ភាគច្រើននៃពួកយើងប្រហែលជាមិនធ្លាប់ដឹងទេថាអាហារជះឥទ្ធិពលគួរឱ្យកត់សម្គាល់លើសុខភាពសក់។ (អាន ៖ ស្បែកកូនរបស់អ្នកនឹងស្អាតហើយមិនរមាស់បើធ្វើតាមវិធីនេះ តើកូនស្រីរបស់អ្នកចេះតែរមាស់ស្បែកមែនទេ?) ថាតើអាហារអ្វីខ្លះមានផ្ទុកសារធាតុចិញ្ចឹមដែលចាំបាច់សម្រាប់ការលូតលាស់និងភាពរឹងមាំនៃសក់? ខាងក្រោមវេបសាយសុខភាព Health.com.kh នឹងបង្ហាញឱ្យដឹងពីអាហារទាំងនោះ ៖

១. បាយអូទីន

ស៊ុតជាប្រភពធម្មជាតិនៃបាយអូទីនដែលចាំបាច់សម្រាប់រក្សាសុខភាពសក់។ វាក៏មានផ្ទុកសម្បូរទៅដោយវីតាមីន D វីតាមីន B ប្រូតេអ៊ីន និង choline ផងដែរ។

២. អាស៊ីតខ្លាញ់អូមេហ្កា ៣

អ្នកគួរព្យាយាមទទួលទានត្រីសាលម៉ុនឱ្យបានយ៉ាងហោចណាស់ ២ ដងក្នុងមួយសប្តាហ៍ដើម្បីរក្សាសំណើមនៃសក់។ អាស៊ីតខ្លាញ់អូមេហ្កា ៣ មិនត្រឹមតែផ្ដល់ឱ្យសក់នូវភាពភ្លឺរលោងប៉ុណ្ណោះទេ ប៉ុន្តែក៏ជួយកាត់បន្ថយហានិភ័យនៃជំងឺបាក់ទឹកចិត្ត (Depression) និងជំងឺបេះដូងទៀតផង។

៣. ប្រូតេអ៊ីន

ប្រូតេអ៊ីនជួយជម្រុញការលូតលាស់នៃកោសិកានិងការជួសជុលឡើងវិញ។ ការរួមបញ្ចូលអាហារសម្បូរប្រូតេអ៊ីនក្នុងរបបអាហារប្រចាំថ្ងៃក៏ជួយពង្រឹងភាពរឹងមាំនៃសក់ផងដែរ។ អ្នកគួរព្យាយាមទទួលទានប្រូតេអ៊ីនឱ្យបានយ៉ាងហោចណាស់ ៤៦ ក្រាមក្នុងមួយថ្ងៃ។

៤. វីតាមីន D

ការលូតលាស់នៃសក់ក៏មានលក្ខណៈប្រសើរតាមរយៈភាពសកម្មភាពនៃវីតាមីន D។ ក្រៅពីពន្លឺព្រះអាទិត្យ វីតាមីន D ក៏មានប្រភពពីអាហារមួយចំនួនផងដែរ។

៥. ជាតិដែកនិងស័ង្កសី

សារធាតុចិញ្ចឹមទាំងពីរនេះគឺចាំបាច់ណាស់សម្រាប់សម្រួលដល់ការលូតលាស់ឬសនៃសក់។ ដើម្បីទទួលបានជាតិដែកនិងស័ង្កសីគ្រប់គ្រាន់ អ្នកអាចទទួលទានសាច់គ្មានខ្លាញ់យ៉ាងហោចណាស់ ២ដងក្នុងមួយសប្តាហ៍។ ប្រភពដ៏ប្រសើរផ្សេងទៀតនៃជាតិដែកនិងស័ង្កសីក្រៅពីសាច់ក្រហម គឺសណ្ដែកសៀង។ អ្នកក៏គួរកុំរំលងអាហារសម្បូរវីតាមីន C ដោយវាជួយបង្កើនការស្រូបយកជាតិដែក៕