សុខភាពឆ្អឹងរឹងមាំ គឺចាំបាច់ណាស់សម្រាប់រក្សាសុខភាពរាងកាយទាំងមូលល្អប្រសើរដោយជួយការពារគ្រប់សរីរាង្គខាងក្នុង រួមទាំងសាច់ដុំ ហើយអាចជៀសផុតពីហានិភ័យនៃជំងឺពុកឆ្អឹង។ (អាន ៖ ស្បែកកូនរបស់អ្នកនឹងស្អាតហើយមិនរមាស់បើធ្វើតាមវិធីនេះ តើកូនស្រីរបស់អ្នកចេះតែរមាស់ស្បែកមែនទេ?) ភាគច្រើននៃពួកយើងសុទ្ធតែបានដឹងថា កាល់ស្យូម ជាសារធាតុដ៏សំខាន់ក្នុងការរក្សាសុខភាពឆ្អឹងរឹងមាំ។ ទោះជាយ៉ាងណាប្រូតេអ៊ីន ប៉ូតាស្យូម សារធាតុ beta-carotene ម៉ាញ៉េស្យូម និងវីតាមីនផ្សេងៗដទៃទៀតក៏សំខាន់ជួយធ្វើឱ្យឆ្អឹងកាន់តែរឹងមាំឡើងផងដែរ។ ខាងក្រោមវេបសាយសុខភាព Health.com.kh នឹងបង្ហាញឱ្យដឹងពីអាហារដែលអ្នកគួរទទួលទាន ឬបន្ថែមក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃ ដើម្បីឆ្អឹងរឹងមាំ ក៏ដូចជាកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺពុកឆ្អឹងបានយ៉ាងប្រសើរ ៖
១. បន្លែបៃតង
ជាប្រភពដ៏ប្រសើរនៃជាតិរ៉ែចាំបាច់សម្រាប់ភាពរឹងមាំនៃឆ្អឹង។ ក្រៅពីកាល់ស្យូម បន្លែបៃតងក៏ផ្ដល់ឱ្យរាងកាយនូវម៉ាញ៉េស្យូម ផូស្វ័រ ប៉ូតាស្យូម និងជាតិដែក ដែលសុទ្ធតែសំខាន់សម្រាប់ពង្រឹងសុខភាពឆ្អឹង។ បន្លែបៃតងក៏មានផ្ទុកសារធាតុ oxalates ដែលជួយឱ្យរាងកាយស្រូបយកជាតិកាល់ស្យូមបានត្រឹមត្រូវផងដែរ។
២. អាហារសម្បូរជាតិស័ង្កសី
ក្រៅពីកាល់ស្យូម ជាតិស័ង្កសីក៏សំខាន់ណាស់ដែរសម្រាប់ការពង្រឹងសុខភាពឆ្អឹងរឹងមាំ។ កង្វះជាតិស័ង្កសីនឹងនាំឱ្យអ្នកមិនអាចបង្កើតបាននូវឆ្អឹងដែលរឹងមាំឡើយ។
៣. គ្រាប់ជី
នោះក៏ព្រោះតែគ្រាប់ជីមានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយជាតិកាល់ស្យូមដែលចាំបាច់សម្រាប់សុខភាពឆ្អឹងល្អប្រសើរ។ ត្រឹម ២៥ ក្រាមនៃគ្រាប់ជីមានផ្ទុកកាល់ស្យូមដល់ទៅ ១៥៧ មីលីក្រាមដែលច្រើនជាងបរិមាណនៃកាល់ស្យូមក្នុងទឹកដោះគោស្រស់ ១០០ មីលីលីត្រទៅទៀត។
៤. គ្រាប់អាល់ម៉ុន
ជាប្រភពដ៏ល្អបំផុតមួយនៃជាតិកាល់ស្យូម រួមទាំងអាស៊ីតខ្លាញ់អូមេហ្គា ៣ ដែលជួយពង្រឹងសុខភាពឆ្អឹង និងសន្លាក់គួរអោយកត់សម្គាល់។ អ្នកជំនាញជាច្រើននិយាយថា គ្រាប់អាល់ម៉ុន ១ ពែង មានផ្ទុកជាតិកាល់ស្យូមច្រើនជាងទឹកដោះគោស្រស់ ១ កែវទៅទៀត។
៥. យ៉ាអួរ
វីតាមីន D ដើរតួនាទីយ៉ាងសំខាន់ជួយរាងកាយក្នុងការស្រូបយកជាតិកាល់ស្យូមនិងសារធាតុចិញ្ចឹមផ្សេងទៀតបានត្រឹមត្រូវ។ ហើយប្រភពដ៏ប្រសើរបំផុតមួយនៃវីតាមីន D និងកាល់ស្យូម គឺយ៉ាអួរសុទ្ធ។
៦. ត្រីសាលម៉ុន
ជាប្រភពដ៏ប្រសើរបំផុតមួយនៃវីតាមីន D។ លើសពីនេះទៅទៀតត្រីសាលម៉ុនក៏មានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយអាស៊ីតខ្លាញ់អូមេហ្កា ៣ ដែលទប់ស្កាត់ជំងឺស្ទះសសៃឈាមបេះដូងបានយ៉ាងប្រសើរផងដែរ។ ហើយអ្នកអាចទទួលបានជាតិកាល់ស្យូមបន្ថែមពីត្រីសាលម៉ុនកំប៉ុង។
៧. ស៊ុត
ជាប្រភពដ៏ប្រសើរនៃវីតាមីន D ដែលដើរតួនាទីយ៉ាងសំខាន់បំផុតជួយប្រយុទ្ធប្រឆាំងទប់ស្កាត់ជំងឺពុកឆ្អឹង។ វីតាមីន D ជួយរាងកាយក្នុងការស្រូបយកជាតិកាល់ស្យូមពីអាហារផ្សេងៗដែលអ្នកបានទទួលទាន។
៨. សារាយសមុទ្រ
សារាយសមុទ្រមានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយជាតិកាល់ស្យូមដែលជាជាតិរ៉ែចាំបាច់បំផុតមួយសម្រាប់រក្សាសុខភាពឆ្អឹងរឹងមាំ។ កាល់ស្យូមក៏ល្អសម្រាប់សុខភាពធញមេញ បេះដូង និងសាច់ដុំផងដែរ។
៩. សាច់មាន់
វាជាការពិតដែលជាតិកាល់ស្យូម គឺចាំបាច់ណាស់សម្រាប់ពង្រឹងសុខភាពឆ្អឹង ប៉ុន្តែតើអ្នកធ្លាប់ដឹងទេថារាងកាយក៏ត្រូវការប្រូតេអ៊ីនគ្រប់គ្រាន់ផងដែរដើម្បីរក្សាសុខភាពឆ្អឹងរឹងមាំ? កុំផ្ដោតតែលើការទទួលទានសម្បូរទៅដោយកាល់ស្យូមប្រសិបើអ្នកចង់ចៀសផុតពីហានិភ័យនៃជំងឺពុកឆ្អឹង! អ្នកក៏គួររួមបញ្ចូលអាហារសម្បូរប្រូតេអ៊ីនដូចជាសាច់មាន់ក្នុងរបបអាហារផង។ ជាតិខ្លាញ់ទាបនៃសាច់មាន់ក៏មិនធ្វើឱ្យអ្នកកើនទម្ងន់ដែលមិនល្អសម្រាប់ឆ្អឹងនិងសន្លាក់ដែរ។ ម្យ៉ាងវិញទៀតសាច់មាន់ក៏មានផ្ទុកជាតិរ៉ែ phosphorus ដែលសំខាន់សម្រាប់ពង្រឹងសុខភាពឆ្អឹងនិងធ្មេញ។
១០. សណ្ដែកសៀង
សណ្ដែកសៀងជាប្រភពដ៏ប្រសើរបំផុតមួយនៃកាល់ស្យូមដែលចាំបាច់ណាស់សម្រាប់សុខភាពឆ្អឹងរឹងមាំ។ ម្យ៉ាងវិញទៀតសារធាតុ phytoestrogen នៃសណ្ដែកសៀងជួយពន្លឿនក៏ដូចជាបង្កើនការស្រូបជាតិកាល់ស្យូមដោយរាងកាយនិងទប់ស្កាត់ការបាត់បង់ម៉ាសនៃឆ្អឹង។ ដូច្នេះអ្នកអាចនឹងចៀសផុតពីហានិភ័យនៃជំងឺពុកឆ្អឹងជាមិនខាន៕