ៉ាំ​អាហារ ផ្តល់​សុខភាព​ឡើយ ក្នុង​ពេល​ដែល​ពួក​គេ ស្ថិត​ក្នុង​វ័យ​លូតលាស់ ដែល​ជា​ហេតុ​នាំ​ឲ្យ​ខ្វះ ជាតិ​កាល់ស្យូម​ក្នុង​ខ្លួន និង​ធ្វើ​ឲ្យ​ឆ្អឹង​ទៅ​ជា​ខ្សោយ នៅ​ពេល​ឈាន​ដល់​អាយុ​ខ្ទង់ ៤០ ឆ្នាំ​។

ថ្វីបើ​របប​អាហារ ដើម្បី​ឆ្អឹង​មាន​សុខភាព​ល្អ ប្រហែលជា​មិន​អាច​ជួយ សាងសង់​ឆ្អឹង​ឡើង​វិញ​បាន នៅ​ពេល​អ្នកមាន​ជំងឺ​ពុក​ឆ្អឹង ដោយសារ​តែ​អាយុ​ច្រើន​ក៏​ដោយ តែ​វា​ប្រហែលជា​ជួយ​បន្ថយ ភាព​ខូចខាត​របស់​ឆ្អឹង​បាន​។ ខាងក្រោម​នេះ គឺជា​របប​អាហារ​មួយ​ចំនួន​តូច ដែល​អាច​ចាត់​ទុក​ថា ជួយ​ពង្រឹង​ដល់​សុខភាព​ឆ្អឹង និង​បង្ការ​ជំងឺ​ពុក​ឆ្អឹង​បាន ៖

បង្កើន​របប​អាហារ​សំបូរ​ជាតិ​ម៉ា​ញ៉េ​ស្យូ​ម និង​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម
តើ​អ្នកមាន​ដឹង​ទេ​ថា ជាតិ​រ៉ែ​ដូច​ជា ប្រភេទ​ម៉ា​ញ៉េ​ស្យូ​ម និង​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម អាច​ជួយ​បង្កើន​ការ​រក្សា​ទុក ជាតិ​កាល់ស្យូម​ក្នុង​ឆ្អឹង​ដែរ​ទេ0x017d7 ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម ត្រូវ​បាន​គេ​ស្គាល់​ថា ជួយ​ធ្វើ​ឲ្យ​ឆ្អឹង​រឹង​មាំ ប៉ុន្តែ​ជា​ក៏​ជួយ​ដល់ ការ​សម្របសម្រួល​សរសៃប្រសាទ និង​សាច់ដុំ និង​បញ្ចេញ​ចោល​នូវ​កោសិកា​ងាប់​ៗ​ដែរ​។ ម៉ា​ញ៉េ​ស្យូ​ម ជា​តម្រូវការ​យ៉ាង​ខ្លាំង ក្នុង​ការ​បង្កើត​ឆ្អឹង និង​ដើរតួ​នាទី​សំខាន់ ក្នុង​ការ​ថែរក្សា​ឆ្អឹង តាម​រយៈ​ការ​សម្របសម្រួល ពី​អ័រម៉ូន​ប៉ា​រ៉ា​ទី​រ៉ូ​អ៊ី​ត​។ ដើម្បី​ទទួល​បាន​ជាតិ​ម៉ា​ញ៉េ​ស្យូ​ម​ច្រើន ចូរ​ព្យាយាម​ញ៉ាំ​ស្ពៃ​ស្ពី​ណា​ច បន្លែ​ពណ៌​បៃតង ប៉េងប៉ោះ ដំឡូងបារាំង ដំឡូងជ្វា និង​គ្រាប់​ផ្លែ​អាល់​ម៉ុ​ន​។ ចំពោះ​ប៉ូ​តា​ស្យូ​ម​វិញ អ្នក​អាច​ញ៉ាំ​ដំឡូងជ្វា ដំឡូង​ស យ៉ា​អួរ និង​ផ្លែ​ចេក​។

កាត់​បន្ថយ​ការ​ញ៉ាំ​ជាតិ​កាហ្វេ​អ៊ី​ន និង​គ្រឿង​ស្រវឹង
មិន​មាន​មនុស្ស​ច្រើន​ទេ​ដែល​ដឹង​ថា ជាតិ​កាហ្វេ​អ៊ី​ន​ធ្វើ​ឲ្យ​នោម​ច្រើន​ទេ ដូច្នេះ វា​ក៏​បង្កើន​ការ​បញ្ចេញ ជាតិ​កាល់ស្យូម​ពី​ក្នុង​ឈាម ទៅ​តាម​ទឹកនោម​ច្រើន​ដែរ​។ ដូច្នេះ អ្នក​ងាយ​នឹង​ខ្វះ​ជាតិ​កាល់ស្យូម​ក្នុង​ខ្លួន ហើយ​ពុក​ឆ្អឹង​ទៀត​។ ដូច្នេះ ចូរ​កាត់​បន្ថយ​ការ​ញ៉ាំ​ភេសជ្ជៈ​បែប​នេះ ដូច​ជា កាហ្វេ តេ និង​ភេសជ្ជៈ​មាន​ជាតិ​ហ្គា​ស​។ ម្យ៉ាងវិញទៀត ការ​ញ៉ាំ​គ្រឿង​ស្រវឹង​ច្រើន​ពេក អាច​រំខាន​ដល់​សមត្ថភាព បឺត​ស្រូប​ជាតិ​កាល់ស្យូម​ក្នុង​ខ្លួន​។ យ៉ាងណាមិញ ការ​ញ៉ាំ​កាហ្វេ​ច្រើន​ជាង​ពីរ​ពែង​ក្នុង​មួយ​ថ្ងៃ អាច​បង្កើន​ការ​បាត់បង់​កំហាប់​ឆ្អឹង​បាន ព្រោះ​វា​មាន​ឥទ្ធិពល​អវិជ្ជមាន​ជាមួយនឹង​វីតាមីន D​។

បង្កើន​ការ​ញ៉ាំ​ជាតិ​កាល់ស្យូម និង​វីតាមីន D
កាល់ស្យូម​ជួយ​សាងសង់ និង​រក្សា​សុខភាព​ឆ្អឹង ហើយ​វីតាមីន D ជួយ​ដល់​ការ​បឺត​ស្រូប ជាតិ​កាល់​ម​ចូល​ក្នុង​ឈាម​។ ដូច្នេះ​ហើយ ការ​បង្កើន​ការ​ញ៉ាំ​ផលិតផល​ដូច​ជា ទឹកដោះគោ​មាន​ជាតិ​ខ្លាញ់​ទាប យ៉ា​អួរ បន្លែ​ពណ៌​បៃតង និង​ប្រូ​ខូ​លី​រាល់ថ្ងៃ នឹង​អាច​មាន​ជីវជាតិ​ដូច​ខាងលើ​ហើយ​។ បើសិនជា​អ្នក​ញ៉ាំ​បន្លែ​មិន​បាន អ្នក​អាច​ជ្រើសរើស​ការ​ញ៉ាំ​ត្រី​សា​ឌី​ន និង​សាល់​ម៉ុ​ន ព្រោះ​វា​អាច​ជួយ​បង្កើន ជាតិ​កាល់ស្យូម​ក្នុង​ឈាម​បាន​ដែរ​។ ចំពោះ​ស្ត្រី​អាយុ​ចាប់ពី ៥០ ឆ្នាំ​ឡើង​ទៅ​គួរតែ​ញ៉ាំ​កាល់ស្យូម​ប្រហែល ១ ៥០០ មី​លី​ក្រាម​ជា​រៀងរាល់ថ្ងៃ ដែល​ស្មើនឹង​ទឹកដោះគោ​ប្រហែល ៤ កែវ​ក្នុង​មួយ​ថ្ងៃ​។ ចំពោះ​វីតាមីន D វិញ អ្នក​អាច​ទទួល​វា​បាន​យ៉ាង​ងាយ តាម​រយៈ​ការ​ហាលថ្ងៃ​។

សរុបសេចក្តី​មក កាលណា​អ្នកមាន វិធានការ​បង្ការ​ជំងឺ​នេះ បាន​កាន់តែ​លឿន ឆ្អឹង​អ្នក​ក៏​មានឱកាស​រឹង​មាំ កាន់តែ​ល្អ​ដែរ​។ ដូច្នេះ មិន​ត្រូវ​មើលងាយ​របប​អាហារ និង​ការ​ហាត់ប្រាណ​ណា ដែល​ជួយ​បង្កើន​កំហាប់​ឆ្អឹង​ក្នុង​ខ្លួន​ឡើយ​៕